Ne boste verjeli katera začimba je v njem...
Če ste svoj dopust kdaj preživljali na Malti, potem ste skoraj zagotovo naleteli na ta nenavadno aromatičen krompir, ki ga domačini radi strežejo k ribam, mesu, morskim sadežem, tudi polžem. Najbolj posebno noto tej preprosti prilogi da janež, kar ni naključje, saj predstavlja eno redkih zelišč, ki preživijo dolga, vroča in suha malteška poletja. Medtem, ko ga pri nas bolj povezujemo z zdravili, pa bo tiste, ki ste Malto že kdaj obiskali, janež večno spominjal na to čarobno južnoevropsko državico.
Potrebujemo:
1,5 kg krompirja
olivno olje
glavico česna
tri srednje velike čebule
čajno čličko janeževih semen
morsko sol
poper po okusu
Na olivnem olju prepražite nasekljan česen in čebulo. Ko posteklenita, dodajte krompir, ki ste ga narezali na kolobarje ali krhlje. Posujte z janežem in morsko soljo po okusu. Dodajte še skodelico vode in na 180 stopinjah pecite dokler krompir ne postane mehak, a hkrati lepo zlato zapečen.
_________________
Skromnost je vrlina vsakega človeka!