POVEZUJMO SE Seznam forumov
Registriraj seIščiPogosta vprašanjaSeznam članovSkupine uporabnikovPrijava



Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Pri osteoporozi ne pozabite na vitamin D
Avtor Sporočilo
Odgovori s citatom
Prispevek Pri osteoporozi ne pozabite na vitamin D 
Vitamin D, ki je znan kot "sončni vitamin" in so ga Američani poimenovali kar "antiosteoporotični vitamin", ne krepi le kosti, temveč tudi mišice
Osteoporoza je nevarna in vse pogostejša bolezen med odraslimi in ostarelimi obeh spolov, ki povzroča številne motnje, bolezni in poškodbe, pa tudi invalidnost in smrt. Terja ciljano, primerno intenzivno in redno gibanje, ustrezno prehrano (bogato z vitamini, minerali in encimi, zlasti s kalcijem in vitaminom D) in terapijo.

Ameriški strokovnjaki so v ponovljeni študiji na več tisoč prostovoljkah ugotovili, da velik delež posameznic z osteoporozo s hrano in pijačo zaužije oziroma organizmu zagotovi dovolj kalcija, ki pa ga telo pogosto ne more optimalno izkoristiti zaradi pomanjkanja vitamina D (pomanjkanje sonca in posledično nezadostno obsevanje z žarki UV). Do podobnih rezultatov so prišli tudi naši specialisti, ki poudarjajo, da gre pri več kot 50 odstotkih bolnikov z osteoporozo za pomanjkanje nepogrešljivega vitamina D. Pričujoča vitaminska snov se namreč tvori v koži pod vplivom žarkov UV. Na naši zemljepisni širini, zlasti v deželah severno od nas, naj bi se po priporočilih zdravnikov in drugih strokovnjakov (pozno) spomladi, poleti in (zgodaj) jeseni (od aprila do oktobra) sončili vsaj trikrat na teden, neprekinjeno po 15 minut. Med omenjeno "sončno kuro" naj bi sončnim žarkom (UV) izpostavili obraz in roke do komolcev. Recept je prilagojen sončenju brez faktorja UV.

V dneh, ko je sonce premočno za sončenje brez zaščitne kreme, je na izpostavljene predele treba nanesti sredstvo za sončenje z ustreznimi filtri UVA in UVB, ki preprečujejo neugodne učinke žarkov UV na kožo in podkožje. Pri tem pa je treba upoštevati, da se v primeru zaščite kože s sredstvi, ki vsebujejo filtre UV, v organizmu tvori manj vitamina D; pri tem sta višina faktorja in količina sintetiziranega vitamina D v obratnem sorazmerju. Podobno velja tudi za predele kože, pokrite z za žarke UV delno prepustnimi oziroma nepropustnimi oblačili.

Tvorba vitamina D v koži se zmanjšuje tudi s starostjo. Pozno jeseni, pozimi in zgodaj spomladi pa sonce v severni in srednji Evropi ni dovolj močno, da bi lahko spodbudilo tvorbo vitamina D v koži. V hladnih, temnejših mesecih je zato treba izkoristiti sleherni sončni žarek, hkrati pa uživati dovolj mastnih morskih rib in uporabljati sredstva z nižjimi faktorji UV oziroma sploh nobenih.

Vitamin D, znan kot "sončni vitamin", ki so ga Američani upravičeno poimenovali kar "antiosteoporotični vitamin", pa ne krepi le kosti, marveč tudi mišice. Izsledki številnih raziskav iz preteklega in sedanjega stoletja pričajo, da vitamin D spodbuja tvorbo in krepitev mišične mase v organizmu.

Ključni namen oziroma princip zdravljenja osteoporoze je danes usmerjen predvsem v preprečevanje osteoporotičnih zlomov in blaženje njihovih posledic. Med najbolj ogroženimi so kosti hrbtenice - vretenca, zapestja in kolka. O pomenu in razsežnosti preventive zlomov govori tudi podatek, da pride v EU vsakih 30 sekund do zloma, ki je posledica napredovalih osteoporotičnih sprememb. Redno jemanje učinkovitih zdravil, v kombinaciji z ustreznim dietnim režimom in potrebnim gibanjem, lahko po 6-12 mesecih vztrajnega prizadevanja nevarnost potencialnih osteoporotičnih zlomov zmanjša kar za polovico.

Strokovnjaki s stare celine poudarjajo, da ima vsaka ženska po 50. rojstnem dnevu možnost, da zboli za pričujočo nevarno boleznijo (skoraj 35-odstotna stopnja obolevnosti). Vitamin D pa sodi tudi med učinkovita sredstva za preprečevanje pojava raka na debelem črevesju. m


_________________
Ni lepote brez ljubezni in dobrote.
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:
Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu