POVEZUJMO SE Seznam forumov
Registriraj seIščiPogosta vprašanjaSeznam članovSkupine uporabnikovPrijava



Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Sirast izcedek iz nožnice – glivično vnetje
Avtor Sporočilo
Odgovori s citatom
Prispevek Sirast izcedek iz nožnice – glivično vnetje 
Vnetje, ki ga spremlja sirast izcedek, se imenuje kandidaza. Vsaj enkrat v rodnem obdobju se pojavi pri 75 % žensk, pri 50 % žensk pa celo večkrat, popolnoma imuni nanjo pa niso niti moški.
Kaj je vaginalna kandidaza?

Vaginalna kandidaza je vnetje nožnice in zunanjega spolovila, ki ga povzročajo glivice Candida albicans. Ta je sicer prisotna kar pri 10-20 odstotkih žensk, brez da bi povzročala vnetja in ostale težave, najpogosteje pa jo najdemo v črevesju. Ko se glivice prekomerno razpasejo in razrastejo, znajo povzročiti veliko preglavic, saj porušijo naravno ravnovesje nožnične flore, ter tako povzročijo vnetje zunanjega spolovila (vulvitis) , nožnice (kolpitis, vaginitis) , pogosteje pa pride do vnetja zunanjega spolovila in nožnice istočasno (vulvovaginitis ). Večja verjetnost glivične okužbe obstaja pri bolnicah, ki imajo okvarjen imunski sistem ali se zdravijo z antibiotiki, ki uničujejo obrambno nožnično floro. Pogostejše je tudi po menopavzi, zlasti pri ženskah, ki uporabljajo hormonsko nadomestno zdravljenje, pri nosečnicah, debelih ženskah in sladkornih bolnicah.

Kako prepoznamo, da gre za vnetje?

Ponavadi je pri ženskah to sirast izcedek iz nožnice, lahko celo v koščkih, podobnih kosmičem. Nekatere ženske občutijo tudi pekoč občutek pri uriniranju in pa močno srbenje, kar pa ni vedno nujno, saj lahko obolenja ne spremlja prav nobeden od omenjenih znakov. Pri moških se ponavadi pojavijo rdeči izpuščaji in pekoč občutek pri uriniranju. Pri obeh spolih je pogost tudi močan in neprijeten vonj. Klinična slika se kaže tudi s spremembami na zunanjem spolovilu, in sicer v obliki razjed, ki so lahko zelo pekoče, zunanje spolovilo in nožnica pa sta pogosto pordeli in otečeni.

Kaj storimo, če opazimo znake?

Ko opazite spremembe na svojem telesu, je najbolje obiskati zdravnika, v tem primeru ginekologa. Če ste dobili glivično vnetje, se bosta najverjetneje morala zdraviti oba s partnerjem, sicer učinek zdravljenja ne bo dolgoročno učinkovit. Četudi partner nima znakov okužbe, je ta vseeno lahko prisotna, kar pomeni, da se vi lahko pozdravite, a se nato ponovno okužite, saj se ni zdravil tudi partner. Tako okužbo prenašata drug na drugega, čemur pravimo pink ponk učinek.

Zakaj pride do vnetij?

Najprej naj poudarimo, da so nekatere ženske veliko bolj dovzetne in nagnjene k glivičnim obolenjem kot druge in tem se vnetja rada neprestano ponavljajo.

Do vnetij pride iz različnih razlogov, ki povzročijo spremembo kislega okolja v nožnici. Med najpogostejše sodijo na primer stresno življenje, psihične težave, spremembe okolja, nošenje oprijetih oblačil in spodnjega perila iz umetnih tkanin, vlažne kopalke, uporaba higienskih vložkov med menstruacijo, uporaba odišavljenih dnevnih vložkov ter higienske navade - uporaba dišečih mil, robčkov, deodorantov v področju genitalij, ter prekomerno umivanje genitalij je lahko zelo škodljivo, saj s kože izperejo njen naravni zaščitni sloj.


Dobro podlago za gojenje in razmnoževanje glivic ustvarja tudi enostranska prehrana ter povečana količina sladkorja v krvi in tkivih. Da bi ponovno vzpostavili ravnovesje v telesu se je v času zdravljenja bolje izogibati uporabi raznih mil in poskrbeti za dobro osebno higieno. Zdravniki pa odsvetujejo tudi uživanje belega sladkorja in ostalih sladkih proizvodov ter hrane, ki vsebuje veliko ogljikovih hidratov, saj se s temi glivice hranijo, in se tako stanje še poslabša.


_________________
Ni lepote brez ljubezni in dobrote.
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:
Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu