POVEZUJMO SE Seznam forumov
Registriraj seIščiPogosta vprašanjaSeznam članovSkupine uporabnikovPrijava



Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Sezona žara
Avtor Sporočilo
Odgovori s citatom
Prispevek Sezona žara 
Vse besede so odveč: sezona peke na žaru je na vrhuncu, diši z vseh koncev, tudi s terase, če ni pri roki vrta ali dvorišča.


Peka na žaru je za večino še vedno čisto poseben obred, sploh za tiste, ki še vedno prisegajo na oglje. In tako kot je priprava vse opreme za žar obred zase, je podobno tudi s pripravo mesa, rib in zelenjave, včasih tudi sira in sadja (pa še česa, kar lahko damo na žar). Nekateri so se peke na žaru bali že zato, ker niso vedeli, kako pripraviti meso, da bo pravšnje, a zadnje čase je tudi ta ovira zlahka premagljiva: kupimo lahko že začinjene oziroma za peko na žaru pripravljene mesnine in jim kvečjemu dodamo še kakšen dodatek po lastnem okusu.

So pa tudi že zdavnaj mimo časi, ko je bil žar sinonim za mesojedce. Sicer še vedno velja, da je žar v prvi vrsti namenjen peki mesa v najrazličnejših oblikah in rib, a vedno več je na žaru tudi zelenjave, sira, kosov polente in tudi sadja.

Treviški radič, narezan na pol centimetra do centimeter debele kolobarje in na hitro popečen na žaru, je odlična priloga k mesu ali pa, z dodatkom olivnega olja in svežih sesekljanih zelišč, lahek obrok za tiste, ki se mesu izogibajo. Tanke rezine bučk in jajčevcev so prav tako pogosta spremljava mesu na žaru, zelo pripravni za peko na žaru so tudi rezine paprike, celi šparglji in mlada čebula. Zelenjava na žaru ima tudi to dobro lastnost, da jo lahko jemo toplo, torej takoj ko jo spečemo, lahko pa hladno primerno začinimo in uporabimo kot prilogo ali mariniramo v mešanici olja in limoninega soka (ali kisa, tudi vina) ter različnih sesekljanih zelišč.

Medtem ko zelenjave ni treba posebej pripravljati za peko na žaru, za meso še vedno velja, da bo bolj sočno, če ga pred peko vsaj nekaj ur mariniramo (olje, začimbe, malo kisa ali vina, saj kislina mehča meso) in pustimo v hladilniku, preden ga damo na rešetko ali ploščo žara, pa vsaj dve uri pustimo na sobni temperaturi. To velja predvsem za večje oziroma debelejše kose mesa, saj bi se sicer z zunanje strani že zapekli, znotraj pa bi meso ostalo surovo oziroma ne dovolj pečeno.

Seveda pa za peko na žaru še vedno velja: kolikor žarov, toliko mojstrov peke in prepričanja, kdo je najboljši ...




Zora Štok


Dober tek vam želim.  
Surprised  Surprised



_________________
Skromnost je vrlina vsakega človeka!
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:
Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu