POVEZUJMO SE Seznam forumov
Registriraj seIščiPogosta vprašanjaSeznam članovSkupine uporabnikovPrijava



Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Palačinka – kdo je nima rad ?
Avtor Sporočilo

Odgovori s citatom
Prispevek Palačinka – kdo je nima rad ? 
Palačinka je priljubljena jed iz moke (koruzne,ržene, ajdove, pšenične), jajc, mleka in soli. Le kdo nima rad palačinke? Palačinke imajo radi otroci, malo starejši otroci, babice, dedki, sestre, bratje, sosedi, prijatelji…Najboljša palačinka se pripravi po klasičnem francoskem receptu za sladke oziroma slane palačinke. Beseda palačinka izhaja iz starogrške besede plakous, kjer so pekli ploščate kolače-placente. Palačinka je najbolj priljubljena v Franciji, Avstriji, Rusiji, Maroku, Nemčiji, Sloveniji, na Madžarskem in v Združenih državah Amerike. V svetu, predvsem v ZDA imajo tekmovanja v pripravi palačink, pri čemer je zelo pomembno kako visoko v zrak vržejo palačinko, da se obrne in pade nazaj v ponev. V Rusiji so zelo priljubljena oblika palačink-blini, v Maroku pa so zelo cenjene maroške palačinke-baghrir, v Franciji so zelo priljubljene creperie-»palačinkarne«, v katerih lahko dobimo tako slane kot sladke palačinke. V tujini se palačinka tradicionalno ponudi na pustni torek in na svečenico.



Pečene palačinke  namažemo z marmelado, džemi, čokolado, orehi, raznimi namazi- beli čokoladni namaz  s smetano, čokoladni namaz z mandlji, malinov namaz, skutin namaz z medom, kostanjev namaz, sladek čičerikin namaz, limonino kremo, bananin namaz z lešniki… Sladke palačinke ponudimo kot poobedek oz. sladico, potresemo s sladkorjem v prahu in dodamo sladoled ali stepeno smetano in razno sadje.




_________________
Skromnost je vrlina vsakega človeka!
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo

Odgovori s citatom
Prispevek  
Palačinke z nadevom

Palačinka pa se lahko tudi polni z nadevom (šunka, sir, morski sadeži, špinača, beluši, ingver, pinjole,  skuta, gobe, rukola, grah, leča, čičerika, mleto meso..) in gratinira v pečici. Slana palačinka se ponudi kot topla predjed ali »lažja« samostojna jed.



Palačinka se lahko uporabi tudi za izdelavo torte iz palačink, palačinke se zlagajo ena vrh druge, vmes pa se lahko namažejo z različnimi nadevi-(palačinkina torta z borovnicami; orehi in čokolado; medom in pomarančami; mandlji; bananami;  marelicami; kuhano govedino; kislim zeljem; palačinkina torta Vespuci z beljakovim snegom in orehi …) Palačinka se lahko nareže na tanke trakove-fritate in se uporabi v domači goveji ali kokošji juhi.



Palačinka – nasveti
Pri pripravi palačinke se ljudje delimo v dve skupini, v prvo skupino sodijo ljudje, kateri se natančno držijo osnovnega recepta in vse sestavine skrbno odmerijo, v drugo skupino pa sodijo ljudje, kateri radi eksperimentirajo in vedno naredijo »nekaj po svoje«. Ne glede na to v katero skupino sodite, vam bodo namigi pomagali, da bo vaša palačinka še bolj okusna in slastna.

-če želite, da bo palačinka »manj žilava« oz. bolj krhka del mleka nadomestite z mineralno vodo. Pri slanih palačinkah pa lahko mleko nadomestimo  oz. kombiniramo z govejo juho ali pivom.

-če želite, da so palačinke res slastne, potem mora masa nekaj časa »počivati«. Palačinke katere želite pripraviti za kosilo bodo najboljše, če boste maso pripravili že dopoldan, če pa bodo palačinke za večerjo je maso potrebno pripraviti popoldan.

-palačinke so tanke, prožne in mehke, če je masa zadosti redka in če jih spečemo na hitro. Kadar se palačinka peče na visoki temperaturi postane luknjičasta in obstaja veliko možnosti, da palačinko »zažgemo«.

-za pripravo palačink lahko kupimo ponev z nizkim robom, nekatere imajo tudi prevleko proti prijemanju, takšne lahko pečemo skoraj brez maščobe oz. dodamo le malo masla. Uporabimo pa lahko tudi nepriljubljeno teflonsko ponev, katero namažemo z malo olja, nato pa jo po vsaki drugi palačinki premažemo z naoljeno papirno brisačo.

-pečena palačinka se hitro ohladi, na štedilnik pristavimo  posodo z malo vode in pripravimo vodno kopel. Ko voda zavre, znižamo temperaturo in na posodo postavimo krožnik, na katerega polagamo pečene palačinke.

-palačinka se lahko hrani v hladilniku  2-3 dni, ohlajene pokrijemo s folijo. Če pa nam le ostane kakšna palačinka viška, jo lahko celo zamrznemo. Med posamezne palačinke vložimo peki papir in jih zavijemo v alu- folijo ter zamrznemo.




_________________
Skromnost je vrlina vsakega človeka!
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo

Odgovori s citatom
Prispevek  
Palačinka – recepti
Njegoševa palačinka

Njegoševa palačinka je narejena iz pršuta, kajmaka (sveži sir narejen iz ovčjega mleka), kačkavalja (sir, kateri je narejen iz ovčjega mleka ali mešanice kravjega in ovčjega mleka) in gobic. Polovico palačinke namažemo s kajmakom in kačkavaljem, kateri se bo med pečenjem palačinke lepo raztopil, dodamo še pršut in gobice in prekrijemo z drugo polovico palačinke in pečemo do lepe rumene barve.



Flambirane palačinke v pomarančni omaki ali palačinka Suzette

Sestavine

Masa za palačinke: 125g moke, ščepec soli, 3dcl mleka ali mineralne vode, 1 jajce, 1 žlica olja; za pečenje 75 g masla

Pomarančna omaka: 65 g sladkorja, 120 g masla, sok treh pomaranč

Za flambiranje: 3 žlice konjaka, 1 žlica pomarančnega likerja

Priprava

V posodi razžvrkljamo jajce, olje in mleko, med mešanjem z ročnim mešalnikom postopoma dodajamo moko, da dobimo gladko maso, katero denemo počivati za cca. 30 minut.  V ponev damo maslo, sladkor in pomarančni sok, vse zavremo in potem kuhamo še 3-5 minut. Spečemo osem palačink  in jih shranimo na toplo. Prvo palačinko namažemo s pomarančno omako in prepognemo v trikotnik ter denemo v ponev.  Na enak način pripravimo vse palačinke.  V zajemalki nad plinskim gorilnikom segrejemo pomaranči liker in konjak, odstavimo in prižgemo ter še »goreče«prelijemo čez palačinke.



Zanimivost: britanski kralj Edvard VII. je na Azurni obali povabil na kosilo privlačno Francozinjo Suzette. Kuharju, ki je pri mizi pripravljal palačinke, je po nesreči zagorel pomarančni liker, vendar se ni ustrašil, kralju je predstavil novo jed, navdušeni kralj pa je palačinke imenoval po svoji privlačni gostji-palačinke Suzette.



_________________
Skromnost je vrlina vsakega človeka!
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo

Odgovori s citatom
Prispevek  
Kaneloni s šunko in sirom

Sestavine

Za palačinke: 200 g moke, muškatni orešček, sol, nekaj olja, 3 jajca, 400 ml mleka, 100ml mineralne vode

Za nadev: rezine šunke, 200 g sira (rezine ali kocke)

Za paniranje: olje za cvrtje, moka, drobtine, 2 jajci



Priprava

V posodi zmešamo moko, jajce,mineralno vodo, mleko, kanček olja, dodamo muškatni orešček in sol in denemo maso počivati za 20 minut. V ponvi segrejemo malo olja in spečemo osem palačink. Rezine šunke obložimo s sirom in zvijemo v rolice. Rolico položimo na palačinko  in zvijemo skupaj. Za paniranje v posodo denemo jajca in jih razžvrkljamo. Kanelone najprej »povaljamo« v moki, nato v jajcu in še na koncu v drobtinah. V posodi segrejemo olje in kanelone spečemo do zlatorjave barve. Rolico s šunko in sirom lahko napolnimo tudi s kumarami, čilijem, čebulicami, paradižnikom …

 



_________________
Skromnost je vrlina vsakega človeka!
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo

Odgovori s citatom
Prispevek  
Skutine palačinke

Sestavine

Za testo: 7 žlic pšenične bele moke, 1 jajce, 500 ml mleka, sol, sladkor(beli), sončnično olje

Za nadev: 2 jajci, 500 g pasirane skute, 180 g kisle smetane, žlica sladkorja, vanilijev sladkor

Preliv za palačinke: 150 g kisle smetane, jajce, sladkor.



Priprava

Spečemo 12 palačink, za nadev zmešamo skuto, jajce, vanilijev sladkor in žlico sladkorja. Palačinke premažemo z nadevom, zvijemo in eno zraven druge položimo v pomaščen pekač ter prelijemo s prelivom. Palačinke pečemo v pečici ogreti na 180 stopinj  30 minut oz. tako dolgo, da so palačinke lepo zapečene oziroma gratinirane.


Ameriške palačinke

Sestavine

150 g moke, 150 ml mleka, 2 jajci, 1 žlička pecilnega praška, ščepec soli, maslo, sladkor po okusu, javorjev sirup, sadje …

Priprava

V posodo denemo moko, sol, pecilni prašek ter vse dobro premešamo. V eno posodo damo rumenjake, v drugo beljake, katere stepemo v sneg. Rumenjakom dodamo mleko, sladkor in zmešamo z ročnim mešalnikom. Zmes dodamo posodi z moko, pecilnim praškom in soljo in vse dobro premešamo, testo za ameriške palačinke ne sme stati, takoj, ko ga  pripravimo, začnemo s peko. V ponvi razpustimo maslo in z zajemalko zajamemo zmes in jo zlijemo na sredino ponve, da se razlije v premer cca. 10 cm, pečemo 1-2 minuti oz.  dokler se ne pojavijo mehurčki, nato jih obrnemo in pečemo  še 1-2 minuti.



Ameriške palačinke se najpogosteje ponudijo z javorovim sirupom, maslom, čokoladnimi ali sadnimi prelivi.  Ameriške palačinke so za razliko od »naših« evropskih  bolj puhaste, manjše in debelejše.



POLŽJE PALA-PALA-ČINKE
(besedilo: Aleksandra Pinterič)

Danes polž dobil je klic,
klical ga je njegov stric.
Gostov pride skoraj sto,
kako se jih postreglo bo.

Vzel je polž veliko knjigo,
išče slastno mojstrovino,
lista, brska in hiti,
da recept si priskrbi.

Pala-palačinke,
polžje pala-pala-činke,
s kakavom ali medom
al’ zavite s sladoledom.

Meša polž zdaj vse dobrote,
da ne pride do pomote.
Malo sline, nekaj trave
in še ščepec marmelade.
Od veselja polž zdaj skače,
palačinke slastne peče.
Mmmm, kako lepo diši!
K polžu bodo vsi prišli.



_________________
Skromnost je vrlina vsakega človeka!
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:
Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu