Za 2 zavitka po 8 kosov potrebujemo: PRIPRAVA:
Moko in ščepec soli presejemo v skledo in naredimo na sredini vdolbinico. Vanjo damo olje, rumenjak, in 125 ml mlačne vode in razžvrkljamo. S kavlji ročnega mešalnika, ki ga vklopimo na najvišjo stopnjo, iz srede navzven ugnetemo gladko testo.
Preložimo ga na pomokano delovno površino in gnetemo 5 minut. Oblikujemo ga v kroglo, zavijemo v oprijemajočo se folijo in pustimo 30 minut na sobni temperaturi, da se spočije.
Jabolka olupimo, razrežemo na četrtine in izrežemo peščišča. Četrtine narežemo na rezine. Marcipan zdrobimo in ga skupaj s smetano gladko umešamo. Marelice narežemo na ozke rezance, pinjole sesekljamo. Oboje primešamo marcipanu. Surovo maslo razpustimo.
Spočito testo razpolovimo. Eno polovico razvaljamo na pomokani delovni površini in pustimo 5 minut počivati. Potem jo s hrbtno stranjo rok razvlečemo v pravokotnik, velik približno 60x40 cm.
Premažemo ga s četrtino razpuščenega masla in damo nanj polovico marcipana in polovico jabolk. Testo zvijemo in ga položimo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Premažemo ga z drugo četrtino masla. Enako pripravimo drugi zavitek.
Pekač postavimo na drugo poličko od spodaj v pečico, ki smo jo segreli na 225 st.C in zavitek pečemo 25 do 30 minut. Pečenega potresemo s sladkorjem v prahu in ponudimo s sladoledom.
Tej klasični sladici je težko najti tekmeca.
Recept za zavitek smo dobili v reviji NAŠA ŽENA.
250 g moke
ščepec soli
3 žlice olja
1 rumenjak
750 g jabolk
200 g marcipana
4 žlice smetane za stepanje
150 g suhih marelic
50 g pinjol
100 g surovega masla
3 žlice moke za delovno površino
2 žlici sladkorja v prahu za posip
_________________
Skromnost je vrlina vsakega človeka!