Žajbelj, trajnica, ki izvira iz Sredozemlja, je najbolj znano domače zdravilo za vnetje dlesni, vnetja žrela in razjede v ustih.
Nabiramo liste, ki nam koristijo tako sveži kot posušeni ali kot surovina za izdelavo vrhunskega eteričnega olja.
Sicer pa se žajbelj uporablja tudi v kulinariki in v gospodinjstvu, saj odganja molje in podoben mrčes, zato ga pogosto dajejo v omare.
Pripravki iz žajblja so uporabni tudi pri vnetjih prebavil, dihal in sečil, poleg tega pa ta rastlina lajša krče prebavil. Pomirja astmatične napade, zmanjšuje potenje in znižuje količino sladkorja v krvi.
Znano je tudi, da pomaga sprožiti zaostalo menstruacijo in je koristen pri zdravljenju težav v menopavzi. Kljub njegovim zdravilnim učinkom pa odsvetujejo dolgotrajno uživanje žajblja - domače zdravljenje z njim lahko traja največ tri tedne.
_________________
Ni lepote brez ljubezni in dobrote.