Obdobje jesenskih trgatev se je pri nas končalo, v Indiji pa imajo prav te dni polne roke dela z nabiranjem. A tam svoje košarice polnijo s cvetovi žafrana.
Ta cvetlica z vijoličastimi cvetovi že desetletja velja za eno najdražjih začimb, prihaja pa iz jugovzhodne Azije. In prav v Pamporeju, delu indijsko-pakistanske pokrajine Kašmir, raste žafran, ki je najboljše kakovosti v svetovnem merilu. Zato so se tamkajšnji prebivalci zapodili na žafranova polja in pridno polnijo svoje košare, saj so na žlahtne cvetlice zelo ponosni. Žafran namreč kljub ugodnim pogojem za rast ne uspeva v nobenem drugem delu Kašmirja, razen v Pamporeju, zato so prebivalci prepričani, da njihova zemlja vsebuje neko magično sestavino.
Žafran je zelo cenjen v kulinaričnih dobrotah kuhinj vsega sveta, saj doda značilen grenak priokus, barvilo krokin pa poskrbi za zlatorumen odtenek jedi.
_________________
Ni lepote brez ljubezni in dobrote.