
20-30 ne prezrelih češnjevcev
5 (ali več) neolupljenih strokov česna
žlica svežih lističev origana in 3 cele vejice za mariniranje
2 žlici oljčnega olja za peko in 2-3 dl za shranjevanje
sveža skuta (najbolje kozja, lahko tudi ovčja ali kravja)
bageta, sol in poper
Priprava
1. Pečico ogrejemo na 230 °C, medtem operemo in osušimo vejice origana ter ga za eno žlico osmukamo.
2. V naoljen pekač razporedimo oprane in osušene paradižničke in česen, potresemo z origanom, prelijemo z oljem, popramo in rahlo solimo. Pečemo 10 minut, nato ohladimo.
3. V kozarec za vlaganje položimo najprej vejice origana in olupljen česen, nanje pa paradižničke brez pecljev. Zalijemo z oljem, da prekrije paradižnike. Tri dni jih lahko hranimo v hladilniku.
4. Ponudimo na popečenih kruhkih, namazanih z žlico skute, dodamo češnjevec ali dva, pokapljamo z oljem, solimo in popramo po okusu.
Namig: Olje, ki ostane, ko porabimo vse paradižničke, precedimo in uporabimo za solatne prelive ali pri kuhanju paradižnikovih omak.
_________________
Ni lepote brez ljubezni in dobrote.