Velikokrat so znanci ali moji sorodniki hoteli narediti rahle, okusne zdrobove žličnike in svetovala sem jim ta recept in prav vsi so bili zadovoljni in hvaležni. S tem receptom vedno uspejo tako, da so rahli in imajo odličen okus zaradi masla. Zato sem se tudi odločila, da tudi vam predstavim ta kratek recept.
Žličnike radi zakuhamo v različne juhe, postrežemo kakor prilogo ali sladico z dodatkom marmelade.
Rahli zdrobovi žličniki – pripomočki:
skleda manjša
žlica
vilice
tehtnica
lonec za kuhanje
ura
Rahli zdrobovi žličniki – sestavine
Sestavine za 4 osebe:
30 g masla
2 jajci
12 dag pšeničnega zdroba
sol po okusu
Nasvet
Maslo moramo imeti vsaj uro na sobni temperaturi, da se zmehča in se lepo umeša v zmes.
V manjši skledi močno umešamo z vilicami maslo in jajca, da se maslo ne vidi več v grudicah. Počasi dodajamo pšenični zdrob, da postane struktura gosta. Nekateri pa želijo bolj trdo strukturo žličnikov, tistim pa priporočam, da dodajo žlico zdroba več in ga umešajo.
Maso za žličnike pokrijemo in pustimo 20 minut počivat na sobni temperaturi, da se zdrob navlaži in nabrekne. Z žlico, ki jo najprej pomočimo v vrelo vodo ali juho, zajemamo testo, da so enaki žličniki in jih sproti zakuhamo v juho ali osoljeno vodo. Kuhamo pokrito in pustimo počasi vreti 20 minut.
_________________
Skromnost je vrlina vsakega človeka!