RECEPT ZA IZDELAVO DOMAČEGA JEGRČKA (rože z žganjem 0,5 kg sladkorja na liter žganja)
1. vijolice (marec)
2. lapuh - cvet (marec)
3. trobentice - cvet (april)
4. trobentice - listje (april)
5. smreka - vršički (april-maj)
6. robida - listi (april-junij in september - november)
7. ozkolistni oz. suličasti trpotec (april-september)
8. navadne marjetice (maj-september)
9.lapuh - listje (maj-junij)
10.kamilice (maj-junij)
11. gozdne jagode - listje ( maj-junij)
12. brin - zelene jagode (maj)
13. pelin (maj-junij)
14. bezeg - cvet (maj-junij)
15. navadni rman (maj - avgust)
16. žajbelj (maj-junij)
17. ajbiž (maj-junij)
18. meta (maj-avgust)
19. materina dušica (maj-september)
20. vinska rutica (maj) - manjša vejica
21. akacija - cvet (junij)
22. Vrtni sladki janež (junij)
23. borovnica - listi pred zorenjem (junij)
24. bela detelja (junij - julij)
25. janež - zelen (junij - julij)
26.kimelj oz. kumina (junij - avgust)
27.majaron (junij - september)
28. lipa - cvet (junij)
29. širokolistni trpotec (junij - avgust)
30.šentjanževe rože (junij-avgust)
31. oreh - zrezani zelen (zreži do junija)
32. rožmarin (junij-avgust)
33. srčna moč (junij - avgust)
34. kostanj - cvet (julij)
35. arnika - cvet (julij-avgust)
36. njivska preslica (julij -oktober)
37. tavžentrože (julij - avgust)
38. navadna vrtna melisa (julij -avgust)
39. brin - zrele jagode (oktober - november)
V večji kozarec za vlaganje daj 0,5 kg sladkorja na 1 l žganja (tropinjevec ali sadjevec) ter postopoma, ko nabereš, dodaj sveže nabrane, oprane liste, 10 - 12 cvetov, za eno majhno peščico plodov, i jih čez leto nabiraš. Kozarec naj bo vedno pokrit, da ne izhlapeva. Na koncu leta precedi in pretoči v steklenico.
_________________
Vsak pomaga po svojih močeh in skupaj smo najboljši