Avtor |
Sporočilo |
Mevki
Administrator
Pridružen/-a: 25.07. 2006, 11:57
Prispevkov: 8296
Kraj: Avstralija
|
150.
_________________ Skromnost je vrlina vsakega človeka!
|
10 Dec 2013 09:34 |
|
|
Mevki
Administrator
Pridružen/-a: 25.07. 2006, 11:57
Prispevkov: 8296
Kraj: Avstralija
|
Princeskina torta
Švedska klasika iz leta 1930
Torta spominja na nekaj, kar so si v nedeljo popoldan privoščili v fini hiši Tomaža in Anice, medtem, ko je Pika visela z drevesa.
Tistim, ki prisegate na torte iz katerih kar špricajo čokoladne kreme se bo ta klasična skandinavska torta zdela malce dolgočasna, čeprav je v resnici zelo okusna in preprosta. Imam pač šibko točko za preprosta peciva, ki pa v sebi skrivajo nežno simfonijo okusov. Pa še tako lepo ime ima. In kar je najbolje... torto prekriva izdatna plast skrivnostnega zelenega marcipana.
Potrebujemo
Za testo:
6 beljakov
6 rumenjakov
200 g sladkorja
60ml vode
žlička vanilijine arome
žliška limonine lupinice
145 g moke
žlička soli
Za kremo:
6dl mleka
vanilijeva palčka
2 rumenjaka
2 žlici sladkorja
2 žlici škroba
dobre 4 dl smetane za stepanje
vanilijin sladkor
2-3 žlice malinine marmelade
Za dekoracijo:
- zavitek marcipana
- zelena barva za živila
- nekaj lepih sladkornih rožic
Ločimo beljake od rumenjakov. Rumenjakom med mešanjem z mešalcem postopoma dodajamo sladkor, da dobimo gosto kremo, nato postopoma vmešamo še vodo, limonino lupinico, vanilijino aromo, na koncu vmešamo še presejano moko.
Iz beljakov zmiksamo čvrst sneg, dodamo mu par kapljic limoninega soka in sol. Pripravljen sneh nato vmešamo s zmes rumenjakov in moke. S tem napolnimo okrogel pekač premer 22 cm, ter na 165 stopinjah pečemo kakih 40 do 50 minut.
čas za kremo. Mleko zmešamo z rumenjaki, sladkorjem in škrobom. Vanilijin strok razpolovimo in iz njega izpraskamo semena, ki jih nato dodamo v jajčno-mlečno mešanico. Na nizki temperaturi segrevamo in mešamo, dokler ne dobimo lepe, goste kreme. Ne sme vreti, le zgostiti se mora. Da je pripravljena preverimo tako, da s kuhalnico ali žlico potegnemo po njej črto. Če ostane sled, potem je pripravljena. V ohlajeno kremo vmešamo še vanili sladkor.
Pečeno torto prerežmo. Vso srečo pri tem. Prvi oblat navlažimo z mlekom, namažemo z marmelado in prekrijemo z drugim oblatom. Tudi tega navlažimo z mlekom. Namažemo vanilijevo kremo, ter jo nato izdatno prekrijemo s stepeno smetano.
Torto nato previdno prekrijemo z marcipanom, v katerega ste predhodno vgnetli par kapljic zelene barve za živila, ter tanko razvaljali na velikost torte. (Nasvet: marcipan naj bo mrzel).
Prekrito torto nato okrasimo še s sladkornimi rožicami.
Denis Živčec
TOREK, 1. OKTOBER 2013 - 5:54
_________________ Skromnost je vrlina vsakega človeka!
|
10 Dec 2013 21:01 |
|
|
Mevki
Administrator
Pridružen/-a: 25.07. 2006, 11:57
Prispevkov: 8296
Kraj: Avstralija
|
152.
_________________ Skromnost je vrlina vsakega človeka!
|
11 Dec 2013 08:29 |
|
|
Mevki
Administrator
Pridružen/-a: 25.07. 2006, 11:57
Prispevkov: 8296
Kraj: Avstralija
|
153.
_________________ Skromnost je vrlina vsakega človeka!
|
11 Dec 2013 08:30 |
|
|
Mevki
Administrator
Pridružen/-a: 25.07. 2006, 11:57
Prispevkov: 8296
Kraj: Avstralija
|
154.
_________________ Skromnost je vrlina vsakega človeka!
|
11 Dec 2013 08:31 |
|
|
Mevki
Administrator
Pridružen/-a: 25.07. 2006, 11:57
Prispevkov: 8296
Kraj: Avstralija
|
155.
_________________ Skromnost je vrlina vsakega človeka!
|
11 Dec 2013 08:32 |
|
|
Mevki
Administrator
Pridružen/-a: 25.07. 2006, 11:57
Prispevkov: 8296
Kraj: Avstralija
|
156.
_________________ Skromnost je vrlina vsakega človeka!
|
11 Dec 2013 08:33 |
|
|
Mevki
Administrator
Pridružen/-a: 25.07. 2006, 11:57
Prispevkov: 8296
Kraj: Avstralija
|
157.
_________________ Skromnost je vrlina vsakega človeka!
|
11 Dec 2013 08:33 |
|
|
Mevki
Administrator
Pridružen/-a: 25.07. 2006, 11:57
Prispevkov: 8296
Kraj: Avstralija
|
158.
_________________ Skromnost je vrlina vsakega človeka!
|
11 Dec 2013 08:34 |
|
|
Mevki
Administrator
Pridružen/-a: 25.07. 2006, 11:57
Prispevkov: 8296
Kraj: Avstralija
|
159.
_________________ Skromnost je vrlina vsakega človeka!
|
11 Dec 2013 08:35 |
|
|
Mevki
Administrator
Pridružen/-a: 25.07. 2006, 11:57
Prispevkov: 8296
Kraj: Avstralija
|
160.
_________________ Skromnost je vrlina vsakega človeka!
|
11 Dec 2013 08:35 |
|
|
Mevki
Administrator
Pridružen/-a: 25.07. 2006, 11:57
Prispevkov: 8296
Kraj: Avstralija
|
161.
_________________ Skromnost je vrlina vsakega človeka!
|
11 Dec 2013 08:36 |
|
|
Mevki
Administrator
Pridružen/-a: 25.07. 2006, 11:57
Prispevkov: 8296
Kraj: Avstralija
|
162.
_________________ Skromnost je vrlina vsakega človeka!
|
11 Dec 2013 08:37 |
|
|
Mevki
Administrator
Pridružen/-a: 25.07. 2006, 11:57
Prispevkov: 8296
Kraj: Avstralija
|
163.
_________________ Skromnost je vrlina vsakega človeka!
|
11 Dec 2013 08:38 |
|
|
Mevki
Administrator
Pridružen/-a: 25.07. 2006, 11:57
Prispevkov: 8296
Kraj: Avstralija
|
164.
_________________ Skromnost je vrlina vsakega človeka!
|
11 Dec 2013 08:39 |
|
|
|