1 piščanec (približno 1,2 kg), 3 rdeče paprike, 3 mlade čebule, 500 g šampinjonov, 3 žlice olja, sol, sveže zmlet poper, ½ žličke sladke rdeče paprike, 1 žlička suhega rožmarina, 375 ml čiste kurje juhe, 125 ml suhega belega vina, 3 žlice smetane za stepanje, 3 žlice gostila za temne omake, 1 nepovoskana limona in ščepec sladkorja.
Piščanec v belem vinuPiščanca operemo, do suhega popivnamo in razrežemo na osem kosov. Paprike očistimo, operemo in narežemo na koščke. Mlade čebule očistimo in poševno ozko narežemo. Šampinjone skrbno očistimo z mokrim prtičkom (oplaknemo jih samo, če je zares nujno), obrežemo bete in gobe razrežemo na četrtine. V široki kozici segrejemo olje, položimo nanj kose piščanca in jih po vseh straneh zlato rjavo opečemo. Začinimo s soljo, poprom, papriko in rožmarinom. Zalijemo z juho in vinom ter zavremo. Kozico pokrijemo in piščanca dušimo približno 50 minut. Po 30 minutah dušenja dodamo papriko, čebulo in šampinjone. Ko je vse mehko, primešamo smetano. Gostilo po navodilu na kozarčku umešamo z malo vode in ga damo v jed. Zavremo. Limoni odrežemo tanko rezino, sicer pa sadež ožmemo. Sok primešamo jedi. Po potrebi dodamo še soli, popra in paprike. Jed okrasimo z rezino limone in ponudimo. Zelo primerna priloga je dušen riž.
DOBERTEK VAM ŽELIM
_________________
Skromnost je vrlina vsakega človeka!