POVEZUJMO SE Seznam forumov
Registriraj seIščiPogosta vprašanjaSeznam članovSkupine uporabnikovPrijava



Odgovori na to temo Stran 1 od 1
ŠTAJERSKA JABOLČNA PITA
Avtor Sporočilo

Odgovori s citatom
Prispevek ŠTAJERSKA JABOLČNA PITA 
Preverjen recept za pito iz umešanega testa s pecilnim praškom in na kocke narezanih jabolk.
Vir: B. J. SadjeTestoNatisni receptPošlji prijatelju
Sestavine za 8 oseb
600 g moke
0,5 vrečke pecilnega praška
200 g masla
50 g trsnega sladkorja
0,5 žličke soli
2,5 dl mleka
1,5 kg kiselkastih jabolk
1 limona
125 g trsnega sladkorja
1 žlička mletega cimeta
100 g rozin
100 g sesekljanih lešnikov
200 g marelične marmelade
100 g sladkorja v prahu
Št. oseb

Pijača za zraven


Domači malinovec
Priljubljena pijača otroštva in mladosti.
6
Bezgov sok
Domači pripravek za osvežitev v vročih dneh.

Belo polsuho vino
K jedi postrežite z izbranim belim polsuhim vinom in presenetite goste.
Sorodni recepti


Borovničeva pita
Slastna borovničeva pita z želejem.

Mangova strjenka
Lahka in kremasta!

Bananini mafini z medom
Mafini, ki obljubljajo okusne in sladke grižljaje.
Težavnost
Čas priprave
 90 min
Čas kuhanja
 30 min
Skupaj
 120 min
Priprava
1
Limono operemo in naribamo lupinico. Nato jo prerežemo in iztisnemo sok.
Moko skupaj s pecilnim praškom presejemo v skledo. Dodamo na lističe narezano maslo, sladkor, sol in mleko. Z rokami ali mešalnikom zgnetemo testo in ga oblikujemo v kepo. Testo položimo v skledo, pokrijemo in za eno uro postavimo v hladilnik.
2
Rozine preberemo in operemo. Jabolka operemo, olupimo, jim odstranimo peščišča in narežemo na kocke. V skledi jih zmešamo s 4 žlicami limoninega soka, limonino lupinico, sladkorjem, cimetom, rozinami in lešniki. Vklopimo pečico in jo naravnamo na 200 °C. Testo na pomokani delovni površini razvaljamo pol centimetra na debelo. Z dvema tretjinama testa obložimo dno in obod pekača. Na testo naložimo jabolka, jih enakomerno porazdelimo in poravnamo. Iz preostalega testa narežemo trakove in z njimi naredimo na piti mrežo.
3
Pito pečemo na srednji višini v ogreti pečici 30 minut. Marelično marmelado v kozici razmešamo z 0,5 dl vode, pristavimo in segrejemo. Sladkorni prah pa v skedici razmešamo z 2 žlicama limoninega soka. Pečeno pito vzamemo iz pečice. Prelijemo jo z vročo marelično marmelado. Mrežo premažemo s sladkornim prelivom. Dobro ohladimo, narežemo na kose in postrežemo.
Dodatni nasveti
Če se le da, uporabimo lupinico ekološko pridelanih citrusov.

Ko ribamo limono, pazimo, da naribamo samo rumeno plast, ker ima bela plast limonine lupine grenak okus.

Najbolje je, če uporabljamo biolimone, katerih lupina ni obdelana s škropivi. Če biolimon nimamo na voljo, limono za nekaj minut potopimo v vrelo vodo in dobro obrišemo, da odstranimo vosek, v katerem se nahajajo strupi.
Prednosti
Jabolka so pravo malo skladišče vitaminov, saj vsebujejo vitamine A, B, B2, B3, B6, H  in C. Poleg tega jim ne manjka koristnih snovi, kot so kalij, natrij, fosfor, kalcij, magnezij, žveplo, klor, železo, mangan, baker, aluminij, jod, bor in silicij. Jabolka so torej eno izmed najbolj dostopnih in najbolj zdravih sadežev, ki pomagajo pri izboljšanju odpornosti telesa. Nahranijo nas z zdravilnimi snovmi in kot pravi star pregovor "Eno jabolko na dan, odžene zdravnika stran".
Hranilne in energijske vrednosti
Vrednosti so zgolj informativne narave. Lahko pa so vam v pomoč pri pripravi uravnoteženih obrokov, pri načrtovanju posebne diete ali hujšanja. Vrednosti so izračunane na 100 g jedi ter na porcijo.
--    100g    Porcija    % GDA* na 100g    % GDA* na porcijo
Energijska vrednost    878,97 KJ    3609,24 KJ    10,5 %    43,13 %
     210,08 kcal    862,63 kcal    10,5 %    43,13 %
Beljakovine    3,07 g    12,63 g    6,14 %    25,26 %
Ogljikovi hidrati    34,55 g    141,88 g    12,8 %    52,55 %
od teh sladkorji    16,83 g    69,13 g    0 %    0 %
Maščobe    7,34 g    30,13 g    10,49 %    43,04 %
od teh nasičene maščobne kisline    3,29 g    13,5 g    16,45 %    67,5 %
Vlaknine    3,26 g    13,38 g    13,04 %    53,52 %
PRIKAŽI VSE
*GDA = dnevna orientacijska vrednost za odrasle na osnovi 2000 kcal na dan. Prehranske potrebe posameznika so lahko višje ali nižje, v odvisnosti od spola, starosti, stopnje telesne aktivnosti in ostalih dejavnikov (vir: CIAA).




_________________
Skromnost je vrlina vsakega človeka!
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo

Odgovori s citatom
Prispevek  
zelo okusno njamii ^^


_________________
Ponudba opreme hiše, pohišva, kuhinje, omare in sobe.
http://www.simfonija-doma.si/
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

Odgovori s citatom
Prispevek Re: Nightshift 
this is very good post

____________
a.rehman

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:
Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu