Preverjen recept za pito iz umešanega testa s pecilnim praškom in na kocke narezanih jabolk.
Vir: B. J. SadjeTestoNatisni receptPošlji prijatelju
Sestavine za 8 oseb
600 g moke
0,5 vrečke pecilnega praška
200 g masla
50 g trsnega sladkorja
0,5 žličke soli
2,5 dl mleka
1,5 kg kiselkastih jabolk
1 limona
125 g trsnega sladkorja
1 žlička mletega cimeta
100 g rozin
100 g sesekljanih lešnikov
200 g marelične marmelade
100 g sladkorja v prahu
Št. oseb
Pijača za zraven
Domači malinovec
Priljubljena pijača otroštva in mladosti.
6
Bezgov sok
Domači pripravek za osvežitev v vročih dneh.
Belo polsuho vino
K jedi postrežite z izbranim belim polsuhim vinom in presenetite goste.
Sorodni recepti
Borovničeva pita
Slastna borovničeva pita z želejem.
Mangova strjenka
Lahka in kremasta!
Bananini mafini z medom
Mafini, ki obljubljajo okusne in sladke grižljaje.
Težavnost
Čas priprave
90 min
Čas kuhanja
30 min
Skupaj
120 min
Priprava
1
Limono operemo in naribamo lupinico. Nato jo prerežemo in iztisnemo sok.
Moko skupaj s pecilnim praškom presejemo v skledo. Dodamo na lističe narezano maslo, sladkor, sol in mleko. Z rokami ali mešalnikom zgnetemo testo in ga oblikujemo v kepo. Testo položimo v skledo, pokrijemo in za eno uro postavimo v hladilnik.
2
Rozine preberemo in operemo. Jabolka operemo, olupimo, jim odstranimo peščišča in narežemo na kocke. V skledi jih zmešamo s 4 žlicami limoninega soka, limonino lupinico, sladkorjem, cimetom, rozinami in lešniki. Vklopimo pečico in jo naravnamo na 200 °C. Testo na pomokani delovni površini razvaljamo pol centimetra na debelo. Z dvema tretjinama testa obložimo dno in obod pekača. Na testo naložimo jabolka, jih enakomerno porazdelimo in poravnamo. Iz preostalega testa narežemo trakove in z njimi naredimo na piti mrežo.
3
Pito pečemo na srednji višini v ogreti pečici 30 minut. Marelično marmelado v kozici razmešamo z 0,5 dl vode, pristavimo in segrejemo. Sladkorni prah pa v skedici razmešamo z 2 žlicama limoninega soka. Pečeno pito vzamemo iz pečice. Prelijemo jo z vročo marelično marmelado. Mrežo premažemo s sladkornim prelivom. Dobro ohladimo, narežemo na kose in postrežemo.
Dodatni nasveti
Če se le da, uporabimo lupinico ekološko pridelanih citrusov.
Ko ribamo limono, pazimo, da naribamo samo rumeno plast, ker ima bela plast limonine lupine grenak okus.
Najbolje je, če uporabljamo biolimone, katerih lupina ni obdelana s škropivi. Če biolimon nimamo na voljo, limono za nekaj minut potopimo v vrelo vodo in dobro obrišemo, da odstranimo vosek, v katerem se nahajajo strupi.
Prednosti
Jabolka so pravo malo skladišče vitaminov, saj vsebujejo vitamine A, B, B2, B3, B6, H in C. Poleg tega jim ne manjka koristnih snovi, kot so kalij, natrij, fosfor, kalcij, magnezij, žveplo, klor, železo, mangan, baker, aluminij, jod, bor in silicij. Jabolka so torej eno izmed najbolj dostopnih in najbolj zdravih sadežev, ki pomagajo pri izboljšanju odpornosti telesa. Nahranijo nas z zdravilnimi snovmi in kot pravi star pregovor "Eno jabolko na dan, odžene zdravnika stran".
Hranilne in energijske vrednosti
Vrednosti so zgolj informativne narave. Lahko pa so vam v pomoč pri pripravi uravnoteženih obrokov, pri načrtovanju posebne diete ali hujšanja. Vrednosti so izračunane na 100 g jedi ter na porcijo.
-- 100g Porcija % GDA* na 100g % GDA* na porcijo
Energijska vrednost 878,97 KJ 3609,24 KJ 10,5 % 43,13 %
210,08 kcal 862,63 kcal 10,5 % 43,13 %
Beljakovine 3,07 g 12,63 g 6,14 % 25,26 %
Ogljikovi hidrati 34,55 g 141,88 g 12,8 % 52,55 %
od teh sladkorji 16,83 g 69,13 g 0 % 0 %
Maščobe 7,34 g 30,13 g 10,49 % 43,04 %
od teh nasičene maščobne kisline 3,29 g 13,5 g 16,45 % 67,5 %
Vlaknine 3,26 g 13,38 g 13,04 % 53,52 %
PRIKAŽI VSE
*GDA = dnevna orientacijska vrednost za odrasle na osnovi 2000 kcal na dan. Prehranske potrebe posameznika so lahko višje ali nižje, v odvisnosti od spola, starosti, stopnje telesne aktivnosti in ostalih dejavnikov (vir: CIAA).
_________________
Skromnost je vrlina vsakega človeka!