POVEZUJMO SE Seznam forumov
Registriraj seIščiPogosta vprašanjaSeznam članovSkupine uporabnikovPrijava



Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Pregledujte svojo kožo
Avtor Sporočilo
Odgovori s citatom
Prispevek Pregledujte svojo kožo 
V Evropi več kot 50 tisoč ljudi letno zboli za agresivno obliko kožnega raka, to je melanom. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije za kožnim rakom vsako leto zboli od dva do tri milijone ljudi, od tega je 132 tisoč melanomov. Ameriška fundacija za boj proti raku je objavila podatek, da je kožni rak najpogostejša vrsta raka in da diagnosticirajo več kot milijon vseh oblik kožnega raka, malignega melanoma in drugih nemelanomskih oblik. Številke naraščajo iz leta v leto. Tudi pri nas.

 Četudi strokovnjaki opozarjajo, da "rjavo ni zdravo", modne smernice in kozmetična industrija največkrat ubirajo drugo pot - opevajo in vabijo k zapeljivi zagorelosti. Toda, zatrjujejo zdravniki, vsaka porjavelost je že znamenje za poškodbo kože, na kar opozarjajo tudi podatki. In ti so neusmiljeni. Po statističnih podatkih Ameriške fundacije za boj proti raku bo vsaka 59. oseba, rojena leta 2005, v svojem življenju zbolela za melanomom. Ena sama pretirana izpostavitev soncu v otroštvu, ki povzroči opeklino z mehurji, več kot podvoji možnost obolevanja za melanomom kasneje v življenju. Po podatkih Registra raka pri nas za melanomom najpogosteje zbolijo odrasli med 40. in 75. letom, po napovedih za leto 2007 pa lahko pričakujemo 19 obolelih na sto tisoč prebivalcev pri moških in 20 obolelih na sto tisoč prebivalcev pri ženskah, kar pomeni več kot 32-odstotno povečanje v kratkem obdobju treh let.

 

 Zaradi naraščajočih številk iz leta v leto tudi pri nas se je tradicionalni evropski preventivni akciji pridružila tudi naša država. Združenje slovenskih dermatovenerologov in Farmacevtski laboratorij La Roche-Posay sta organizirala javnozdravstveni preventivni projekt Dan boja proti melanomu, ki se je tako priključil večletni evropski preventivni pobudi v organizaciji Evropske akademije za dermatologijo in venerologijo (EADV) z imenom Euromelanoma day. V projektu je prostovoljno sodelovalo 26 dermatologov, ki je pregledovalo pigmentna znamenja v 22 dermatoloških ambulantah v bolnišnicah, zdravstvenih domovih in privatnih ambulantah v desetih slovenskih mestih, pojasnjuje predsednica Združenja slovenskih dermatovenerologov in organizacijska vodjinja projekta dr. Tanja Ručigaj Planinšek. In rezultati? V skupini 315 pregledanih oseb, ki so bile vključene v epidemiološko raziskavo, je bilo odkritih 17 primerov suma na različne vrste kožnega raka, pri osmih osebah obstaja sum na melanom, pri dveh sum na ploščatocelični karcionom in pri sedmih sum na bazalnocelični karcionom, dodaja prof. dr. Igor Bartenjev, strokovni vodja projekta, ob tem, ko pouarja, da mora biti v vseh primerih suma na kožni rak končna diagnoza potrjena oziroma zavržena s pomočjo histopatološke analize.

 

 "Koža je hvaležen organ v primerjavi z notranjimi organi, ker jo lahko gledamo. Prav zato je tragično, da so še vedno smrtni primeri zaradi malignega melanoma, ker ni bil dovolj zgodaj opravljen dermatološki pregled spremenjenih pigmetnih znamenj ali novonastalih rašč na koži. Diagnoza maligni melanom kljub strašljivemu imenu ni obvezno smrtna obsodba, nasprotno, bolezen je ozdravljiva v 99 odstotkih, če jo pravočasno odkrijemo. Če povem metaforično - tigrček v kletki je nenevaren, smrtno nevaren postane tiger na prostosti. Namen torej ni strašiti ljudi, temveč jih spodbujati k samopregledovanju kože oziroma k obisku dermatologa," pa med drugim poudarja asist. Larisa Stojanovič, dr. med., iz Anatomskega Inštituta Medicinske fakultete v Ljubljani.

Prav redno pregledovanje znamenj na koži (dva- do trikrat na leto) je nujno za zgodnje odkritje melanoma. Najboljša zaščita pred njim je, da ničesar ne jemljete za samoumevno. Ob nenadni spremembi znamenja ali suma na melanom pa se takoj posvetujte z dermatologom.

 

 In še nasvet: vsi, še posebej tisti s svetlo kožo, se morajo izogibati nepotrebnemu izpostavljanju soncu, še zlasti med 10. in 16. uro, ko je sonce najmočnejše. Dojenčkov pa nikar ne izpostavljajte soncu. Če pa čas že preživljamo pod sončnimi žarki, se je treba seveda skrbno zaščititi pred njegovimi škodljivimi posledicami. Zaščitni pripravek nanesite v debelem sloju pred izpostavljanjem soncu, nanose pa pogosto ponavljajte, predvsem po kopanju, potenju in brisanju z brisačo. Sicer pa - najboljše je poiskati senco in poskrbeti za zaščito tudi s klobukom in sončnimi očali.

Pomembno zgodnje prepoznavanje

Kožni rak, še posebej v zgodnjih stadijih, ni nujno rašča nad nivojem kože, temveč se lahko pojavi v številnih oblikah, kot je na primer lisa različnih barv, "pega", ranica, zatrdlina itd. Prav zato ne smemo prezreti nikakršne na novo zrasle ali že obstoječe spremembe oziroma znamenja na koži, ki se kakorkoli spreminja. Še posebej pa moramo biti pozorni na vsako spremembo velikosti, barve, oblike ali debeline že obstoječih peg ali prirojenih znamenj in drugih tvorb, kar je ključno za zgodnje prepoznavanje melanoma.

 



_________________
Skromnost je vrlina vsakega človeka!
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:
Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu