Peteršilj sicer pogosteje uporabljamo v prehrani kot začimbo, manj znano pa je, da čaj iz peteršilja blaži vnetja ledvic in mehurja.
Peteršilj, ki brez dvoma domuje v vsakem gospodinjstvu, vsebuje veliko vitaminov - A, C, D, E in K, poleg tega pa so znani njegovi pozitivni učinki pri težavah z ledvicami in mehurjem.
Iz plodov in korenine peteršilja skuhamo čaj, ki blaži kašelj in astmo, pomaga pri zlatenici in uravnava prezgodnjo menstruacijo oziroma njene izostanke. Vendar pa so peteršiljevi plodovi lahko tudi strupeni, zato jih moramo uporabljati zmerno. Vsebujejo namreč škodljivo snov, ki v majhnih količinah sicer ne škodi, v večjih pa je lahko zelo nevarna.
Sicer pa sveže listje peteršilja uporabljajo tudi matere, ki želijo otroka odvaditi dojenja (liste si preprosto položijo na prsi).
_________________
Ni lepote brez ljubezni in dobrote.