Obtolčena in piškava jabolka so kot nalašč za to pozabljeno sladico
Naj bo prvi pozdrav jeseni sladek - pripravite ocvrta jabolka, prelita s slastno gosto češpljevo omako.
3 jabolka
2 dl mleka
1 jajce
ščep soli
ščep cimeta
200 gramov sladkorja
200 gramov moke
olje za cvrtje
za omako:
pol kilograma češpelj ali sliv
skodelica sladkorja
pol šilca orehovca (ali ruma)
pol skodelice vode
Najprej skuhajte omako. Češplje razkoščičite in narežite na manjše koščke. Dajte jih v kozico, dodajte sladkor, orehovec in toliko vode, da so prekrite. Kuhajte na majhnem ognju približno pol ure, da se češplje zmehčajo, omaka pa zgosti. Če vam omaka ostane, jo zlijte v kozarec in pustite, da se ohladi in strdi. Nastala bo češpljeva marmelada, ki jo lahko v hladilniku hranite kakšen teden.
Medtem ko se kuhajo češplje, pripravite testo, ki naj bo malo bolj gosto kot testo za palačinke. Zmešajte mleko, jajca, sladkor, posolite, dodajte cimet, nato pa med mešanjem počasi dodajajte moko. Testo pustite počivati vsaj deset minut. Jabolka olupite, odstranite jim peške in jih narežite na centimeter debele kolute. Najbolje je, da jih lupite in režete sproti, da ne porjavijo. Olje močno segrejte, jabolka pomočite v testo in na vsaki strani ocvrite toliko, da rahlo porjavijo. Polagajte jih na papirnato brisačo.
Jabolka postrezite topla, prelita s češpljevo omako. Dodate lahko tudi smetano ali sladoled.
Vir: Siol[/b]
_________________
Ni lepote brez ljubezni in dobrote.