Ime:
Borovnica
Latinsko ime:
Vaccinium myrtillus
Nabrala: Petra Kunšič
UPORABEN DEL RASTLINE IN ČAS NABIRANJA
Listi, jagode
KAKO RASTLINO PRIPRAVLJAMO ZA SHRANJEVANJE? Liste sušimo v tankih plasteh pri 40° C.
Čaj: jedilno žlico sesekljanih listov poparimo s skodelico kropa. Po 10 minutah ga odcedimo in pijemo nesladkanega po požirkih v presledkih ene ure, 2 – 3 skodelice na dan.
Borovničovec: borovnice namočimo v žganje in dodamo veliko sladkorja. Namočene so 2 - 3 mesece. Potem ga lahko pijemo le v manjših količinah.
Sok, sirup: borovnice pretlačimo, zalijemo z vodo in pustimo stati 48 ur. Nato jih precedimo, dodamo sladkor in segrejemo na 80°.
KAKO UPORABLJAMO ZDRAVILNE DELE? Kot čaj, sok, liker, vino, borovničevec.
Čaj: jedilno žlico sesekljanih listov poparimo s skodelico kropa. Po 10 minutah ga odcedimo in pijemo nesladkanega po požirkih v presledkih ene ure, 2 – 3 skodelice.
KAJ ZDRAVI? Zdravi želodec, črevesje in zaprtje.
Čaj ne smemo nenadzorovano piti.
Borovničevec pomaga pri prehladu in lahko se zgodi, da nas obrani pred boleznijo!


_________________
Skromnost je vrlina vsakega človeka!