DOMOV hrana kuharski tečaj Kuhamo doma, jemo na prostem
Kuhamo doma, jemo na prostem
Skupinica Anjinih kuharic in kuharja v galeriji Miele
Anjin kuharski tečaj
Ker je sezona piknikov na vrhuncu, smo tokratni kuharski tečaj posvetili jedem, ki jih pripravimo doma in odnesemo s seboj na piknik. Ko pripravljamo vse potrebno za piknik v naravi, ne smemo misliti le na meso, ki ga bomo spekli na žaru, ampak moramo pripraviti kakšen prigrizek za čas med pripravo žerjavice in peko mesa na žaru. Nepogrešljive so solate in druge zelenjavne jedi, ki se prilegajo k pečenemu mesu in ribam, ne pozabimo pa tudi na tiste, ki mesa ne jedo, da ne bodo preživeli piknika le ob kruhu, paradižnikih, čebuli in morda ajvarju.
Jedilnik:
PREDJEDI:
Slani kolački s testeninami
Kruhki z dušeno zelenjavo
Zelenjavna omleta v pečici
GLAVNE JEDI IN PRILOGE:
Mesne kroglice s surovo paradižnikovo omako
Puranja rulada
Pečen fižol s kislim mlekom po bolgarsko
Mediteranska solata
Kuskus s popečeno zelenjavo v solati
Solata iz rdečega krompirja
SLADICE:
Limonini mafini
Sadni žele z jogurtom v kozarčkih
Kruhki z dušeno zelenjavo
Sestavine za 6 oseb:
6 okroglih kruhkov (bombet)
1 rdeča čebula
1 jajčevec
1 korenček
1 velika mesnata rdeča in 1 rumena ali zelena paprika
2 zeleni bučki
3 čvrsti paradižniki
4 žlice olivnega olja
sol in poper
2 žlici sesekljane bazilike
Priprava:
1. Zelenjavo očistimo in narežemo na kocke. Kruhkom odrežemo zgornji del in deloma odstranimo sredico, da dobimo skledice. V pečici, ogreti na 150 stopinj, jih malo pogrejemo.
2. V posodi na olivnem olju zelenjavo na hitro popražimo, da se malo zmehča, vendar se ne razkuha. Nato jo solimo in popramo, dodamo sesekljano baziliko, z zelenjavo napolnimo kruhove skledice in jih takoj še tople postrežemo. Lahko pa kruhke popečemo na žaru in jih napolnimo s hladno zelenjavo.
Tekst: BARBARA SRŠEN, Foto: ANDREJ KRIŽ
_________________
Skromnost je vrlina vsakega človeka!