POVEZUJMO SE Seznam forumov
Registriraj seIščiPogosta vprašanjaSeznam članovSkupine uporabnikovPrijava



Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Če vas obišče kačon, pokličite kačofon 040 32 24 49
Avtor Sporočilo
Odgovori s citatom
Prispevek Če vas obišče kačon, pokličite kačofon 040 32 24 49 
Plazilci so mnogo manj nevarni, kot na splošno mislimo, predvsem pa so v Sloveniji vsi po vrsti zaščiteni.

Enajst vrst kač, od tega tri strupene

Od sladkovodnih želv živi po skoraj vsej Sloveniji le zelo ogrožena močvirska sklednica. V slovenski naravi najdemo tudi devet vrst kuščarjev - vsi po vrsti so povsem nenevarni, hranijo pa se večinoma z žuželkami in njihovimi ličinkami. Na Štajerskem je najpogostejša majhna pozidna kuščarica, ki jo ljudje pogosto zamenjujejo z nekoliko večjim in prav tako dokaj pogostim martinčkom. Še večji (zraste do 40 cm) je zelenec, precej bolj redka pa živorodna kuščarica, ki jo najdemo v bolj vlažnem in hladnem okolju. Na Štajerskem živi tudi slepec, ki ga zaradi zakrnelih nog ljudje pogosto zamenjujejo s kačo.

Teh najdemo v Sloveniji enajst vrst, od tega so tri strupene. Na Štajerskem živi le modras, ki je resda najbolj strupena evropska kača, a za človeka ni smrtno nevaren - po drugi svetovni vojni (šele od takrat imamo dokaj urejeno statistiko) ni pri nas zaradi kačjega ugriza umrl še nihče. Modras živi predvsem ob gozdnih robovih, hrani pa se z glodalci; pred človekom in večjimi živalmi praviloma pobegne - dokaj zanesljivo se izognemo srečanja z njim, če na krajih, kjer bi se lahko nahajal, stopamo z nekoliko težjim korakom. Od nestrupenih kač so okrog Maribora dokaj pogoste belouške (največkrat živijo v bližini vode in v vlažnih gozdovih; hranijo se predvsem z dvoživkami in majhnimi glodalci), nekoliko manj kobranke (živijo ob vodi, hranijo se predvsem z ribami), navadni goži (zrastejo tudi čez dva metra, hranijo se predvsem z mišmi in drugimi glodalci - zato so jih včasih ponekod, predvsem na Primorskem, imeli celo za domače živali) in živorodne smokulje - predvsem te zaradi izrazitega kožnega vzorca ljudje pogosto zamenjujejo s strupenjačami.

 
 Plazilci so bitja z nestalno telesno temperaturo, zato že ob prvih pomladnih otoplitvah prilezejo na plan. To fotografijo mariborskega modrasa nam je poslal bralec, naredil jo je na sprehajalni poti med vinogradi Kalvarije. "Uživajo na soncu, noben sprehajalec jim ne naredi žalega, samo občudujemo jih," je pripisal k fotografiji.

 

 Nasveti na kačofonu

Ali je kača strupena ali ne, pa zlahka ugotovimo že na prvi pogled. Vse naše nestrupene kače imajo dolgo vitko telo, ki se postopoma oži v rep; zenica njihovega očesa je okrogle oblike; vzorec na koži je sestavljen iz ločenih pik. Strupenjače imajo krajše, bolj čokato telo ter bolj izrazit prehod med glavo in trupom, predvsem med trupom in kratkim tankim repom; njihova zenica je pokončna, kar jim daje značilno srep pogled; po hrbtu imajo izrazit in povezan (neprekinjen) cikcakast vzorec. Njihov strup deluje predvsem lokalno, zato ob morebitnem ugrizu ne smemo hiteti, niti prevezovati, izsesavati ali celo zarezovati pičenega mesta, ampak ga le imobiliziramo in mirno poiščemo zdravniško pomoč. Najverjetneje nam bodo predpisali mirovanje, morda bomo dobili injekcijo cepiva proti okužbi s tetanusom in še kaj proti bolečinam, ob zapletih tudi kak antialergik ali celo infuzijo - protistrupa pa skoraj gotovo ne, saj bi utegnil biti celo nevarnejši od samega strupa - in čez nekaj dni bo vse mimo brez trajnih posledic.

 

Vsi naši plazilci so zaščiteni. Najbolj jih ogrožajo regulacije vodotokov, urbanizacija, pesticidi, promet, kuščarje še domače mačke in sklednice spuščanje tujerodnih akvarijskih želv v njihovo okolje. Predvsem kače pa seveda tudi pobijanje ljudi, ki preprosto ne vedo, kaj storiti, če se srečajo z njimi. Seveda se lahko zgodi, da, predvsem na robu naselij, kača zaide tudi na domači vrt ali celo v stanovanje. In kaj storiti v takem primeru? Ubiti žival bi bilo protizakonito. Lahko pa jo poskusimo odgnati - a ne preveč nasilno, da je ne poškodujemo. Lahko pa pokličemo brezplačno pomoč na telefonsko številko 040 32 24 49, imenovano kačofon. Če se taka bližnja srečanja ponavljajo, je med čakanjem na strokovnjaka skrajni čas, da se zamislimo, ali se v našem domu ni prekomerno zaredila kaka druga golazen - mišja in podganja na primer, ki kačam še kako tekne. Sicer na kačofonu zbirajo podatke o razširjenosti plazilcev pri nas in dajejo vse informacije v zvezi z njimi, tudi o njihovih prehranskih in življenjskih navadah.

 Datum: 19.3.2009 - Stran: MARIBOR  



_________________
Skromnost je vrlina vsakega človeka!
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:
Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu