POVEZUJMO SE Seznam forumov
Registriraj seIščiPogosta vprašanjaSeznam članovSkupine uporabnikovPrijava



Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Peteršilj je več kot zgolj začimba
Avtor Sporočilo
Odgovori s citatom
Prispevek Peteršilj je več kot zgolj začimba 
Peteršilj je dveletnica, ki je zelo cenjena v kulinariki, je pa tudi rastlina, polna vitaminov, še posebno vitaminov C, A, B1, B2, C in E.
V kuhinji uporabljamo liste, stebla, ki so prav tako aromatična kot listi, in korenine. Liste uporabljamo presne ali pa jih v jed dodamo čisto na koncu kuhanja.

V peteršilju je ogromno vitamina C ter vitaminov A, B1, B2, C in E, eterično olje z apiolom (ki ga je največ v plodovih), apiin in rudninske snovi. Peteršilj naj bi pomirjal krče in preprečeval vrenje v črevesju. Prevretek korenine priporočajo pri težavah z ledvicami in kot blago odvajalo. Žvečenje presnih listov osvežuje dah in dobro vpliva na kožo. Poparek iz listov spodbuja prebavo, v obkladkih pa deluje kot antiseptična obloga pri površinskih ranah in žuželjih pikih. Kitajski in nemški zeliščarji priporočajo uživanje peteršilja pri visokem pritisku.

Peteršilj je doma iz vzhodnega Sredozemlja, spoštovali pa so ga že stari Grki in Rimljani. Grki so ga sejali na meje svojih vrtov in s peteršiljevim vencem okronali zmagovalce športnih iger. Rimljani so ga posadili na glavo zaslužnim bojevnikom in atletskim junakom. Grki sicer peteršilja v kuhinji niso uporabljali, Rimljani pa. Karel Veliki je oboževal sir, začinjen s peteršiljem, zmagoslavni pohod peteršilja v kuhinji pa se je začel malo pozneje. Danes je peteršilj obvezna začimba v vsaki kuhinji.


_________________
Ni lepote brez ljubezni in dobrote.
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:
Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu