|
Stran 1 od 2
|
Avtor |
Sporočilo |
Ariel
Gost
|
O ŠKODLJIVOSTI SLADKORJA
O ŠKODLJIVOSTI SLADKORJA
Prečiščen sladkor zagotovo debelost povzroča,
ker slinavka zato več inzulina v kri izloča.
Ta sladkor pa nato telo shranjuje kot maščobo –
prav kmalu si s sladkorjem, škrobom skvaril boš podobo!
Spoznanju temu se spoznanje hujše pridružuje:
V telesu inzulin razgradnjo sala preprečuje,
ker vpliv topilca sala – glukagona – omejuje.
Naj tvorijo holesterol, še jetrom narekuje,
nato pa ga h kopičenju v arterijah vzpodbuja,
s tem pa maščobnih strdkov tvorbo v stenah žil pobuja.
Hormon na srčne mišice povečanje še vpliva,
na kar srce lahko vsak hip z infarktom se odziva.
Ljuba Žerovc
http://www.modrostizbrane.com
LP Ariel,
|
31 Jul 2008 22:40 |
|
|
Ariel
Gost
|
STRES IN TEŽA
Stres telesu ukazuje
izločati adrenalin.
Ta glukoze v kri nasuje,
da bi ti ne grozil pogin.
Če ti gibanje je tuje,
ker lene sorte si fakin,
sladkor slinavki svetuje,
naj proizvede insulin.
Ko ta v krvi se pojavi,
glukoza pade pod nivo,
v mastne celice se spravi,
ti pa začutiš lakoto.
Spraviš se na sladkarije,
ker najbolj vzbujajo ti tek,
slinavka hormon spet vlije,
ker je sladkorja na pretek.
In ob vsakem novem stresu,
ta vražji ples se ponovi.
Kmalu se ti na telesu
maščob zaloga naredi.
Ljuba Žerovc
http://www.modrostizbrane.com
|
31 Jul 2008 22:42 |
|
|
Ariel
Gost
|
Kateri sladkor je najboljši?
Oznaka "nezdrav" se je belega sladkorja že prijela, vedno več dilem pa sproža tudi rjavi. Če ste zagovornik slednjega, bodite pozorni, da ne boste kupili mačka v žaklju. Kateri je torej pravi? Sladkor ali saharoza je enostavna molekula, ki jo organizem razgradi na glukozo in na ta način telesne celice oskrbi s potrebno energijo.
Pridobivajo ga iz tako imenovanih sladkornih rastlin, kot sta sladkorna pesa in sladkorni trs. Razlika med belim in rjavim sladkorjem se pojavi med obdelavo. Beli ali rafiniran sladkor med procesom obdelave izgubi vse rastlinske pigmente in nekatere minerale, medtem ko se rjavi sladkor popolni obdelavi izogne.
Ne nasedajte proizvajalcem
Ko govorimo o rjavem sladkorju, se moramo zavedati, da je na tržišču vedno več sladkorjev z imenom rjavi, kar pa ne pomeni, da je sladkor res neobdelan. Vse več proizvajalcev zaradi trenda po bolj zdravem življenju sladkor le obarva in poimenuje rjavi, pa čeprav se takšen sladkor od belega čisto nič ne razlikuje.
Kateri je pravi?
Da proizvajalcem ne bi nasedli, je prvi in najenostavnejši korak ta, da preberete oznako na embalaži. Preverite, ali je rjavi sladkor narejen iz sladkornega trsa ali pese. Pravi rjavi sladkor pridobivajo s postopkom kristalizacije soka sladkornega trsa, prepoznate pa ga lahko tudi po značilnem vonju in okusu, ki ga ne morete zgrešiti.
Energijska vrednost
Čeprav se beli in rjavi sladkor po energijski vrednosti ne razlikujeta veliko, se prednost rjavega sladkorja pokaže pri vsebnosti drugih telesu potrebnih snovi. Rjavi sladkor, za razliko od belega, vsebuje tudi minerale, kot so kalij, kalcij, natrij, magnezij in fosfor, v njem lahko najdemo tudi nekaj vitamina B.
Prednost rjavega
Se še spomnite, ko smo pisali o tem, da sladkor krade vitamine? Telo jih, tako kot tudi minerale, potrebuje pri njegovi razgradnji. In ker jih beli sladkor ne vsebuje, s tem porablja zaloge vitaminov in mineralov, shranjenih v telesu, kar lahko dolgoročno telo izčrpa. Če ne drugega, je rjavi sladkor bolj zdrav zaradi tega, ker telo oskrbi s snovmi, potrebnimi za njegovo razgradnjo.
Bodite zmerni
Ne glede na to, ali uporabljate belega ali rjavega, bodite pri njegovi uporabi zmerni, če se le da, pa se mu popolnoma izognite. Za začetek je dovolj, da čaj ali kavo sladkate le z eno žličko rjavega sladkorja in da se mu pri pripravi sadnih napitkov in solat sploh popolnoma izognete.
Vir: www.zurnal24.si
Sončeve pozitivke 15. 10. 2009
LP Ariel
|
15 Okt 2009 11:37 |
|
|
Attems
Pridružen/-a: 14.08. 2009, 14:31
Prispevkov: 63
|
|
18 Okt 2009 21:22 |
|
|
Ariel
Gost
|
Ja, res se je najbolje povsem odpovedati sladkorju , ampak čajček mi pa povsem nesladkan nekako ne potegne , zato si ga osladim z žličko medu .
Joj, dobro, da si me spomnila ... takoj si ga grem pripravit ... zelenega seveda
LP Ariel
|
18 Okt 2009 21:43 |
|
|
vitez
Pomočnik Admina
Pridružen/-a: 25.07. 2006, 18:54
Prispevkov: 11103
Kraj: Maribor
|
Jaz vse čaje prijem brez sladkorja, tu in tam dodam žličko meda, kavo pa s čisto malo sladkorja. Sladkor je škodljiv, tako zatrjujejo brihtne glave.
_________________ Ni lepote brez ljubezni in dobrote.
|
19 Okt 2009 22:19 |
|
|
Ariel
Gost
|
V kosmičih več sladkorja kot v krofih, in soli več kot v čipsu
Raziskovalci v Veliki Britaniji so odkrili, da vsaj sedem vrst priljubljenih kosmičev vsebuje več sladkorja kot krof. Med slabšimi so se znašli na primer Kellog's Frosties z 11,1g sladkorja v 30-gramski porciji, kar pomeni tri čajne žličke sladkorja v majhni skledi.
Če to primerjamo z 8,6g sladkorja v domnevno precej nezdravih krofih, je očitno, da kosmiči niso najboljša izbira za zajtrk. Veliko sladkorja vsebuje tudi Nestle Cookie Crisp, namenjen otrokom, z 10.59g sladkorja na 30g izdelka. Tudi skleda Honey Cheerios vsebuje dve čajni žlički sladkorja.
A sladkor ni edina pomanjkljivost kosmičev. Skleda Kellogg's Corn Flakes namreč vsebuje več soli kot vrečka čipsa. Na kosmiče običajno ulijemo še homogenizirano in pasterizirano mleko, kar le še poslabša kakovost obroka. Zato ponovno razmislite, preden otroku za zajtrk ponudite kosmiče.
Vir: lifestyle.enaa.com
Sončeve pozitivke 11. 11. 2009
LP Ariel
|
12 Nov 2009 19:35 |
|
|
Attems
Pridružen/-a: 14.08. 2009, 14:31
Prispevkov: 63
|
O ja mi baje jemo v kosmičih samo še sladkor ja
Nekaj o medu me še zanima, mi ga dobimo pri stricu.
Na etiketi pa piše, da naravni med kristalizira in da ga stopimo v pečici do 40 stopinj ...
Kakšen pa je pol umetni/industrijski med?? Cuker dajo zraven al kaj?
|
02 Dec 2009 10:16 |
|
|
Ariel
Gost
|
V industrijskega verjetno primešajo še kakšno kemikalijo, da ostane lepo tekoč . Domačega medu pa ni treba dajati v pečico na 40°C , enostavno ga daš 1 žličko v čaj ali kamorkoli že, pa se lepo stopi . Ni ga pa priporočjivo dajati v vrelo vodo ali v zelo vroče jedi oz. tekočine , ker s tem med izgubi na svoji hranilni vrednosti.
LP Ariel
Nazadnje urejal/a Ariel 10 Feb 2010 13:08; skupaj popravljeno 1 krat
|
10 Feb 2010 13:00 |
|
|
Ariel
Gost
|
Rjavi sladkor ni nič bolj zdrav od belega
Na spletni strani enaa.com pišejo, da o sladkorjih kroži ogromno mitov, ki nimajo znanstvene podlage. Tako se je v zadnjih letih razširilo prepričanje, da je uživanje rjavega sladkorja bolj zdravo kot pa uživanje belega, prečiščenega sladkorja. Barva sladkorja je vedno odvisna od količine sladkorne melase, ki jo sladkor še vsebuje. Povsem prečiščen sladkor je bele barve.
Več kot vsebuje melase, bolj temno rjave barve je in bolj sočno mehak je na otip, njegov okus pa bolj poln in intenziven. Kljub temu kemična analiza vedno pokaže skoraj 100-odstotno vsebnost saharoze ter komaj omembe vredno količino rudnin. Več melase sladkor vsebuje, več je rudnin, a je tudi v najboljšem primeru količina melase v sladkorju premajhna, da bi obogatila našo prehrano.
Ker slajenje jedi ni nekaj, kar bi naše telo potrebovalo, se bodo tisti zelo osveščeni povsem odrekli sladkim napitkom, različnim sladicam, svojo željo po sladkem pa bodo potolažili z naravnimi viri, kot so sveže in suho sadje.
Vendar tako striktno odpovedovanje ni potrebno. V večini primerov zadostuje omejitev dodanega sladkorja v živilih na približno 3 žlice dnevno. Pri tem ni popolnoma nič pomembno kakšen sladkor izberemo: kristalni pesni sladkor, trsni, sadni sladkor ali kaj drugega. 1 žlica katerega koli sladkorja tehta približno 15 g, kar v telesu zgori v 60 kalorij. In ta sladkor naj bi zaužili v času obroka, skupaj z drugimi živili, še pišejo pri enaa.com.
Vir: lifestyle.enaa.com
Sončeve pozitivke 09. 02. 2010.
LP Ariel
|
10 Feb 2010 13:06 |
|
|
Mister somebody
Pridružen/-a: 01.04. 2010, 15:00
Prispevkov: 56
Kraj: Ljubljana
|
Moj nasvet za dobro postavo je: Čim manj sladkorja, ker ga človeško telo niti ne potrebuje toliko kot ga mi vnesemo. Že z "navadno" hrano pridobimo dovolj sladkorjev...največji strup so pa zagotovo pijače ala kokakola
|
01 Apr 2010 15:09 |
|
|
Ariel
Gost
|
Mister somebody je napisal/a:Moj nasvet za dobro postavo je: Čim manj sladkorja, ker ga človeško telo niti ne potrebuje toliko kot ga mi vnesemo. Že z "navadno" hrano pridobimo dovolj sladkorjev...največji strup so pa zagotovo pijače ala kokakola
To imaš pa prav , umetne pijače so za naše telo katastrofa , kajti povzročajo pravo razdejanje, pa ne samo zaradi preobilice sladkorja , tudi umetnih kemičnih snovi je v njih za izvoz ! Kolikokrat opazujem v supermarketih, kako družine nalagajo v vozičke cele šteke 1,5 litrskih plastenk z raznobarvnimi umetnimi pijačami , pa si mislim "Ubogi otroci, kaj jim počnejo starši, ki bi jih morali varovati vsega hudega!"
LP Ariel
|
01 Apr 2010 15:43 |
|
|
Mister somebody
Pridružen/-a: 01.04. 2010, 15:00
Prispevkov: 56
Kraj: Ljubljana
|
Točno to tud meni ni jasno. Ne vem če sem v življenju spil recimo 5 litrov kokakole, medtem ko nekateri vsako soboto en six pack kokakole nabavijo. Če jo kdo preveč spije in po možnosti še hodi v tako imenovan Mc Donalds, priporočam ogled filma Super size me, kmalu ga bo minilo tako eno kot drugo.
|
01 Apr 2010 20:37 |
|
|
Ariel
Gost
|
Evo, sem našla ta film, samo žal ni slovenskih podnaslovov ...
http://video.google.com/videoplay?docid=-1432315846377280008#
Spomnim se tega poskusa s fast food prehrano iz neke TV oddaje, tipa, ki se je igral z življenjem, bi pa kmalu pobralo, če ne bi prenehal s tem poskusom. Sicer je pa to dobro razvidno iz filmčkov, ki jih dodajam spodaj (v bistvu je zgornji film razrezan na 10 delov!). Če mene vprašaš, tisti bradati dohtar tudi ne izgleda prav zdravo, po mešičkih pod očmi sodeč bi rekla, da ga verjetno rad cuka
Super size me
1. del
http://www.youtube.com/watch?v=YfBc-Rla0uI&feature=related
2. del
http://www.youtube.com/watch?v=4QIWH0wXJzU&feature=related
3. del
http://www.youtube.com/watch?v=rhn_-oQcLaI&feature=related
4. del
http://www.youtube.com/watch?v=feclZF344PE&feature=related
5. del
http://www.youtube.com/watch?v=rSZCGyvJ_S8&feature=related
6. del
http://www.youtube.com/watch?v=v-OEg082D8s&feature=related
7. del
http://www.youtube.com/watch?v=xz88NcK9JqI&feature=related
8. del
http://www.youtube.com/watch?v=-1_sU9OHoWY&feature=fvw
9. del
http://www.youtube.com/watch?v=zvh1AKIv7vo&feature=related
10. del
http://www.youtube.com/watch?v=0gWjCZ1xv8s&feature=related
LP Ariel
|
01 Apr 2010 21:19 |
|
|
TULIPAN
Gost
|
Mister somebody je napisal/a:Moj nasvet za dobro postavo je: Čim manj sladkorja, ker ga človeško telo niti ne potrebuje toliko kot ga mi vnesemo. Že z "navadno" hrano pridobimo dovolj sladkorjev...največji strup so pa zagotovo pijače ala kokakola
Kle b' pa jest teb kr prkimu , pišuka ga folk seka s to cukrasto pofarbano kičasto brozgo , tanarbl pa mularaj k ta gift žlampa že za fruštk' , pa pr južn', če je pica sploh kšna južna , mater si bojo žvote pofental , na stare leta bojo čist kilov pa ganc fertik, če jh bojo sploh dočakal !
TULIPAN
|
02 Apr 2010 20:09 |
|
|
|
Danes je 29 Nov 2024 00:00 | Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
|
Stran 1 od 2
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|
|