POVEZUJMO SE Seznam forumov
Registriraj seIščiPogosta vprašanjaSeznam članovSkupine uporabnikovPrijava



Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Začimbe vzgojite doma
Avtor Sporočilo
Odgovori s citatom
Prispevek Začimbe vzgojite doma 
Sveže začimbne rastline imajo več vonja in okusa kot sušene, zato je najbolje, da so vedno pri roki.
Začimbe lahko vzgajajo tudi začetniki, saj so dokaj nezahtevne in ne potrebujejo veliko prostora ter jih je mogoče gojiti kar na okenskih policah. V večji posodi lahko kombinirate različne rastline, le meto in meliso je priporočljivo gojiti ločeno, saj se hitro in intenzivno razraščata. Nekatere od dišavnic so trajnice in ob pravilni negi uspevajo več let. Med trajne zeliščne rastline sodijo materina dušica, drobnjak, origano in rožmarin. Če boste v lončke sejali peteršilj, izberite sorto z večjimi listki. Lahko pa rastline kupite v vrtnarskih centrih in jih doma presadite. Po presajanju jih nekaj dni pustite v senci in poskrbite za dovolj vlažno zemljo, da se dobro ukoreninijo. Ta način je najprimernejši za majaron, origano in baziliko, ki pa jih lahko vzgojite tudi iz semen.

Kako posaditi in gojiti začimbnice
Večini rastlin ustrezajo prepustna tla, zato najbolje uspevajo v mešanici iz treh delov komposta in enega dela peska. Če boste rastline sejali, semen ne pokrivajte z zemljo, saj za kalitev potrebujejo veliko svetlobe. Najboljšo aromo bodo začimbe razvile na sončnem mestu, le meti in melisi ustrezajo bolj senčni predeli.

Katere so najhvaležnejše in najuporabnejše?
Drobnjak: Je bližnji sorodnik čebule, uporabljajo pa se samo njegovi aromatični lističi. Bolj kot na vrtu uspeva v posodah, kjer ga ne more zadušiti plevel. Je trajnica, ki se razmnožuje tako s semeni kot z deljenjem korenin. Rezanje listkov spodbuja rast novih, ne pa jih rezati v deževnem vremenu, ker se v votlih stebelcih nabere voda, kar lahko povzroči gnitje. Jedem (predvsem omakam in juham) ga dodajte tik pred koncem kuhanja.

Rožmarin: Rožmarin bo najbolje uspeval, če si boste priskrbeli kakovostno sadiko in jo posadili v veliko posodo. Razen v Sredozemlju prezimuje v notranjosti, prenese pa tudi dokaj sušna obdobja. Razmnožuje se s podtaknjenci. Z rožmarinom začinjamo svinjino, ovčetino in divjačino, (ribje) juhe in omake, klobase in salame, paradižnikove jedi, jedi z bučkami, jajčevci, stročjim fižolom, beluši in gobami, jedem pa ga dodajte ob začetku kuhanja.

Bazilika: Je enoletnica, zato jo je treba sejati oziroma saditi vsako leto znova. Če jo sadite v vrtu, je najbolje poleg paradižnikov, saj ga ščiti pred boleznimi. Za pripravo jedi trgajte mlade vršičke, kar spodbuja rast celotne rastline in preprečuje, da bi prehitro zacvetela in izgubila okus. Bazilika ima rada sončno lego in vedno vlažno zemljo. Ima odličen okus in se uporablja kot priloga za solate in jedi iz rib. Njen zelo močni vonj odganja žuželke, kar pomeni, da tudi muhe iz kuhinje.
(Slovenske novice)


_________________
Ni lepote brez ljubezni in dobrote.
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:
Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu