igov kolač s črnim ribezom
kolač, ki ga skoraj vsaka francoska pokrajina pozna v svoji različici, zlasti z drugim sadjem
* 5 fig
* 100 g črnega ribeza
testo
* 80 g moke
* 80 g sladkorja v prahu
* 3 jajca
* 3 dl mleka
* 2 žlici kisle smetane
* 1 vanilijev sladkor
* ščepec soli
drugo
* maslo in moka za pekač
* sladkor v prahu za posip
Porcija sladice vsebuje 370 kcla oziroma 1550 kJ.
Največ jajc, 371, je v enem letu znesla kokoš s prozaičnim imenom »N° 2988«. (2005)
predpriprava
■ Pečico segrejemo na 180 °C.
■ Manjši ognjevaren pekač namažemo z maslom in pomokamo.
■ Fige oprhamo pod tekočo hladno vodo, obrišemo in podolžno razpolovimo.
■ Ribez oprhamo pod tekočo hladno vodo, odcedimo in osmukamo.
priprava
■ V kotličku penasto umešamo jajca, sladkor v prahu in vanilijev sladkor. Dodamo moko in ščepec soli ter premešamo. Postopoma med mešanjem prilijemo mleko. Nazadnje primešamo še kislo smetano in odcejen ribez (gl. različice), zmes pa do 2 centimetra pod rob nalijemo v pekač. Razpolovljene fige potisnemo v testo (gl. fotografija), pekač pa za 20 minut na srednje vodilo v segreti pečici, da se kolač zlato rjavo zapeče.
serviranje
■ Pečen kolač s figami potresemo s sladkorjem v prahu. Najboljši je vroč, le za odtenek slabši pa mlačen ali hladen.
nadomestek
■ Črni ribez lahko kombiniramo ali nadomestimo z rdečim ribezom ali z gozdnimi jagodami.
_________________
Skromnost je vrlina vsakega človeka!