POVEZUJMO SE Seznam forumov
Registriraj seIščiPogosta vprašanjaSeznam članovSkupine uporabnikovPrijava



Odgovori na to temo Stran 2 od 3
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
Vina
Avtor Sporočilo

Odgovori s citatom
Prispevek  
LAŠKI RIZLING

 Laški rizling





Laški rizling, znan tudi pod imeni Welschriesling, graševina, Riesling italien blanc, italjanski rizling je vinska trta, ki daje grozdje za istoimensko belo vino.

Domovina te sorte je slovita francoska vinorodna pokrajina Champagne. Gojijo jo na Hrvaškem, v Avstriji, Italiji in tudi na Madžarskem. V Sloveniji se ta sorta goji skorajda povsod, v vinorodni deželi Podravje pa je to najbolj razširjena bela sorta. Zahteva najodličnejše lege, rodovitna in srednje vlažna tla. Odporna je proti večini bolezni in redno in veliko rodi. Sodi med zelo pozne sorte in v slabih letih ne more dobro dozoreti, vendar kljub temu daje tudi ob slabših letnikih vino dobre kakovosti. Odporna je proti zimski pozebi in ne gnije. Laški rizling je trta srednje močne rasti z dolgimi medčlenki. Cvet je dvospolen. Enoletni les je svetlo rumenorjav. List je srednje velik, petdelen z močnimi zarezami, ostro in dolgo nazobčan. Po zgornji strani je gladek in svetlo zelene barve, na spodnji strani pa kosmat. Vršički so svetlo zeleni in kosmati.

Grozd laškega rizlinga je valjaste oblike, majhen do srednje velik in zelo zbit. Pogosto ima poleg glavnega grozda še značilen prigrozd. Jagode so majhne in okrogle, ponavadi zeleno do zeleno-rumene barve, pikčaste z rjavimi lisami tam, kjer so izpostavljene soncu.

Vino ima dokaj visoko stopnjo kisline (7 do 7,6 g/l), kar ga dela primernega za staranje, je lepo svetlorumenkasto zeleno, pri starem vinu pa so izrazitejši rumeni toni. Cvetica je sveža in nežna z značilnim prijetnim vonjem in okusom, ki spominja rahlo na lipov cvet. Laški rizling je vino nižje alkoholne stopnje (9,5 - 10,5 vol %), ob pravem času trgatve pa doseže primerno kislino, ki daje vinu primerno svežino, živahnost in harmoničnost. Primeren je tudi za vina posebne kakovosti kot so pozna trgatev, izbor, jagodni izbor, ledeno vino ali suhi jagodni izbor in dosega ob izjemnih letnikih zavidljivo kakovost. Pogosto ga dodajajo v mešana vina z geografskim poreklom (cviček, belokranjec, ...) predvsem tam, kjer lege in zemlja niso najbolj primerne.

Ponudimo ga pri temperaturi 10-12 ºC, glede na ostanek neprevretega sladkorja ga lahko mešamo z mineralno vodo ali pa postrežemo k slavnostnim jedem. Lepo se poda k ribjim jedem in belemu mesu.



_________________
Skromnost je vrlina vsakega človeka!
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo

Odgovori s citatom
Prispevek vino 
Mevki hvala moj mož najraje pije refošk

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

Odgovori s citatom
Prispevek  
Ni zakaj. Upam, da boš še kaj z nami sodelovala in se prijetno zabavala. Lp Mevki  Mad  Mad  Mad


_________________
Skromnost je vrlina vsakega človeka!
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo

Odgovori s citatom
Prispevek  
Refošk je od rdečih vin itak najboljši. No ja, pa cviček če je pravi je tudi super. Jaz pa imam raje bela vina, n. pr. rumeni muškat ali kaj podobnega.


_________________
Ni lepote brez ljubezni in dobrote.
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran

Odgovori s citatom
Prispevek  
ljutomerčan je tud dober......... al pa hruškovo žganje. sm ga na srečolovu zadela..... prijateljica pa  je zadela dva kozarca za žganje in pol sma ga nazdravili........... Twisted Evil  Twisted Evil  Twisted Evil  Twisted Evil

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov

Odgovori s citatom
Prispevek  
Na tržišču je nov izdelek vinske branže...Pinky chick, to je nežno rose vino, žametne črnine, z precejšnim ostankom sladkorja, tako da je polsladko vino.Moškim verjetno ne bo všeč, žensla pa, prijetno ohlajen.....steče po grlu in pusti prijetno slad, sadni okus...kot nežna sladica .

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov

Odgovori s citatom
Prispevek  
Jaz imam raje bolj sladka vina, čisto kisla pa ne. Za probat bi bilo.


_________________
Ni lepote brez ljubezni in dobrote.
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran

Odgovori s citatom
Prispevek  
Pol pa le..dokler je še kje v zalogi..je zelo mala serija....tega najbolj sexi vina na sončni strani alp....
A je dovoljeno delati reklamo  Smile....pol ti dam link...kjer...vidiš..zakaj ga tako imenujem....

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov

Odgovori s citatom
Prispevek  
JOOOOOOOOOOOOOOOJJJ  napačen smeško...hahaha.... Razz

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov

Odgovori s citatom
Prispevek  
Cool  Cool  Cool
Še najbolj se pa na vina spozna Jure Zrnec... ujej ujej ujej


http://www.mojvideo.com/video-delo-ocenjevalca-vin-je-tezko/1a9cca59e0868f1e5c94


LP Ariel,
Surprised



Odgovori s citatom
Prispevek  
hmmm, zaradi neprimerne vsebine je bil video odstranjen..... Pa si sigurna, da je bilo o vinu? hehehe

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

Odgovori s citatom
Prispevek  
Jaz imam od belih tudi rad sladka in slovenska. Sem pa nor na Teran ali pa Refošk, po možnosti domač, ki mi ga natočijo direkt iz soda. En boljših mi je Petelinov teran iz Tomaja ali pa še boljši od enega manj znanega kmeta iz Pliskovice (vedno pozabim kak se piše, a teran ima za moje pojme najboljši na svetu). Pa Ravbar v Vogljah ima tudi dobrega. Ej, ni čudno, da mi vedno hvalijo kri, ko grem na krvodajalsko :)  
 ps. pa da ne bo kdo mislil, da sem kronični pijanec :)   Pač cenim dobro vino v malih količinah.

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

Odgovori s citatom
Prispevek  
Mihael Laufer je napisal/a:
hmmm, zaradi neprimerne vsebine je bil video odstranjen..... Pa si sigurna, da je bilo o vinu? hehehe

 Cool  Cool  Cool

Ha ha ha, se mi zdi, da je res nekaj kvantaril in svinjaril v tistem spotu tale Jure. Ja, včasih si morda res malo preveč privošči, saj veš, popularnost pa to ujej ujej ujej.

Sem ga gledala enkrat v eni oddaji, kjer je govoril nekaj o "čmoklah", na vprašanje, kaj je to čmokla, je pa rekel, da je to ženska "breskvica", ker se ob tisti "primarni dejavnosti" pač oglaša čmok čmok čmok.
Sem se čudila, kako da so mu dovolili tako govoriti v oddaji, pa kaj čmo(k) ujej ujej ujej!

LP Ariel,  Surprised



Odgovori s citatom
Prispevek  
Jaz pa ne smem piti vina ker sem prav alergična na vsako vino,že od enega kozarca me slabi in imam težave!


_________________
Sreče ne spoznaš z glavo,temveč s srcem.
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

Odgovori s citatom
Prispevek  
Pa še recept za vse ljubitelje kuhanega vina...

Recept za kuhano vino s cimetom, klinčki, limoni in pomarančo.

Sestavine
Sladkor - beli     250g
Voda     0,5l
Klinčki     
Cimetova paličica     
Limona     2 kosa
Pomaranče     2 kosa
Vino - rdeče     1l


Priprava

Sladkor raztopimo v 0.5 l vode.

Dodamo klinčke in cimet ter počasi kuhamo 10 min.

Limone in pomaranče dobro operemo in jih narežemo na tanke kolobarje ter dodamo sladkani vodi.

Pustimo, da se sirup ohladi, nato ga precedimo.

Vino počasi segrevamo, mu dodamo precejen sirup in pazimo, da vse skupaj ne zavre.

Toplo postrežemo v kozarcih.

(Recept je bil že velikokrat preiskušen...in povem vam, rezultat je izjemno dober...mmmm...samo še počakat je treba na hladne zimske dni, ko kakšen kozarček kuhančka še posebej prija)
 Cool

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:
Odgovori na to temo Stran 2 od 3
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu