POVEZUJMO SE Seznam forumov
Registriraj seIščiPogosta vprašanjaSeznam članovSkupine uporabnikovPrijava



Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Sifilis je še vedno med nami!
Avtor Sporočilo

Odgovori s citatom
Prispevek Sifilis je še vedno med nami! 
Sifilis je spolno prenosljiva bolezen, ki jo povzroča bakterija imenovana Treponema pallidum. Drugo ime sifilisa je 'velik imitator', saj je veliko znakov in simptomov sifilisa prisotnih pri drugih, pogostejših boleznih.

Kako se prenaša?

Sifilis je genitalna okužba, prenaša se z neposrednim stikom okuženega dela kože z neokuženim. Prenaša se s spolnimi odnosi (vaginalnimi, oralnimi ali analnimi), v redkih primerih tudi s poljubljanjem. Nekateri še vedno mislijo, da se lahko s sifilisom okužijo na javnih straniščih, bazenih, jacuzzijih, savnah, itd. Seveda je to mišljenje popolnoma zgrešeno. Drži pa, da lahko okužena ženska okuži svojega otroka med nosečnostjo (prirojeni ali kongenitalni sifilis) ali med porodom (obrojstveni ali konatalni sifilis).

Kakšni so simptomi?

Marsikateri človek, okužen s sifilisom, tudi po več let ne kaže nikakršnih znakov okužbe. Vendar pa lahko večletno nezdravljenje sifilisa povzroči velike zdravstvene težave. V primarni stopnji tega obolenja se po nekaj tednih po obolenju na koži pojavi sprememba, imenovana čankar. Teh kožnih sprememb je lahko tudi več. Čas med okužbo s sifilisom in prvim vidnim simptomom je ponavadi 21 dni, časovno obdobje pojave čankarja pa se lahko pokaže že 10 dni po okužbi najkasneje pa tri mesece. Trdi čankar je ponavadi majhen , čvrst, okrogel in neboleč. Pokaže se na predelu, kjer se je sifilis prenesel na telo. Čankar je na okuženem mestu prisoten od 3 do 6 tednov, pozdravi se sam od sebe, brez zdravljenja. Če se vam pojavi čankar in se ne zdravite proti sifilisu, okužba napreduje v drugo stopnjo.

Sekundarna stopnja

Se pojavi po 6 do 8-ih tednih, najdlje do pol leta po nezdravljeni primarni okužbi. Lahko je viden kot rožnato-rdeč izpuščaj na trupu in udih, dlaneh ali stopalih. Pogost je pojav velikih vlažnih kožnih membran, ki so zelo kužne. Izpuščaj ponavadi ni srbeč. Na telesu se lahko pojavijo tudi drugi izpuščaji. Pojavijo se lahko na mestu, kjer se je nahajal čankar, lahko so zelo bledi, skoraj neopazni. Izpuščaji zelo spominjajo na simptome drugih obolenj. Simptomi sekundarnega sifilisa so poleg kužnih izpuščajev lahko tudi otečene bezgavke, vročina, izpadanje las, izguba telesne teže, glavoboli ter bolečine v mišicah. Simptomi in znaki sekundarnega sifilisa se pozdravijo z ali brez zdravniškega zdravljenja. Vendar brez zdravniškega zdravljenja sifilis progresira v pozno in latentno okužbo.

Pozna in latentna okužba

Latentna ali skrita okužba s sifilisom se prične, ko izginejo vsi simptomi primarne in sekundarne stopnje. Brez zdravljenja, kljub izginjanju simptomov, okužba sifilisa ostane v telesu. Latentni sifilis lahko traja več let. Pozna okužba se lahko pojavi v približno 15 % ljudi, ki niso bili zdravljeni. Pojavi se od 10 do 20 let po okužbi. V pozni stopnji sifilis napade notranje organe, možgane, živčni sistem, ožilje, srce, jetra, kosti in sklepe. Znaki in simptomi poznega sifilisa so težko koordiniranje mišic, paraliza, slepota, demenca, itd. Pozni sifilis se lahko konča s smrtjo.

Kako se sifilis diagnosticira?

Sifilis zdravniki odkrijejo, ko vzamejo tkivo iz čankarja. Odkrije se ga lahko tudi ob pregledu odvzete krvi v zgodnjih stopnjah okužbe.

Zdravljenje okužbe

Sifilis v zgodnjih stopnjah okužbe je preprosto pozdraviti. Le ena injekcija penicilina v mišično tkivo ozdravi osebo, ki je okužena s sifilisom manj kot eno leto. Okužbe ki trajajo dlj, potrebujejo večjo dozo penicilina. Osebe okužene in kasneje zdravljene ne smejo imeti spolnih odnosov z novimi partnerji, dokler sifilis popolnoma ne izgine iz telesa.

Kako se izogniti okužbi s sifilisom?

Najboljša metoda preprečitve okužbe s spolnimi boleznimi je vzdržnost ali dolgoletno monogamno partnersko razmerje z osebo, ki nima spolnoprenosljivih bolezni.

S sifilisom se lahko okužite kljub uporabi kondoma, saj se prenaša s kožnim stikom. Uporaba kondoma zmanjša možnost okužbe s sifilisom samo, če je okuženo mesto prenosa primerno pokrito z lateksom.

Po Podatkih Inštituta za varovanje zdravja (IVZ) so v preteklem letu v Sloveniji odkrili kar 23 na novo okuženih z bakterijo Trepenemo pallidum. Dramatičen porast sifilisa smo v Sloveniji zabeležili v letih 1994 in 1995 - po 36 do 38 primerov na leto, v naslednjih letih pa je število na novo obolelih nekoliko upadlo.



_________________
Ni lepote brez ljubezni in dobrote.
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran

Odgovori s citatom
Prispevek  
To je pa res grozno za videti, bolje da tega sploh ne dobiš. Crying or Very sad

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

Odgovori s citatom
Prispevek  
To pa mora biti res grozno in boleče kot za telo, tako za dušo. Ubogi ljudje, ki morajo to prenašati. Surprised  Surprised  Surprised


_________________
Skromnost je vrlina vsakega človeka!
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo

Odgovori s citatom
Prispevek  
sandra je napisal/a:
To je pa res grozno za videti, bolje da tega sploh ne dobiš. Crying or Very sad


Eh sandra, takele stvari kar fašeš, ne da bi jih hotel, na žalost Sad Sad Sad!

LP Ariel,
Surprised



Odgovori s citatom
Prispevek  
Nič šverc sexa, hehe


_________________
Ni lepote brez ljubezni in dobrote.
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:
Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu