Bolj kot zdravilna rastlina je rožmarin znan in uporabljan v kulinariki. Sicer pa je dobro sredstvo za razkuževanje ran.
Za uporabo v domačem zdravilstvu največkrat nabiramo liste - te lahko trgamo sproti od junija do avgusta ali pa vejice odrežemo pred cvetenjem.
Iz listov nato skuhamo čaj, ki poživlja krvni obtok, zvišuje tlak, krepi živce in pomaga pri težavah s starostno opešanim srcem. Znano je tudi, da ta zimzelena rastlina omili izčrpanost in lajša glavobole, pomaga pri okrevanju bolnikov,preprečuje napenjanje, ureja delovanje želodca, pospešuje nastajanje in izločanje žolča ter lajša krče prebavil. Uporabljajo ga tudi za lajša izkašljevanje, saj čisti dihalne poti.
Rožmarin je primeren tudi za zunanjo uporabo, saj razkužuje in je uporaben za vtiranje ob mišičnem revmatizmu, zmečkaninah, udarninah, izpahih in mozoljasti koži.
_________________
Ni lepote brez ljubezni in dobrote.