Bahava praznična sladica s pridihom starih časov
Ko so večeri hladni, prija nekaj toplega. Nekaj kar ne zahteva dolgotrajne priprave, a v hipu napolni kuhinjo s sladkim vonjem po praznikih. Recept za te prijazne jabolčne obročke v nežni karamelni omaki sem našel v eni od starih avstrijskih kuharskih knjig...
Potrebujemo:
Za karamelno omako:
50g sladkorja
sol
150 ml smetane za stepanje
Za marinado
1 (bio) limona
3 jedilne žlice ruma
40g sladkorja
3 srednje velika jabolka
Za testo:
2 jajci
sol
40g sladkorja
100ml belega vina
150g moke
500ml sončničnega olja
150ml smetane za stepanje
15g nasekljanih pistacij
Za karamelno omako sladkor v kozici karamelizirajte, previdno dolijte smetano in kuhajte, dokler se koščki sladkorja ne raztopijo. Primešamo ščepec soli in ohladimo.
Za marinado nastrgajte limonino lupinico. Limono razpolovite in iztisnite sok. Lupinici in limoninem soku primešajte še rum in sladkor, ter dobro premešajte.
Jabolka olupite, razkoščičite in narežite na štiri obroške. Te obroške nato položite v marinado, ter pustite eno uro, da se prepojijo z njo.
Za testo zmešajte jajci, ščepec soli in sladkor. Mešajte tako dolgo, da boste dobili lepo tekočo maso. Prilijte belo vino, ter primešajte 120g moke. Premešajte in pustite počivati 20 minut.
V ponvi segrejete olje na 160 stopinj. jabolčne obročke vzamemo iz marinade, počakamo, da ta dobro odteče z njih, nato jih povaljamo v preostali moki. Pomočite jih v tekoče testo, nato pa hitro položite v vroče oje, da se z obeh strani zlato-rjavo zapečejo.
Do serviranje jih hranimo na rešetki v pečici, segreti na 100 stopinj.
Stepemo smetano. Na vsak krožnik položimo po tri ocvrte jabolčne obročke, jih prelijemo s karamelno omako, dodamo že zvrhano žlico stepene smetane, ter vse skupaj posujemo s pistacijami. Mmmmmmmm......
Denis Živčec
TOREK, 3. DECEMBER 2013 - 15:50
_________________
Skromnost je vrlina vsakega človeka!