|
Stran 1 od 1
|
Avtor |
Sporočilo |
Mevki
Administrator
Pridružen/-a: 25.07. 2006, 11:57
Prispevkov: 8296
Kraj: Avstralija
|
TOAST IZ KRUHOMATA
Toast iz kruhomata
Potrebujemo
700 g mehke bele moke
2 dl mleka
2 dl vode
30 g suhega kvasa
100 g zmehčanega masla
Sol
Mlačno vodo, mleko in maslo damo v posodo kruhomata, dodamo presejano moko, kvas in sol ter vključimo program za bel kruh ali posebni program za toast kruh. Ko je peka končana, toast takoj vzamemo iz aparata in ga pustimo, da se ohladi, potem ga narežemo na tanke rezine in uporabimo za tople sendviče ali opečemo kot običajen toast.
_________________ Skromnost je vrlina vsakega človeka!
|
22 Jan 2008 00:50 |
|
|
Ariel
Gost
|
ČEZ DOMAČI KRUH GA NI...
Moj recept za nadvse slasten domač kruh:
V plastično skledo za mesenje testa damo 9 (zvrhanih) žlic moke tipa 850 (črne), 3 žlice ajdove moke, 3 žlice polnozrnate moke (z otrobi), 3 žlice ržene moke, 3 žlice koruzne moke, 3 žlice pirine moke in 3 žlice bele moke. V sredini naredimo luknjo, vanjo zdrobimo kocko kvasa, ki ga potresemo z žličko rjavega sladkorja in prelijemo s 6 žlicami toplega mleka. S kuhalnico to kvasovo zmes malo razdrobimo, pomešamo in pustimo vzhajati kakih 10 minut.
Med tem časom malo segrejemo nekaj okoli 7 dl mleka (pasteriziranega, ne homogeniziranega!), ter v kavnem mlinčku zmeljemo 4-6 zvrhanih žlic lanenega semena. Oboje dodamo moki in vzhajanemu kvasu, nato dodamo še 3 žličke rjavega sladkorja, 2,5 žličk soli in 4-6 žlic bučnega olja.
Iz teh sestavin zamesimo testo, ki ga pognetemo z belo moko. Testo nato zapremo v posodo za mesenje testa s plastičnim pokrovom tako, da le-tega močno pritisnemo navzdol, da z njim iz posode iztisnemo čim več zraka.
Skledo s pomokanim testom za kakih 15-20 minut postavimo v rahlo ogreto pečico, da vzhaja, nakar ga ponovno pregnetemo, oblikujemo iz njega hlebec ali štruco, ki jo položimo v s peki papirjem obložen model. Po vrhu ga z ostrim nožem nekajkrat diagonalno zarežemo. Model s testom položimo nazaj v toplo pečico, kjer naj testo vzhaja še toliko časa, da podvoji svojo začetno prostornino (15-20 min.). Po zadostnem vzhajanju (pa ne preveč, da nam testo ne "uide" preko roba modela!) zapremo vrata pečice in jo prižgemo na 190°C. Kruh pečemo približno 50 minut. Fino je, če imamo tajmer, ki nas na to opozori! Po tem času pečico ugasnemo, kruh pa vzamemo iz nje malo kasneje (po 5-10 minutah) Zaradi pečenja na peki papirju ga zlahka vzamemo iz modela, nakar ga položimo na kakšno žičnato rešetko, da se ohladi.
Namesto hlebcev ali štruc lahko oblikujemo iz testa tudi štručke, žemljice, kifeljčke, bombetke,... ( ki jih seveda tudi zarežemo po vrhu), a te pečemo le kakih 30 minut ravno tako pri 190° C. Najokusnejše in najbolj hrustljave so sveže, a tudi še po nekaj dneh so prav okusne, čeprav morda že nekoliko drobljive.
Kruh oz. pecivo hranimo v plastični foliji v hladilniku. Lahko pa ju tudi zamrznemo.
Dober tek!
LP Ariel,
|
22 Jan 2008 11:14 |
|
|
mati
Pridružen/-a: 06.01. 2009, 23:27
Prispevkov: 116
Kraj: Prekmurje
|
Kruhomat je super stvar, uporabljam ga več ko leto dni, skoraj vsak dan spečem svež kruh.
Največ kruha sem spekla iz naprej pripravljene mešanice kupljene v Hoferju, ostale pripravljene mešanice Lidl, Tuš ipd. so preslane za moj okus.
Najraje imam mešanega: bela moka 20dag in 30 dag črne moke.
_________________ Vsak pomaga po svojih močeh in skupaj smo najboljši
|
08 Jan 2009 21:14 |
|
|
Mevki
Administrator
Pridružen/-a: 25.07. 2006, 11:57
Prispevkov: 8296
Kraj: Avstralija
|
No, bom pa tudi tega pokusila naredit.
_________________ Skromnost je vrlina vsakega človeka!
|
08 Jan 2009 22:57 |
|
|
Ariel
Gost
|
Hehehe punce, če bomo preveč kruhka papale, bomo kmalu takele !
LP Ariel
|
08 Jan 2009 23:26 |
|
|
Mevki
Administrator
Pridružen/-a: 25.07. 2006, 11:57
Prispevkov: 8296
Kraj: Avstralija
|
|
09 Jan 2009 00:23 |
|
|
mati
Pridružen/-a: 06.01. 2009, 23:27
Prispevkov: 116
Kraj: Prekmurje
|
Jaz sem že taka, a ne zaradi kruha, ker ga pojem zelo malo, ampak zaradi premalo gibanja, ki mi ga omejuje moja bolezen :(
_________________ Vsak pomaga po svojih močeh in skupaj smo najboljši
|
09 Jan 2009 19:57 |
|
|
KRTEK
Pridružen/-a: 20.01. 2008, 21:30
Prispevkov: 89
Kraj: Kranj
|
Joj, joj, ženske, kaj bi se obremenjevale s kilažo. Če bo taka svetovna kriza, kot se kaže, boste še iskale našega vsakdanjega kruheka. Zato pridno papkajte, da ne boste hodile naokol kot drobne prekle. Ženska mora bit ženska ne pa vreča kosti. Mevki, ti si pa sploh debela ja, sem videl, ko si bila v Kranju, pred tem pa v Ljubljani. Ko boš tako kot Ariel, pol pa bo že šlo. Ariel je ravno prav. Sicer pa, saj nimam daleč do Kranja in grem na pirin kruh h Ariel. Se strinjaš z menoj Ariel? Lepo jejte pijte in se veselite.
_________________ Kar boste storili enemu najmanjših, ste meni storili!
|
09 Feb 2009 14:13 |
|
|
Ariel
Gost
|
KRTEK je napisal/a:Joj, joj, ženske, kaj bi se obremenjevale s kilažo. Če bo taka svetovna kriza, kot se kaže, boste še iskale našega vsakdanjega kruheka. Zato pridno papkajte, da ne boste hodile naokol kot drobne prekle. Ženska mora bit ženska ne pa vreča kosti. Mevki, ti si pa sploh debela ja, sem videl, ko si bila v Kranju, pred tem pa v Ljubljani. Ko boš tako kot Ariel, pol pa bo že šlo. Ariel je ravno prav. Sicer pa, saj nimam daleč do Kranja in grem na pirin kruh h Ariel. Se strinjaš z menoj Ariel? Lepo jejte pijte in se veselite.
Kaj se to pravi, da me je ravno prav skupaj ! Če imaš rad take, ki imajo kakšno kilo viška, potem bo že držalo ! Vem, da večina moških ne mara okleščenih silhuet , po drugi strani je pa le malo takih, ki imajo radi preobilno hranjene okrogloličnice ! Kar pa se pirinega kruhka tiče, pečem ga za moja dva sinova, sama se ga pa moram izogibati (beri svoj komentar zgoraj ),
pa zato ne vem, če ga bo zate kaj ostalo ...
LP Ariel
|
09 Feb 2009 15:43 |
|
|
|
Danes je 25 Dec 2024 22:48 | Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
|
Stran 1 od 1
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|
|