Praznik v steklenički...
Čeprav cimet praviloma povezujem z božičem in severom, pa sem na tole čudovito domislico prvič naletel na povsem drugem koncu. Na grškem otoku Kos se visoko v hribih nahaja vasica z imenom Zia. Poleg čudovitega razgleda na sončni zahod, tam drobne ženice v tradicionalnih črnih oblekah ponujajo tudi cimetov sirup. Roko na srce, cimetove skorjice, ki jih dobimo v Sloveniji imajo pogosto okus po... ničemer. A recimo, da jih večina nekaj okusa le ima. Sam imam cimetov sirup najraje kot pijačo - razredčen z vodo, ter močno ohlajen, najbolje s kockami ledu. Lahko pa ga polijete tudi čez sveže vaflje, palačinke, sladoled, pečena jabolka, dodate v čaj, kuhano vino, polijete po partnerju...
Potrebujemo:
400g sladkorja
Pol litra vode
8 cimetovih palčk (če so zelo aromatične, jih bo dovolj 5)
Sladkor na vročini posteklenite. Ne sme postati rjav. Postopoma dolivajte vodo, ter pridno mešajte, da se sladkor povsem razpusti. Dodajte cimetove palčke in na nizkem ognju kuhljajte kakih 25 minut.
Sirup nato nalijete v kak lep kozarček ali stekleničko, sam paličice kar pustim v njem, saj izgledajo dekorativno.
Denis Živčec
SREDA, 9. OKTOBER 2013 - 5:06
_________________
Skromnost je vrlina vsakega človeka!