POVEZUJMO SE Seznam forumov
Registriraj seIščiPogosta vprašanjaSeznam članovSkupine uporabnikovPrijava



Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Veverice se sprašujejo, kam se je letos skril ves želod
Avtor Sporočilo
Odgovori s citatom
Prispevek Veverice se sprašujejo, kam se je letos skril ves želod 
Po vsej vzhodni obali ZDA prebivalci in raziskovalci iščejo želode. A jih ni. Hrasti so sicer že izgubili listje, a pod nogami sprehajalcev ni želodov. Nihče ne pomni podobnega leta, piše CNN.
„Na tem območju živim že vse življenje in še nikoli se ni zgodilo, da želodov enostavno ne bi bilo,“ je povedala Louise Garris iz zvezne države Virginia. Zanimivo dognanje je našlo svoj prostor tudi na internetu, kjer se je debata na topix.com razvila med kar 180 uporabniki. Ti poročajo o skrivnostnem pomanjkanju želoda vse od Connecticuta pa do Severne Karoline. Nekateri se bojijo, saj ne vedo, kaj se dogaja, spet drugi so v bližini našli že nekaj poginulih veveric.

A znanstveniki pravijo, da ni potrebe po preplahu, saj je bila lanska letina želodov obilna, zaradi česar je skoraj normalno, da je letošnja tako slaba. „Drevesa so, kar se njihove energije tiče, zaradi lanske letine precej utrujena,“ je povedal eden od raziskovalcev pojava. „Želodov je sicer po vsej državi dovolj, v nekaterih predelih pa ni nobenega, kar je sicer presenetljivo.“ Kljub temu da pomanjkanje želoda zaenkrat še ni na krizni stopnji, pa znanstveniki pravijo, da je potrebno letine sedaj pozorno spremljati. Če se bo takšno pomanjkanje dogajalo več zaporednih let, je možno, da poleg vremena in utrujenosti dreves nanj vpliva še kaj drugega.

Ob takšnih trenutkih pa je potrebno pomisliti tudi na veverice, ki jim je želod najljubša prehrana. Prebivalci območij v pomanjkanju so že sporočili, da so opazili pretirane vitke in napadalne veverice. „Zlasti med hudo zimo veverice jedo le želod. Nekatere bodo spremenile svoje prehrambene navade, spet druge bodo poginile. Število veveric in srnjadi se bo zagotovo znižalo.“


_________________
Ni lepote brez ljubezni in dobrote.
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:
Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu