|
Stran 1 od 1
|
Avtor |
Sporočilo |
Mevki
Administrator
Pridružen/-a: 25.07. 2006, 11:57
Prispevkov: 8296
Kraj: Avstralija
|
Razni likerji
SADJEVEC
Kakovostno sadje, ki raste v Poljanski dolini, je tradicionalna osnova žganjekuhi ali žganjarstvu. K temu je treba prišteti tudi bogate izkušnje žganjekuhcev, ki znajo pripraviti dober izdelek. To pomeni dobro poznavanje surovine in vseh skrivnosti prekuhe. Na kmetiji Matic na Hotavljah dobro vedo, kako pomembno je ločevanje dobrega sadja od slabega za kuhanje kakovostnega sadjevca. Njihovo vodilo pri žganjekuhi je kakovost pred količino. Zato je Maticov sadjevec prepoznaven po vonju, okusu in sadnosti. To je največ, kar lahko od kakovostnega sadjevca pričakujemo.
KUMINOVEC
Kuminovec je eno od t.i. tradicionalnih žganj na Slovenskem. Tudi na kmetiji Matic ga pripravljajo po preverjenem, starem postopku, ko v zadnjo prekuho vrhunskega sadjevca dodajo kumino. Dodajanje te dišeče zdravilne in začimbne rastline ustvari žlahtno alkoholno pijačo.
SADJEVEC Z MEDOM
Pri tem izdelku sta združeni dve dolgoletni tradiciji: žganjekuha in čebelarstvo. Na kmetiji Matic na Hotavljah kuhajo vrhunski sadjevec iz najbolj kakovostnih jabolk in hrušk. Temeljnemu vonju, okusu in sadnosti sadjevca se z dodatkom domačega medu pridružijo novi vonji in okusi, kar daje temu izdelku celovito harmoničnost. Harmoničnost tudi za telo in dušo.
OREHOVEC
Priprava orehovca je na kmetiji Matic že stara tradicija. Zelene orehe namočijo v Maticov sadjevec. V enem mesecu s toplimi sončnimi žarki nastane orehovec. Da je okus bolj bogat mu po skrivnem domačem receptu dodajo še naravne začimbe. Tako orehovec postane prijetna in lahka pijača, ki vas popelje v veliko paleto okusov.
BOROVNIČEVEC
Iz sadjevca pa pripravijo tudi odličen borovničev liker oziroma borovničevec. Domačemu sadjevcu se poleg sladkorja dodajo tudi borovnice. Borovničev liker ima v Sloveniji že zelo dolgo tradicijo. Poizkusite, ne bo vam žal.
SLIVOVKA
Slivovka je žganje, ki sodi med prvovrstno domače žganje. Pridobljeno je iz domačih sliv, ki jih po klasični metodi namakajo, nato pa skuhajo v odlično slivovko, ki vas bo pogrela v mrzlih zimskih dneh.
_________________ Skromnost je vrlina vsakega človeka!
|
18 Jul 2008 23:35 |
|
|
KRTEK
Pridružen/-a: 20.01. 2008, 21:30
Prispevkov: 89
Kraj: Kranj
|
Jaz pijem samo slivovko vsako jutro en požirk in to mi zadostuje, zraven kavice.
_________________ Kar boste storili enemu najmanjših, ste meni storili!
|
20 Avg 2008 20:53 |
|
|
vitez
Pomočnik Admina
Pridružen/-a: 25.07. 2006, 18:54
Prispevkov: 11103
Kraj: Maribor
|
Jaz tudi. To najlepše prečisti vse notranje organe.
_________________ Ni lepote brez ljubezni in dobrote.
|
21 Avg 2008 22:12 |
|
|
mati
Pridružen/-a: 06.01. 2009, 23:27
Prispevkov: 116
Kraj: Prekmurje
|
Različni likerji
Absint
Potrebujemo
1 l vodke
2 žlici zdrobljenega pelina
2 žlici zvezdnatega janeža
½ žlice kumine
4 stroke kardamoma
½ žlice zdrobljenega koriandra
2 žlici naribane korenine angelike
Pelin namočimo za 48 ur v vodko. Precedimo in dodamo ostale začimbe. Staramo še en teden. Precedimo, ustekleničimo in še naprej nekaj časa staramo.
Alchermes
Potrebujemo
½ l 90% alkohol
½ kg sladkorja
polovico vaniljevega stroka
15 g cimeta
10 g koriandra
10 g kardamoma
2 klinčka
5 g janeža
1 dl rožna vode
2 dl vode
Vaniljin strok, cimet, koriander, klinčke, kardamom in janež skupaj zdrobimo in damo v steklenico, prilijemo alkohol in vodo. Dvakrat dnevno premešamo – to ponavljamo 2 tedna. Sladkor stopimo v 2 dl hladne vode in dodamo tekočini v steklenici. Dobro premešamo in pustimo 2 dni. Precedimo in dodamo rožno vodo
Amaretto
Potrebujemo
1 l ruma ali brandy
2 dl pomarančnega soka
naribana lupinica limone
¼-½ kg sladkorja
2 dl mleka
5-10 kapljic ekstrakta grenkih mandljev
V steklenico s širšim vratom nalijemo rum, dodamo limonino lupinico, pomarančni sok in sladkor. Ekstrakt zamešamo v kozarec mleka in predenemo v steklenico. Dobro zapremo in spravimo v topel prostor (21°C) za kako uro do treh ur, dokler se mleko ne sesiri. Pijačo precedimo skozi gazo in nalijemo v steklenice. Pred pitjem shranimo še za dva tedna
Ananasov liker
Potrebujemo
1 ananas
1 l vode
100 g sladkorja
2 l konjaka ali vinjaka
Ananas olupimo in narežemo na manjše kocke in kuhamo približno pol ure. Dodamo sladkor in konjak/vinjak. Premešamo in prelijemo v steklenice s širšim vratom. Postavimo na sončen kraj. Občasno pretresemo. Po 3-4 tednih liker precedimo in nalijemo v steklenice
Anti živček
Potrebujemo
20 g šentjanževke
20 g melise
15 g baldrijana
10 g kamilic
15 g pelina
15 g sivke
5 g dišeče perle
1 l vodke
Vsa zelišča damo v kozarec in zalijemo z vodko. Pustimo 10 dni. Vmes večkrat pretresemo. Precedimo in nalijemo v steklenice.
Artičokina grenčica
Potrebujemo
20 g artičokinih listov
1 večji cvet rmana
2 nageljnovi žbici
5 dl suhega belega vina
5 dl brandy
Začimbe namočimo za 2 dni v brandy. Dnevno dva do trikrat pretresemo. Dodamo vino in zopet pustimo 2 dni. Precedimo in ustekleničimo. Pred uporabo staramo še vsaj 4 mesece.
Avokado liker
Potrebujemo
1 zrel avokado
100 g sladkorja v prahu
125 ml sladke smetane
250 ml vinjaka
1 ščepec kajenskega popra
Avokado razpolovimo in z žlico izluščimo sredico - meso. Z vilico meso zmehčamo v kašo, katero skozi redko sito prečistimo. Dodamo sladkor in penasto umešamo. Zatem postopoma dodajamo smetano in vinjak. Začinimo s ščep kajenskega popra, ki da likerju rahlo pikanten okus.
Najboljše je svež liker. S časoma liker izgubi barvo. Hranimo na hladnem in pred uporabo pretresemo.
Baily's po domače
Potrebujemo
1 ¼ l medu
¼ l alpske smetane
4 dl Scotch whisky
½ žlice instant kave
Med utekočinimo. Vse sestavine dobro zmešamo in postavimo v hladilnik. Vsakodnevno pretresemo. Po tednu ali bolje dveh hranjenja v hladilniku je goden za pitje.
Bananin liker
Potrebujemo
1 srednje veliko banano (jo stlačimo)
100 g sladkorja
1 dl vode
¾ žličke vaniljevega ekstrakta
¾ l 80% vodke
Stlačeno banano damo v kozarec, prilijemo vodko – pazimo, da je vsa banana prelita. Dobro zapremo in hranimo 8 tednov. Skozi cedilo precedimo večino bananinega pireja in dodamo sladkorni sirup. Premešamo in še enkrat fino precedimo. Dodamo ekstrakt in premešamo.
Bazilikin liker
Potrebujemo
1 l 90% vodke
½ kg sladkorja (po želji več)
½ l vode
50 g sveže bazilike
Baziliko temeljito očistimo in sesekljamo. Dodamo alkoholu in pustimo da 7 dni počiva. Precedimo in dodamo sladkorni sirup. Premešamo in pred uporabo še za 2 meseca damo na temno mesto.
Bezgov liker
Potrebujemo
1 ½ l soka bezgovih jagod
500 g sladkorja
5 zavitkov vanilin sladkorja
7 kapljic esence grenkih mandljev
¾ l ruma (čim močnejšega)
Iz bezgovih jagod iztisnemo sok in ga kuhamo 15 minut. Dodamo sladkor, vanilin sladkor, rum ter mandljevo esenco. Še enkrat pustimo da zavre in odstavimo. Ohladimo in napolnimo steklenice.
Bezgovo vino
Potrebujemo
3 kg zrelih jagod črnega bezga
3 l vode
1 kg sladkorja
3 l lahkega rdečega vina
Bezgove jagode in vodo kuhamo pol ure. Zmes pretlačimo skozi sito ali platneno krpo. Soku dodamo sladkor in vino. Dobro zmešamo, pustimo da še enkrat zavre. Ko se vretje umiri prelijemo v čiste steklenice in jih zapremo. Vino hranimo v temnem in hladnem prostoru.
Vino pijemo po šilčkih, pomaga za izboljšanje krvi
Borovi storžki z vodko
Potrebujemo
100 g mehkejših zelenih borovih storžev narezanih na četrtine ali kolobarje
120 g sladkorja
1 l vodke
Borove kolobarje stresemo v kozarec in jih prekrijemo s sladkorjem. Pustimo en dan, zatem pa zalijemo z vodko. Kozarec postavimo na sončno mesto za 3-4 tedne. Pogosto pretresemo. Precedimo in po potrebi dosladkamo. Stekleničimo.
Okus likerja je nekoliko smolnat in kosmat.
Borovničev liker
Potrebujemo
2 l rdečega vina
1 kg sladkorja
6 dl borovnic
6 zavitkov vanilin sladkorja
2 dl ruma
Vino, sladkor in borovnice zmešamo skupaj, zavremo in pustimo vreti 15 min. Ko se liker malo ohladi, vsujemo vanj vanilin sladkor, dobro premešamo in popolnoma ohladimo. Nato dodamo rum in liker nalijemo v steklenice. Po želji dodamo več ruma, za bolj aromatičen okus.
Borovničevec
Potrebujemo
1 l borovnic
½ kg sladkorja
1 l žganja
Borovnice in sladkor zmešamo v večjem kozarcu in pustimo na soncu nekaj dni. Vsebino porazdelimo v steklenice in dolijemo žganje. Steklenice občasno pretresemo.
Nazadnje urejal/a mati 24 Jul 2009 09:56; skupaj popravljeno 3 krat
_________________ Vsak pomaga po svojih močeh in skupaj smo najboljši
|
23 Jul 2009 21:25 |
|
|
mati
Pridružen/-a: 06.01. 2009, 23:27
Prispevkov: 116
Kraj: Prekmurje
|
Sem že popravila:
No pa nadaljujmo:
Božični liker
Potrebujemo
300 g zmečkanih brusnic
2 klementini (lupinica in sok)
200 g sladkorja
cimetova palčka
6 dl vodke
V kozarec s širokim vratom damo vse sestavine. Dobro zapremo kozarec in pretresemo. Shranimo v hladen prostor za 4 tedne. Kozarec občasno pretresemo. Nalijemo v sterilizirane steklenice in dobro zapremo.
Božični liker
Potrebujemo
125 g suhih fig
50 g dateljnov (izkoščičenih)
125 g suhih sliv (izkoščičenih)
25 g rozin
½ vaniljevega stroka
½ cimetove skorje
3 klinčke
3 zrna popra
ščep kardamoma
1 žlico medu
125 g belega ali rjavega sladkorja
7 dl vinjaka
Suho sadje prelijemo s polovico vinjaka in pustimo 24 ur, da sadje odda aromo in okus. Dodamo dišavnice, med ter sladkor in prilijemo drugo polovico vinjaka.
Ta mešanica naj stoji štiri tedne. Namočeno sadje odstranimo, tekočino precedimo in še nekaj dni pustimo, da se umiri. Še enkrat precedimo in napolnimo steklenice
Breskov liker
Potrebujemo
10 olupljenih in narezanih breskev
8 dl vodke
2 dl sladkornega sirupa
Sadje in vodko vložimo v kozarec s širšim vratom. Pustimo 1 teden stati. Precedimo, dodamo sladkorni sirup in še mesec dni staramo.
Brinovo vino
Potrebujemo
10 dag zdrobljenih brinovih jagod
1 l dobrega rdečega vina
Jagode prelijemo z vinom in pustimo stati en dan v toplem prostoru. Po 24 urah precedimo. Hranimo v zaprtem temnem prostoru.
Brinovo vino pomaga za pospeševanje prebave
Nazadnje urejal/a mati 24 Jul 2009 09:58; skupaj popravljeno 3 krat
_________________ Vsak pomaga po svojih močeh in skupaj smo najboljši
|
23 Jul 2009 21:36 |
|
|
mati
Pridružen/-a: 06.01. 2009, 23:27
Prispevkov: 116
Kraj: Prekmurje
|
Bukov liker
Potrebujemo
steklenica gina
20 dag sladkorja
kozarec vinjaka
2 dl vode
mladi bukovi listi (nabiramo jih spomladi, začetek aprila, v višjih legah tudi kasneje)
Litrski kozarec do polovice napolnimo z bukovimi listi, prelijemo z ginom in dobro zapremo. Pustimo stati 3 tedne. Potem tekočino odcedimo. V vreli vodi raztopimo sladkor. Tekočino ohladimo in jo prilijemo k bukovemu ginu. Dodamo še vinjak. Premešamo.
Cassis
Potrebujemo
· 450 g črnega ribeza
· 6 dl suhega belega vina
· 675 g sladkorja
· 3,5 dl vinjaka
Črn ribez zmečkamo, dodamo vino in postavimo za 2 dni v temen, hladen prostor. Precedimo (skozi gazo pošteno ožamemo). Dodamo sladkor, na nizki temperaturi stopimo in potem 45 minut brez vrenja kuhamo. Ohladimo in dodamo vinjak. Hranimo v temnem prostoru. Ima zelo lepo barvo in seveda okus.
Cimetov liker
Potrebujemo
2 cimetovi palčki
200 g sladkorja
1 l whisky
1 zdrobljena cimetova palčka
Celi in drobljen cimet skupaj s sladkorjem damo v stekleno ali keramično posodo. Prilijemo whisky, dobro zapremo in za 6 tednov postavimo na toplo mesto, a ne na sonce. Precedimo. Po želji dosladkamo s sladkornim sirupom (150 g sladkorja raztopimo v 300 ml vode). Dodamo cimetov ekstrakt in dobro premešamo.
Pustimo pokrito 2-3 ure. Še enkrat precedimo. Ustekleničimo in dobro zapremo. Liker pustimo še 2-3 mesece. Če je potrebno (na dnu gostota) še enkrat precedimo skozi fino cedilo ali gazo, dokler ni popolnoma čisto
Citron-melisin liker
Potrebujemo
50 listov citronske melise
500 g sladkorja
¾ l žganja
Meliso s sladkorjem zalijemo z žganjem. Pustimo 2 tedna, večkrat pretresemo. Precedimo in nalijemo v steklenice
Citrus liker
Potrebujemo
1 l 90% alkohola
1 kg sladkorja
½ l vode
4 pomaranče
4 limone
4 mandarine
2 klinčka
Dobro očistimo sadje. Olupimo in pazimo da brez bele kožice. V večji kozarec s širšim vratom na dno položimo lupine citrusov in nalijemo alkohol ter dodamo klinčke. Pustimo 7 dni. Precedimo. Sladkor raztopimo v vodi in dolijemo k alkoholni mešanici. Stekleničimo in dobro zapremo. Pred uporabo pustimo še vsaj mesec dni v temnem prostoru.
Curacao
Potrebujemo
4 pomaranče
2 dl medu
7 dl whisky (80%)
Pomaranče dobro umijemo in olupimo, pazimo da ne dodamo bele kožice. Olupke namočimo v whisky za kak mesec. Precedimo in dodamo med. Pustimo da se tekočina zjasni. Po želji nabrano gostoto na dnu steklenice precedimo skozi gazo.
Damski liker
Potrebujemo
1 l poljubnega sadja (borovnice, višnje, gozdne jagode...)
1 l sladkorja
1 l vina (rdeče ali belo)
¼ l ruma
Vino, sladkor in sadje damo v večjo posodo. Pustimo stati 24 ur, vmes večkrat premešamo. Po 24 urah dodamo rum in vse skupaj segrejemo do vrelišča. Še vroč liker natočimo v ogrete steklenice
Dober zeliščni liker
Potrebujemo
15 lističev poprove mete
5 lističev melise
1 celo rastlino srčne moči
1 zel tavžentrože
5 listov žajblja
2 lista vinske rutice
2 lista luštreka
4 jedilne žlice sladkorja
1 l dobrega žganja (ne slivovke)
Zelišča, sladkor in alkohol zmešamo, denemo v kozarec dobro pretresemo in nastavimo na sonce tako dolgo, da se sladkor raztopi ali vsaj 15 dni. Večkrat premešamo. Nato precedimo in vlijemo steklenico ter dobro zapremo
Domač vanilin liker
Potrebujemo
· 3 dl sadjevca (domačega)
· 1 svež vanilin strok
Na pol prerezan strok prelijemo s sadjevcem in zapremo steklenico. Dobro je, da se "dela" cca. 3 tedne. Vsake toliko steklenice pretresemo.
Domača medica
Potrebujemo
2 dl vode
3 žlice sladkorja
1 l žganja
¾ kg kostanjevega medu
celi klinčki
cimetova palčka
cela kumina
cel janež
1.5 dl ruma
Vode damo v posodo, v kateri se je zlatorumeno zapekel sladkor, dodamo dišavnice (začimbe) in precedimo, zatem pa v mlačno tekočino pridamo med. Na koncu damo še žganje in malo ruma za okus.
Domači whisky
Potrebujemo
30 zrnc kave
60 rozin
1 l slivovke
Kavo, rozine in žganje damo v steklenico in pustimo stati en mesec v hladnem in temnem prostoru. Zatem precedimo v drugo steklenico in po pameti pijemo
Evkaliptusovo žganje
Potrebujemo
100 cl žganja
pest evkaliptusovih listov
40 g medu
V kozarec damo evkaliptusove liste in jih prelijemo s 25 cl žganja ter pustimo 30 dni. Večkrat pretresemo. Precedimo. Na pari stopimo med v preostalem žganju (75 cl). Pustimo da se ohladi. Dodamo evkaliptusovo tekočino (25 cl) in dobro premešamo.
Pred uporabo shranimo za mesec dni v hladen in temen prostor
Figov liker
Potrebujemo
sladke fige
sladkor
1 l žganja
limonina lupinica
3 dl vode
20 dag sladkorja
V kozarec s širokim vratom damo izmenično fige (jih prerežemo čez polovico) in sladkor (količina sladkorja je odvisna od sladkosti fig), na koncu prilijemo žganje, damo na sončno lego, da se zadeva lepo medi. Na koncu zmiksamo s paličnim mešalnikom, dodamo limonino lupinico ter po potrebi razredčimo s sladkano vodo.
Glogov liker
Potrebujemo
prgišče zrelih zmečkanih glogovih plodov
1 l sadjevca
nekaj listov poprove mete
40 dag sladkorja
Zmečkane plodove prelijemo z žganjem, dodamo liste poprove mete in zamašimo. Pustimo 8 dni na soncu. Nato odcedimo in dodamo sladkorja.
Grenivkin liker
Potrebujemo
2 večji grenivki (rdečo)
8 dl vodke
2 dl sladkornega sirupa
Grenivko olupimo (pazimo, da poberemo tudi belo kožico) in narežemo na manjše kose. Zalijemo z vodko in pustimo teden dni. Iz grenivk iztisnemo čim več soka. Dobro precedimo (da na dnu ni sadne kaše). Dodamo sirup in staramo en mesec. Po želji lahko dodamo še malo grenivkinega soka.
Grozdje v žganju
Potrebujemo
1 kg grozdja
½ kg sladkorja
½ l domačega žganja
Oprano grozdje polagamo v kozarec za vlaganje in ga zasipamo s sladkorjem po plasteh. Ko je kozarec poln, vsebino prelijemo z domačim žganjem, kozarce zapremo in jih za najmanj en mesec postavimo na sonce. Po potrebi kozarce obračamo, da se sladkor raztopi. Količina je okvirna in zadostuje za okrog dva kozarca. Odvisno je tudi od okusa ali vam je všeč bolj "gost" aperitiv ali ne.
Po istem postopku lahko vlagamo vse vrste sezonskega sadja: breskve, ki jih narežemo na koščke, isto marelice, fige, borovnice, črni ribez.
Pred uporabo za aperitive je potrebno vsebino ohladiti.
Guiness liker
Potrebujemo
500 ml 96% alkohola
700 ml piva Guiness
400 g sladkorja
100 g medu
¼ vaniljevega stroka
100 g rozin
2 klinčka
1 palčko cimeta
Zdrobljene dišavnice skupaj z rozinami damo v steklenico ter zalijemo z alkoholom. Spravimo za 10 dni na temno, vsakodnevno pretresemo. Precedimo skozi gazo. Polovico piva s sladkorjem in medom zmešamo ter malo segrejemo. Počasi dodamo preostalo polovico piva ter dolijemo k alkoholu. Ustekleničimo in dobro zapremo. Pred uporabo pustimo, da še nekaj dni stoji v temnem prostoru.
Hmeljev liker
Potrebujemo
150 g hmeljevih brstičev
1 vaniljev strok – prerežemo podolžno
limonino lupinico (pazi belo kožo)
300 g sladkorja
1 l 40% alkohola
Hmeljeve brstiče skupaj z razpolovljenim vaniljevim strokom, limonino lupinico ter sladkorjem zalijemo z alkoholom in za 10 dni postavimo na sončno mesto. Liker precedimo in spravimo v steklenice.
Hruške v rumu
Potrebujemo
½ kg hrušk (viljamovke)
sok ene limone
200 g sladkorja
¼ l vode
2 cimetovi palčki
¼ l temnega ruma
Hruške olupimo, narežemo na krhlje in damo v vodo, kamor smo oželi sok ene limone. Sladkor raztopimo v vodi in pustimo da sirup vre 10 minut. Hruškovo vodo odlijemo. Hruške in cimetovi palčki dodamo sladkornemu sirupu in kuhamo 5-6 minut (hruške naj postanejo mehkejše).
Med kuhanjem sadje večkrat pazljivo obrnemo – tako da je ves prelit s sirupom. Hruške odstranimo in jih denemo v kozarce. V ostali sirup dolijemo rum in kuhamo do vrenja. Pustimo, da 2-3 minute vre. Kozarec s hruškami počasi in pazljivo zalijemo z alkoholnim sirupom. Dobro zapremo in 2-3 dni pustimo da se zadeva uleže.
Hruške v rumu so zelo dobra kombinacija s sladoledom ali vaniljevo kremo.
Hruškov liker
Potrebujemo
½ l piva
2 ½ dl sladkorja
2 ½ dl sadjevca
1 steklenička hruškovega ekstrakta
Vse sestavine zmešamo in počakamo, da se sladkor raztopi. Prelijemo v steklenico, ohladimo in lahko ponudimo.
Nazadnje urejal/a mati 24 Jul 2009 10:02; skupaj popravljeno 2 krat
_________________ Vsak pomaga po svojih močeh in skupaj smo najboljši
|
23 Jul 2009 21:42 |
|
|
mati
Pridružen/-a: 06.01. 2009, 23:27
Prispevkov: 116
Kraj: Prekmurje
|
Hruškov liker II.
Potrebujemo
1 kg hrušk (najbolje viljamovke)
1 ½ l vina (priporočljivo belo vino, lahko tudi rdeče)
½ kg sladkorja
1 ½ stekleničke hruškove arome
2 dl žganja
Zberemo vse potrebne sestavine. Hruške zrežemo na majhne dele. V posodo nalijemo vino in alkohol, dolijemo še hruškovo aromo ter sladkor. Zrezane hruške damo v kozarce, nalijemo tekočino iz vina, sladkorja in hruškove arome. Kozarec dobro zapremo in pustimo nekaj mesecev, da se tekočina dobro prepoji z hruškami. Na koncu tekočino precedimo in zlijemo v steklenico.
Huda Mravljica
Potrebujemo
30 dag čokolade v prahu
1 l mleka
½ l ruma
1 kg sladkorja
4 manjše posušene čilije
Mleko in sladkor zavremo. Preden zavre, dodamo čokolado v prahu in čilije. Ohladimo in dodamo rum. Premešamo in čez nekaj časa nalijemo v manjše steklenice.
Ingverjev liker
Potrebujemo
6 dl vodke
15 dag sladkorja
15 dag kristaliziranega ingverja
Vse sestavine damo v večji kozarec in pustimo stati 2 tedna. Po želji razredčimo z vodo (2 dl).
Ingverjev-medeni liker
Potrebujemo
2 dl medu
2 dl vode
3 žlice naribane ingverjeve korenine
1 žlica limonine lupinice
4 dl Scotch Whisky
Vodo in med zmešamo in pustimo da zavre. Pustimo 3-5 minut vreti. Nastalo peno poberemo s površja. Dodamo ingver in limonino lupinico ter še 4 minute vremo. Odmaknemo z ognja in ohladimo. Tekočino damo v steklenico s širšim vratom, dodamo whisky in dobro zapremo. Postavimo v temen prostor za 1 mesec, precedimo in še za dva tedna postavimo nazaj na temno.
Irish krem liker
Potrebujemo
4 dl Irish whisky
2 dl alpske smetane
2 žlici instant kave
pločevinka kondenziranega mleka
4 jajca
4 žlice čokoladnega sirupa
strok vanilje
½ žlice mandljevega ekstrakta
Z mešalnikom vse sestavine zmešamo v kremasto zmes. Prelijemo v steklenice in dobro zapremo. V hladilniku lahko držimo največ 1 mesec. Preden postrežemo dobro pretresemo.
Jabolčni liker
Potrebujemo
dober kg jabolk
5 dl vodke
5 dl brandy
200 g sladkorja
2 dl vode
Jabolka narežemo na koščke in damo v kozarec. Dolijemo vodko in brandy – tako da so vsa jabolka prekrita s tekočino. Staramo v hladnem prostoru mesec dni. Precedimo in dodamo sladkorni sirup. Staramo še mesec dni.
Za jabolčni liker z dišavnicami:
Dodamo 3 cimetove palčke, 10 klinčkov in limonino lupinico. Po pretečenem roku staranja precedimo, jabolka pa dobro ožamemo, da oddajo čim več arome.
Jagermaister tete Pehte
Potrebujemo
Lapuh - cvet marec
Trobentice- cvet april
Trobentice - listje april
Smreka - vršički april-maj
Robida - listi april -junij in september-oktober
Ozkolistni suličasti trpotec april-september
Navadna marjetica - cvet maj - september
Lapuh - listje maj-junij
Kamilica - cvet maj-junij
Gozdna jagoda - listje maj-junij
Brin - zelene jagode maj
Pelin maj-junij
Bezeg - cvet maj-junij
Navadni rman - cvet maj-junij
Žajbelj maj- junij
Ajbiž maj-junij
Meta maj-avgust
Materina dušica maj-september
Vinska rutica maj
Akacija - cvet junij
Borovnice - listi pred zorenjem junij
Bela detelja - cvet junij-julij
Janež - zelen junij-julij
Kumina junij-avgust
Majaron junij
Lipa - cvet junij
Širokolistni trpotec junij-avgust
Šentjanževka - cvet junij-avgust
Oreh zelen, zrezan junij
Rožmarin junij-avgust
Srčna moč - cvet junij-avgust
Pravi kostanj - cvet julij
Arnika - cvet julij-avgust
Njivska preslica julij-oktober
Tavžentroža julij-avgust
Navadna melisa julij-avgust
Brin - zrele jagode oktober-november
Sladkor
V večji steklen kozarec za vlaganje nalijemo 5 l žganja (tropinovec ali sadjevec) ter postopoma po nabiramo, dodajamo rožice. Listov pest, cvetov 10-20 in majhno peščico plodov. Kozarec mora biti vedno pokrit, da tekočina ne izhlapeva. Vedno, ko dodamo rožice, z leseno žlico še premešamo. Rastline morajo biti oprane in osušene. Jeseni, ko rožice prenehamo dodajati, pustimo še 14 dni, vmes pa občasno premešamo. Glede na to, da rastline popijejo nekaj alkohola, ga postopoma dolijemo še kakšne ½ l. Kozarec naj ne stoji na vročem soncu ali premočni vročini.
Žganje precedimo najprej skozi cedilo, nato še enkrat skozi gazo. Na 1 l žganja vzamemo 1/2kg sladkorja in ga v večji posodi karameliziramo. Ko lepo porjavi, zalijemo s prekuhano vodo (na 1/2 kg sladkorja 1/2l vode), pustimo da zavre in se sladkor razpusti, nato odstavimo in ohladimo. Dolijemo še žganje, premešamo in pustimo stati kakšno uro, nato Jagermeister nalijemo v čiste steklenice.
Če ne najdemo ali uspemo nabrati kakšne rastline, lahko damo tudi posušena zelišča, vendar so sveža boljša.
Jagodni liker
Potrebujemo
jagode (vrtne in gozdne)
1 l domačega žganja
sladkor
½ l vode
20 dag sladkorja
Vrtne jagode operemo, večje prerežemo na pol, gozdne pustimo cele (prav tako oprane), vstavimo v steklenico (5-7 cm) in posujemo s sladkorjem (2–3 žlice), tako nadaljujemo skoraj do vrha in na koncu zalijemo z žganjem. Steklenice zapremo in postavimo na sončno okno za tri tedne, vmes malo pretresemo.
Po preteku treh tednov kozarec z jagodami v žganju razredčimo z vodo, v kateri raztopimo sladkor. Če želimo bolj bister liker, precedimo vsebino steklenic; za gostejšega in okusnejšega pa polovico jagod zmiksamo in damo v žganjevo tekočino, ostale jagode pa pustimo cele.
Jagodni liker
Potrebujemo
500 g različnega jagodičevja (malin, robid, brusnic, jagod, borovnic)
1 l vodke
400 g sladkorja
5 dl vode
Jagode zmečkamo. Sladkor raztopimo v vodi in še topel sirup prelijemo po zmečkanih jagodah. Premešamo ter damo v plastično posodo in tesno pokrijemo. Za teden dni damo v hladilnik in občasno premešamo. Precedimo skozi fino cedilo. Dodamo alkohol in premešamo. Staramo 1 mesec, potem še enkrat precedimo skozi gosto cedilo in staramo še 2 meseca.
Jajčni liker
Potrebujemo
3 jajca
25 dag sladkorja
5 dl mleka
strok vanilje
2 dl alkohola
Jajčne rumenjake in sladkor penasto umešamo, dodamo vaniljo. Mleko zavremo in ko se ohladi, ga vmešamo med rumenjake in sladkor. Na koncu dodamo alkohol (75% ali rum). Kuhamo 10 min.
Pazimo, da se pri vretju mleko ne zažge in pa, da ima liker na koncu 20% alkohola.
Janežev liker
Potrebujemo
2/3 žlice zvezdnatega janeža (zdrobljenega)
7 dl vodke ali žganja
2 dl sladkornega sirupa
Janež namakamo dva tedna v žganju. Precedimo, dodamo sirup in prelijemo v lične stekleničke.
