Zaradi visoke vsebnosti flavonoidov je badelj eno najbolj učinkovitih sredstev za zaščito in proti boleznim jeter.
Badelj spodbuja sintezo proteinov v jetrih in s tem pospešuje njihovo naravno obrambo pred prostimi radikali in leukotrieni, ki so največkrat odgovorni za njihovo okvaro. Poleg tega preprečuje izločanje glutationa, ki ga povzroča alkohol in drugi strupi, ter povečuje osnovni glutation jeter. To je pomembno pri večji izpostavljenosti strupom, ker ima glutation osnovno vlogo v reakcijah razstrupljanja.
Poparek iz badlja lahko pripravimo na dva načina. V vrelo vodo stresemo liste pegastega badlja in pustimo na štedilniku še pol ure, večkrat premešamo, nato precedimo. Lahko pa damo liste pegastega badlja v čašo oziroma skodelico in jih prelijemo s prevreto vodo, pustimo stati pol ure, vmes večkrat premešamo, nato pa precedimo. Pijemo po požirkih skodelico ali dve čaja na dan mesec dni.
_________________
Ni lepote brez ljubezni in dobrote.