Sezidajmo si pravljično hišico
Praznično okrasitev lahko izvirno popestri doma narejena medena pravljična hišica. Sprostite svojo domišljijo, prepustite se praznični razigranosti in presenetite otroke in sebe s pravljično hišico, ki bo morda celo preveč lepa, da bi jo zares pohrustali. Tudi če vam prvič ne bo na pogled najlepše uspela, ne bodite razočarani, saj se je bo vaša družina z veseljem znebila, vi pa poskusite znova.
PRAZNIČNO
Sladka božična dobrota
Priprava: en dan prej
Trajanje priprave: približno ura in 30 minut
Sušenje: približno dve uri in 45 minut
Nasvet: Če si želite, da bi vam gradnja hišice res uspela, si vzemite veliko časa in pozabite na skrbi. Ne prehitevajte in se držite navodil.
Sestavine za izdelavo 1 hišice:
* 200 g tekočega medu
* 60 g masla
* 100 g rjavega sladkorja
* 2 ščepca soli
* 2 srednje veliki jajci
* 500 g moke
* 2 žlici kakava v prahu
* 2 žlički pecilnega praška
* 4 žličke mešanice začimb za medenjake (klinčki in cimet)
* približno 150 g sladkorja v prahu
* 1 jajčni beljak
* 1 žlica limoninega soka
* moka za valjanje
* čokoladna napolitanka
* jedrca (na primer orehi, lešniki in mandlji) in piškoti za okrasitev
* pisani okrogli bonboni
Pripomočki: modre in srebrne sladkorne perle + folija + lepenka za šablone + papir za peko + kolešček za pecivo + vrečka za zamrzovanje z odrezanim vogalom
Priprava testa:
1. Med, maslo, rjavi sladkor in sol ob stalnem mešanju segrevamo, dokler se sladkor popolnoma ne stopi oziroma do vrelišča.
2. Dobljeno maso ohladimo in šele takrat vmešamo jajca, moko, kakav, pecilni prašek in začimbe ter zamesimo testo, lahko tudi z multipraktikom.
3. Testo zavijemo v folijo in ga pustimo počivati vsaj 2 uri na hladnem, če je le mogoče, pa čez noč.
4. Iz lepenke izrežemo 3 šablone: za dve hišni stranici (15 x 6 cm), za streho (20 x 18 cm) ter za sprednjo in zadnjo steno (19 x 7 x 14 cm). Šablona za sprednjo in zadnjo steno je v obliki petkotnika oziroma takšna, kakršna je najbolj preprosto narisana hiša s sprednje strani.
5. Testo razvaljamo na deski ali na papirju za peko na debelino približno 4 mm, nanj položimo šablone ter vsako izrežemo dvakrat. Za rezanje uporabimo kolešček za pecivo.
6. Preostanek testa spet zgnetemo, še enkrat razvaljamo ter izrežemo še preostale dele.
7. Za podlago razvaljamo večji kos testa (na primer 18 x 21 cm), da lahko poleg hiške nanj postavimo še kak okrasek (smrekica, ograja, snežak).
8. Na sprednji strani hišice izrežemo dve okni in vrata. Če niste zelo spretni oziroma če medeno hišico delate prvič, vam svetujemo, da vrata in okna raje narišete! Izrezane kose testa (stene, streho, okna in vrata) položimo na dva s papirjem za peko obložena pekača ter 15 minut pečemo v pečici, segreti na 200 stopinj.
10. Lotimo se beljakovega »ledu« za lepljenje. Sladkor v prahu, beljak ter limonin sok umešamo v gladko in tekočo maso, vendar ne z električnim mešalnikom, ampak s kuhalnico. Z dobljeno precej gosto zmesjo napolnimo vrečko za brizganje ali kar plastično vrečko za zamrzovanje, ki ji odrežemo vogal.
11. Najzahtevnejši del postopka je lepljenje hišnih delov. Najprej na podlago postavimo hišne stranice in jih z »lepilom« zlepimo po robovih. Pustimo približno 20 minut, da se posuši in zlepi, če imamo čas, pa še dlje! Šele nato enako prilepimo tudi obe strešni polovici. Počakamo, da se posuši.
12. Čokoladno napolitanko uporabimo kot dimnik.
13. Tudi dimnik in vrata prilepimo po že opisani metodi.
14. Sestavljeno hišico praznično okrasimo s preostankom tekočine v vrečki, s sladkornimi perlami, jedrci orehov, lešnikov in mandljev, z okroglimi bonbončki ter s čokoladnimi in pisanimi mrvicami. To je edini del postopka, ko lahko uporabite svojo domišljijo. Okraske pomočite v »beljakov led« in jih narahlo pritisnite na streho in stene hišice.
15. Lepilo lahko uporabite tudi za »barvo« za risanje okraskov in za izdelavo ledenih sveč. Te vam bodo uspele tako, da boste robove strehe na debelo namazali z žlico in pustili, da se bo masa počasi odtekla v želeno obliko.
Naš nasvet: Če želite, da se vaša hišica ne bo prehitro sesedla, jo lahko podprete s »tramovi« iz zlepljenih sladkornih kock, še bolj trdno pa bo stala in bo seveda še slastnejša, če jo boste v notranjosti napolnili v plasteh z oblati in kremo za torte.
Opozorilo: Ko boste izrezali šablone iz lepenke, sestavite iz njih hišico, da boste videli, če stoji.
Za poskusit je a ne. Samo kdo bi jo delal?
_________________
Skromnost je vrlina vsakega človeka!