POVEZUJMO SE Seznam forumov
Registriraj seIščiPogosta vprašanjaSeznam članovSkupine uporabnikovPrijava



Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Bazilika: Nezgrešljiv okus Sredozemlja
Avtor Sporočilo
Odgovori s citatom
Prispevek Bazilika: Nezgrešljiv okus Sredozemlja 
Bazilika ponuja nezgrešljiv okus Sredozemlja. Si sploh lahko predstavljate svež paradižnik in mocarelo brez bazilike? Bazilika je (poleg česna, pinij, olivnega olja in parmezana) ključna sestavina klasične italijanske hladne omake pesto in tudi tako rekoč vsake paradižnikove omake. Odlično se poda k brokoliju, jajčevcem, bučkam, solati in paradižniku, a tudi k omletam, tofuju, piščancu in ribam. Žlička posušene bazilike je enakovredna žlici sveže; vedno pa jo dodamo šele tik pred koncem kuhanja. Pri prehladu in vnetem grlu sveže liste pustite deset minut stati v vroči vodi, lahko pa poskusite s čajem.


Zdravilni učinki
Poleg vitaminov A, C in K ter magnezija, železa, kalcija, kalija in celo prehranskih vlaknin so ključne blagodejne sestavine bazilike flavonoidi in eterična olja. Ti ščitijo celice pred škodljivim delovanjem sevanja in kisika, delujejo protivnetno in tako denimo lajšajo artritis. Poleg tega celo uničujejo škodljive bakterije, zaradi česar je baziliko koristno dodajati svežim jedem. Uživanje bazilike izboljša delovanje srca in ožilja, deluje proti povišani ravni holesterola in poapnenju žil, pomaga tudi pri astmi. V hladen čaj iz bazilike namočena brisača, ki jo položimo na čelo, omili glavobol; z njim lahko tudi izpiramo vnete oči. Pri prehladu in vnetem grlu sveže liste bazilike pustite deset minut stati v vroči vodi, lahko pa poskusite tudi s čajem.

Nakup
Zamrznjena in posušena bazilika je na voljo vse leto, najlepšo aromo in okus pa ima sveža, ki jo v cvetličnem lončku lahko gojimo tudi sami. Obstaja več kot šestdeset vrst bazilike, ki se razlikujejo po okusu (poskusite denimo cimetovo ali limonino), pred nakupom pa se prepričajte, da so listi bleščeči in enakomerno obarvani, ne pa uveli ali s črnimi pikami. Za 15 g posušenih listov boste odšteli približno en evro.

Shranjevanje
Posušena bazilika bo dobra pol leta, sveži listki, zaviti v plastično vrečko ali rahlo vlažno papirnato brisačo, pa v hladilniku počakajo štiri dni. V nepredušno zaprti posodi jih lahko hranite tudi v zamrzovalniku. Za uporabo v juhah in enolončnicah bo najbolj priročno, če jih zamrznete v ledene kocke.


Zanimivost
Posajena bazilika odganja muhe.    (Viva)


_________________
Ni lepote brez ljubezni in dobrote.
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:
Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu