Odrasli bolniki s sladkorno boleznijo lahko z rednim uživanjem rib znatno zmanjšajo tveganje za težave z ledvicami.
Raziskavo so izvedli britanski znanstveniki, ki so na vzorcu 22.000 oseb ugotovili, da je uživanje rib vsaj dvakrat tedensko neposredno povezano z manjšo verjetnostjo za pojav prvih znakov bolezni ledvic - makroalbuminurije. Ob tem so poudarili, da so prav težave z ledvicami med najnevarnejšimi posledicami sladkorne bolezni.
Tveganje je bilo pri tistih osebah, ki so uživale ribe, več kot štirikrat manjše kot pri tistih, ki jih niso. Pri prvih pa so poleg ugodnega vpliva na ledvice opazili tudi manjše tveganje za srčno kap. Dobljene rezultate znanstveniki razlagajo z vplivom ribjega olja na profil lipidov v krvi, pa tudi s prisotnostjo določenih proteinov v ribah.
_________________
Ni lepote brez ljubezni in dobrote.