POVEZUJMO SE Seznam forumov
Registriraj seIščiPogosta vprašanjaSeznam članovSkupine uporabnikovPrijava



Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Rak ali tri rezine slanine
Avtor Sporočilo

Odgovori s citatom
Prispevek Rak ali tri rezine slanine 
Svetovni fond za raziskave raka opozarja, da starši svojim otrokom ne bi smeli za malico pripravljati sendvičev s šunko, salamo, slanino in hrenovkami.
Pri organizaciji World Cancer Research Fund pravijo, da bi morali starši svoje otroke že od malih nog navajati, da ne posegajo po prehranskih izdelkih, kot so šunka, salama, hrenovke in slanina. Ugotovili so, da tovrstna hrana krepko povečuje tveganje za nastanek raka na črevesju.

WCRF opozarja: "Otroci ne bi smeli vsak dan jesti suhomesnatih izdelkov, ampak bi jih morali, če si jih res želijo, uživati le občasno. Staršem svetujemo, naj bodo bolj previdni pri sestavi malice svojih otrok. V sendviče naj dodajo čim več zelenjave. Prav tako naj jim  namesto gazirane pijače ponudijo naravni sadni sok. "

Navajajo, da je za otroke najbolj primerno nepredelano piščančje meso, ribe in nizkokalorični sir. Ocenjujejo, da bi v Veliki Britaniji lahko letno preprečili okrog 3500 obolenj za rakom črevesja, če bi ljudje v povprečju tedensko zaužili le 70 gramov predelanih mesnih izdelkov manj. To res ni veliko, saj ta količina predstavlja le tri rezine slanine.


_________________
Ni lepote brez ljubezni in dobrote.
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran

Odgovori s citatom
Prispevek  



Poskrbite, da telo dobi kakovostne beljakovine        


Na spletni strani enaa.com pišejo, da na dan potrebujemo kar gram beljakovin na kilogram telesne teže. Pri zelo aktivnem življenju ali kadar smo v stresu, se potrebe povečajo, saj jih telo potrebuje za izdelavo stresnih hormonov. Za telesno zdravje pa ni bistvena samo količina zaužitih beljakovin, ampak tudi njihova kakovost.

Najkakovostnejše so tiste beljakovine, ki jih hitreje in laže presnavljamo. To kakovost oziroma telesni izkoristek določimo s posebnim merilom (PDCAAS), ki nam pove, kolikšen delež v hrani vsebovanih beljakovin lahko telo presnovi v sebi lastne beljakovine. Že en avokado po beljakovinski vrednosti zaradi kakovosti oziroma lažje presnovljivosti prekaša kar dva ogromna goveja zrezka, ki visita čez krožnik.

Meso velja v zavesti ljudi za odličen vir beljakovin, a to nikakor ne drži - ne po vsebnosti na sto gramov živila ne po presnovljivosti. Celo z maščobami manj obremenjene ribe, če jih primerjamo s klavnim mesom, vsebujejo kar polovico manj beljakovin kot denimo sojina moka ali soja v zrnju.

Prehranjevanje z živalskimi beljakovinami ima poleg tega zelo negativne učinke na zdravje ljudi. Uživanje mesa dokazano povzroča hude degeneracijske bolezni. Predvsem se pogosto razvijejo srčno-žilne bolezni, pa tudi rak in artritis sta neposredno povezana s pretežno mesno prehrano.

Če želimo telesu preskrbeti najkakovostnejše in najhitreje presnovljive beljakovine, mu vsak dan privoščimo pestro presno zelenjavo, ki vsebuje obilje lahko prebavljivih beljakovin pa tudi vitaminov, vlaknin in rudnin. Beljakovine so presenetljivo občutljive za vročino, skoraj tako kot druge občutljive biološke učinkovine.

Segrevanje jih namreč količinsko dobesedno zdesetka, občutno pa zmanjša tudi njihovo kakovost in presnovljivost, zato vsaj listnato, korenasto in plodovno zelenjavo po možnosti uživajmo kar presno. Stročnice in gomolje pa skuhajmo v čim manj vode ali jih soparimo, da izgubimo čim manj njihove biološke vrednosti.

Močno in dolgotrajno segrevanje, pečenje in kuhanje izjemno škodijo tudi mesnim beljakovinam. Meso, ki se dolgo peče ali duši, ostane tako rekoč brez lahko presnovljivih beljakovin. Vsebnost teh v kuhanih ali konzerviranih ribah pa je sploh zanemarljiva.

Preskrbo z beljakovinami si močno olajšamo z uživanjem različnih nepraženih oreškov in semen, avokada, soparjenega ali v oblicah kuhanega krompirja, graha, soje, čičerke, leče, fižola in druge podobne zelenjave.

Učinkovita beljakovinska kombinacija je na primer solata iz naribanega presnega korenja ali bučk in soparjenega ali v oblicah kuhanega krompirja z avokadovim prelivom. Beljakovinsko organizmu zelo prijazni so tudi recepti znanega nutricionista Michela Montignaca - več jih najdete v knjigi Montignacova metoda v teoriji in praksi, še pišejo pri enaa.com.




Vir: lifestyle.enaa.com

Sončeve pozitivke 20. 09. 2009

LP Ariel
Surprised



Odgovori s citatom
Prispevek  
Kaj pomaga zdrava prehrana pa napol zagiftana. Mad  Wink  Razz


_________________
Skromnost je vrlina vsakega človeka!
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:
Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu