Pegasti badelj je znan zaradi svojih rdečih cvetnih koškov in belo marmoriranih listov, pa tudi po zdravilnih učinkih na jetra.
Potem ko svetleče črno osemenje izgubi belo dlakaste kodeljice, pripravimo iz belih plodov čaj: čajno žličko pripravka prelijemo z vročo vodo in pustimo mirovati približno 15 minut.
Čaj pomaga pri vnetjih jeter, ne glede na to, ali gre za virusni hepatitis ali pa za zamaščena jetra, ki so posledica nezmernega alkohola in preobilne hrane. Pomaga pri regeneraciji jeter in odstranjuje pritisk v jetrih. V jetrih namreč ni živčnih končičev, zato ne "bolijo"; bolečine čutimo le zaradi živčnih končičev in tkiva okoli jeter. Čaj deluje tudi proti vnetjem žolča in pri revmi.
V ljudskem zdravilstvu se čaj uporablja tudi proti odprtim vnetjem nog in krčnim žilam. V ta namen popijemo skodelico čaja večkrat na dan, najbolje pred obroki hrane.
_________________
Ni lepote brez ljubezni in dobrote.