|
Stran 1 od 1
|
Avtor |
Sporočilo |
Ariel
Gost
|
ŠOKANTNA RESNICA O MARGARINI
ali ..... ?
Margarina je bila najprej narejena za pospeševanje debeljenja puranov, ko pa je le-ta izzvala pravi pomor puranov, so ljudje, ki so vložili veliko denarja v raziskave, želeli le-tega na nek način nadoknaditi. Pa so staknili skupaj glave in razmišljali, kaj storiti s tem proizvodom, da bi jim vrnil vloženi denar.
Margarina je bila tedaj neka bela snov, ki ni bila niti najmanj podobna prehranskemu proizvodu, zato so ji dodali rumeno barvo in nekatere druge (kao hranilne) dodatke ter jo začeli prodajati kot zamenjavo za maslo.
In kakšna je pravzaprav razlika med margarino in maslom?
Oba proizvoda imata približno enako kalorično vrednost. Vendar ... uživanje margarine lahko poveča srčne bolezni pri ženskah za 53% v primerjavi z maslom, kot to navajajo najnovejše raziskave Harvard Medicala.
MASLO ...
- je nekoliko bogatejše z nasičenimi maščobami (8 g) v primerjavi z margarino (5 g)
- uživanje masla povečuje absorbiranje mnogih drugih hranljivih snovi iz drugih živil
- maslo vsebuje poleg maščobe še druge hranilne snovi, ki jih margarina nima ( tiste, ki jih ima, so ji bile dodane umetno!)
- maslo je mnogo okusnejše od margarine in lahko pojača in izboljša okus drugi hrani
- maslo je sestavni del prehrane ljudi že stoletja, medtem ko je margarina v uporabi šele nepolnih 100 let.
MARGARINA ...
- vsebuje veliko maščobnih kislin
- za 300% povečuje možnost prezgodnje smrti zaaradi obolenja srčnih žil
- za 500% povečuje možnost prezgodnje smrti zaradi raka
- v telesu povečuje skupni slab holesterol (LDL) in zmanjšuje dobrega (HDL)
- zmanjšuje kakovost materinega mleka
- zmanjšuje (ovira) imunske reakcije organizma
- zmanjšuje proizvodnjo inzulina
- samo za eno molekulo se razlikuje od plastike
- v njej je poleg barve dodanih še 27 raznih drugih sestavin
Že samo našteta dejstva so dovolj, da se odločimo za izogibanje margarini do konca življenja, kot tudi ostalim hidrogeniziranim proizvodom. (Hidrogenizacija pomeni, da je snovi dodan vodik, pri tem pa se spremeni njena molekularna struktura.)
O škodljivih lastnostih margarine se lahko prepričamo tudi sami. Naredimo poskus - kupimo zavitek margarine, odvijmo jo in jo pustimo kak teden na izbranem senčnem mestu, recimo v garaži. Čez nekaj dni bomo opazili nekaj zanimivih pojavov:
- niti ena muha, niti najbolj nadležna sadna mušica, se v tem času ne bo približala margarini (že samo to dejstvo bi nam moralo veliko povedati!)
- margarina se ne bo pokvarila niti ne bo izgubila vonja, to pa zato, ker nima prehrambene vrednosti. Na njej se tudi ne bodo naselile niti glivice niti plesni. Zakaj? Ker je margarina pač skoraj plastika!
Bi vi stopili svojo plastično posodo in si jo namazali na kruh?
LP Ariel
|
07 Apr 2010 22:51 |
|
|
Ariel
Gost
|
Dokazi iz študije: margarina uničuje možgane in poneumlja
Pred kratkim je krožil poučen mail o razlikah med maslom in margarino. Razveseljivo je, da se ljudje vse bolj osveščajo. Kajti: margarina je plastika – v laboratoriju izdelan, popolnoma nenaraven maščobni zvarek, ki je za telo škodljiv in povzroča celo vrsto bolezni – med njimi raka, diabetes, srčnožilne bolezni, možganske bolezni – in pregodnjo smrt.
Ne samo, da je to skrajno škodljiv umeten izdelek in nikakor ne hrana, ampak je narejena tudi iz smrtonosnih industrijsko pridobljenih rastlinskih olj, ki povzročajo v telesu huda vnetja.
Kot da to še ni dovolj, so te maščobe povrhu še hidrogenirane.
Toda ... žal so umetni izdelki neprimerno bolj donosni za izdelovalce kot pa naravna hrana, saj v njih lahko uporabijo kup poceni sintetičnih polnil, medtem ko mora prava hrana nekje zrasti in je to ne le odvisno od vremena in okolja, temveč tudi od pridnih človeških rok. Zato se izdelovalci poslužujejo vsakovrstnih umazanih tehnik za prodajo.
Gotovo ste opazili, da izdelke neumorno reklamirajo (kar v bistvu plačujete vi) – saj kdaj pa ste že na TV videli reklamo za ohrovt, košček naravnega mesa ali recimo kokosovo maslo? - Poleg tega pa vanje dodajajo cel kup "zdravih" sestavin, ki naj bi te umetne packarije "obogatile" in jih s tem naredile bolj privlačne.
Bolj ko se kopičijo dokazi o škodljivosti margarine, več cenenih dodatkov bodo zločinski izdelovalci te anti-hrane natrpali vanjo. Omega-3, betakarotin, laneno olje, fitosteroli ... čakamo le še, da bodo našli način, kako vanjo vgraditi zlato ribico, ki vam vsakokrat, ko jo odprete hladilnik, izpolni tri želje.
Največja tragedija pri vsem tem je to, da nam margarino skušajo podtakniti kot nekakšno domnevno bolj zdravo zamenjavo za maslo. To ne bi moglo biti dlje od resnice, pa čeprav se na plastičnih vsebnikih šopirijo napisi "ZDRAVO", "NARAVNO", "BREZ HOLESTEROLA" in "ZA ZDRAVJE VAŠEGA SRCA".
Sploh ni res, da holesterol povzroča srčna obolenja, o čemer bo govora kdaj kasneje, medtem pa imejte pred očmi predvsem to, da je margarina nekaj, kar bi bilo definitivno treba prepovedati veliko prej kot pa cigarete ali celo trde droge. Še zlasti, ker je v njej pogosto tudi škodljvo sojino olje – kjer je soja, se pa hitro prikradejo zraven tudi gensko spremenjeni organizmi.
Študij, ki potrjujejo neizmerno škodljivost margarine, je nešteto. Poglejmo samo tri novejše:
Če vam je mar za zdravje vašega otroka, nikar ne pustite, da bi v šoli ali kjerkoli jedel margarino. Raziskovalci iz University of Auckland so namreč ugotovili, da so imeli triinpolletni otroci, ki so vsak dan jedli margarino, nižji IQ od svojih vrstnikov, ki margarine niso jedli. Če se je ta prehrana nadaljevala, pa so bile razlike v IQ do njihovega 7. leta starosti še precej večje.
Druga študija, objavljena v Lancetu, je prav tako potrdila škodljivost transmaščob in njihove številne slabe posledice za telo – poleg srca so resnično izjemno škodljive tudi za možgane.
Kopičijo se tudi dokazi, da je margarina (in ne maslo!) tista, ki povzroča srčne napade. Študija, imenovana Uživanje margarine in posledični pojav koronarne srčne bolezni pri moških, je v celoti podprla rezultate slavne Framinghamske študije o srčnih boleznih (Framingham Heart Study), v kateri so veliko število ljudi spremljali kar 20 let in beležili vse pojave srčnih napadov. Ko se je povečal vnos margarine, je takoj poraslo tudi število srčnih infarktov. Ko pa so moški povečali vnos masla, je število srčnih napadov močno upadlo. To pa še ni vse! V drugem desetletju študije je imela skupina, ki je jedla več margarine, kar za 77 % več srčnih napadov kot skupina, ki se margarine ni dotaknila.
Izogibanje margarini torej ne le čuva vaše možgane, ampak vam tudi rešuje življenje. Ne dotaknite se je v nobeni obliki, nasploh se izogibajte vsem umetnim izdelkom, prav tako pa tudi neizmerno škodljivim rastlinskim oljem, ki niso bila pridobljena s hladnim stiskanjem, ker povzročajo vnetja, presnovne bolezni, debelost in tudi raka.
Žal ni tako, da je rastlinska hrana vselej zdrava – če jo dobijo v roke brezvestni prehranski giganti in jo spremenijo do neprepoznavnosti, zagotovo ni tako.
Ne pozabite: vse kupljene sladice, piškoti itd. ... tudi če imajo oznako BIO – VSEBUJEJO MARGARINO!!! Prav tako vsi kupljeni, industrijsko narejeni vegetarijanski namazi, paštete in podobne umetne zadeve Če ne uživate mesa, jejte zelenjavo v nepredelani obliki (ali pa namaze naredite sami, z zdravimi olji, kot je olivno, sezamovo, laneno, konopljino … tudi hladno stiskano bučno olje je v redu), ne pa kupovati izdelkov!
Maslo je naravna hrana in je zato zdravo! Če je le mogoče, pa kupujte domače maslo od kmeta, iz mleka govedi humane reje in proste paše. Sama prosta reja tudi še ni vse, biti mora tudi ekološka. To zagotavlja, da v maslu ne bo ostankov pesticidov, hormonov, umetnih gnojil, antibiotikov in cepiv. Ker maslo vsebuje veliko kratkoverižnih in srednjeverižnih trigliceridov, je dobro za energijo, poleg tega se te maščobe NE skladiščijo v telesu.
Podobno velja za kokosovo maslo (če je deviško stiskano – ne kupujte pa kokosovega masla v raznih Lidlih in Hoferjih, tam imajo kocke brez vonja po kokosu, to je spet predelan industrijski izdelek …) Maslo vsebuje kar nekaj vitaminov, gotovo pa niste vedeli, da vsebuje recimo več vitamina A kakor korenje. Vsebuje pa tudi vitamin E in selen, ki varujeta proti raku, vse tri snovi pa skupno tudi ščitijo srce pred učinki prostih radikalov.
Reference:
1 Theodore, RF., Thompson, JMD., et al. “Dietary patterns and intelligence in early and middle childhood,“ Intelligence. 2009; 37(5):506-513.
2 C. Oomen, M. Ocke, et al, “Association between trans fatty acid intake and 10-year risk of coronary heart disease in the Zutphen Elderly Study: The Lancet, Volume 357, Issue 9258, Pages 746-751.
3 Matthew W. Gillman, L. Adrienne Cupples, et al. “Margarine Intake and Subsequent Coronary Heart Disease in Men” Epidemiology, Vol. 8, No. 2 (Mar., 1997), pp. 144-149.
4 Price, Weston, DDS. Nutrition and Physical Degeneration, 1945, Price Pottenger Nutrition Foundation, Inc., La Mesa, California.
(Članek kroži po mailu!)
LP Ariel
|
07 Maj 2010 11:48 |
|
|
vitez
Pomočnik Admina
Pridružen/-a: 25.07. 2006, 18:54
Prispevkov: 11103
Kraj: Maribor
|
Hm. Bo treba pa za zajtrk žgance in zelje, kot so jedli naši starši in stri starši. A glej ga šmenta: tudi ti so polni pestcidov in raznih zdravju nevarnih snovi.
_________________ Ni lepote brez ljubezni in dobrote.
|
08 Maj 2010 15:28 |
|
|
Ariel
Gost
|
vitez je napisal/a:Hm. Bo treba pa za zajtrk žgance in zelje, kot so jedli naši starši in stri starši. A glej ga šmenta: tudi ti so polni pestcidov in raznih zdravju nevarnih snovi.
Hja vitez, tudi ocvirkov na žgancih menda ni zdravo jesti , holesterol pa trigliceridi pa to ... . Sicer pa, če ne bomo nič jedli in pili , bomo pa vsaj zdravo umrli !
LP Ariel
|
08 Maj 2010 18:36 |
|
|
Mevki
Administrator
Pridružen/-a: 25.07. 2006, 11:57
Prispevkov: 8296
Kraj: Avstralija
|
Kaj pa sploh lahko še jemo? Sicer margarine ne jem pogosto, le 1x na teden, pa vseeno. Pa paštete ne, pa masla ne, ocvirkov ne, masti ne.... Pa kruha ne, vsaj črnega in belega...
_________________ Skromnost je vrlina vsakega človeka!
|
13 Maj 2010 20:15 |
|
|
TULIPAN
Gost
|
Ej čez putr ga ni, sploh če je taprav domač, al pa slatka pa kisla smetanca , kva holesterol, pa kašn holesterol nek, ne mi ga biksat , margarina ma pa zato druge haklce k so dost bl škodliv . Moja Zefa more u pškotke pa peciv dajat sam putr , bohnadej margarino, drgač nej se pa kr sama gifta z nim če se če, tko
TULIPAN
|
14 Maj 2010 13:30 |
|
|
|
Danes je 25 Nov 2024 06:54 | Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
|
Stran 1 od 1
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|
|