Jelkovi vršički v ginu
Potrebujemo
2-3 pesti svežih jelkovih vršičkov
150 g sladkorja
1 l gina
V steklenico s širšim vratom denemo vse sestavine in pustimo 2 meseca. Vmes večkrat pretresemo. Precedimo in stekleničimo.
Kahlua
Potrebujemo
60 dag sladkorja
1 l vode
2 žlici instant kave
½ l vode
¾ l vodke
1 dl vaniljevega ekstrakta
Sladkor stopimo v prvi količini vode. in pustimo da vre 10 minut. Ohladimo. V drugi količini vode razpustimo kavo. Vremo 8 minut. Dodamo k sladkornemu sirupu. Pustimo na sobi temperaturi, da se umiri. Dodamo vodko in ekstrakt. Premešamo in hranimo na hladnem.
Kakavov liker
Potrebujemo
75 g grenkega kakava
¼ l vode
300 g sladkorja
¼ l vode
½ cimetove palčke
½ vaniljevega stroka
3/8 l 90% alkohola
Kakav poparimo s vročo (kuhano) vodo. Sladkor raztopimo v vodi. Dodamo cimet in vaniljev strok. Poparjen kakav skupaj s sladkano vodo zalijemo z alkoholom. Pustimo, da nekaj dni stati. Precedimo in ustekleničimo.
Kavni liker
Potrebujemo
200 g sladkorja
7 dl vode
7 dl 80% vodke
1 strok vanilje
80 g instant kave
Sladkor in vodo zavremo, pustimo da vre 5 minut. Dodamo kavo. Počakamo da spet zavre in pustimo hladiti ½ ure. Pridenemo vodko in vaniljev strok ter precedimo v steklenico z širšim vratom. Za šest tednov damo v temen prostor. Precedimo in nalijemo v manjše steklenice.
Kavno-pomarančni liker
Potrebujemo
44 zrn kave
1 veliko pomarančo
1 l močnega žganja
44 kock sladkorja
V velik steklen kozarec z širokim vratom (pomaranča mora biti cele potopljena) damo sladkorne kocke in žganje. Pomarančo operemo (skrtačimo) in v njo zataknemo zrnja kave. Potisnemo jo v kozarec, ki ga tesno zapremo in postavimo na hladno in temno za 44 dni. Vsake toliko ga malo premešamo (pretresemo) ne da bi kozarec odpirali. Shranimo v sterilizirani steklenici.
Kivi Liker
Potrebujemo
3 kivije
200 g sladkorja
1 l žganja ali vodke
Kivije olupimo in jih narežemo na kolobarje – kakega lahko tudi spasiramo, zalijemo z žganjem (kivi mora biti popolnoma prelit), dodamo sladkor, premešamo in spravimo v temen prostor (2 tedna), da se navda okusa in barve. Sladkor mora biti stopljen. Precedimo in nalijemo v manjše steklenice.
Kokosov liker - Batida de coco
Potrebujemo
40 dag sladkor
20 dag kokosova moka
5 dl mleko
1 dl alkohola
1 dl rum
Skuhamo mleko in kokos. Nato primešamo sladkor, alkohol in rum ter počakamo, da se pijača ohladi. Ohlajeno pijačo precedimo in prelijemo steklenice.
Kot alkohol uporabimo 75% ali kakšno drugo žganje
Kostanjev liker
Potrebujemo
250 g maroni kostanjev
2 dl sladkornega sirupa
1 l žganja
Kostanj olupimo (pustimo rjavo kožico) in namočimo v žganje. Steklenico postavimo na hladno in temno mesto vsaj za mesec dni, da se žganje navda kostanjevega okusa. Precedimo in dodamo sladkorni sirup.
Krem limoncello
Potrebujemo
1 kg neškropljenih limon
1 l alkohola
2 l kondenziranega mleka ali mleka z daljšo obstojnostjo
1.8 kg sladkorja
2 zavitka vanilin sladkorja
Limonine olupke (ne bele kožice, ker bo zagrenila liker) namočimo za 10 dni v alkohol. Precedimo. Mleko skupaj s sladkorjem vremo 20 minut. Sladkano mleko ohladimo in mu primešamo alkohol. Stekleničimo.
Da se izognemo preveliki nesnagi, mleko kuhajmo v večjem loncu (da vretje mleka ne pride v stik s kuhalno ploščo), kamor kasneje prilijemo alkohol.
Kutin liker
Potrebujemo
2 kg kutin
200 g sladkorja
200 ml vode
3 zvezdnate janeže
2 palčke cimeta
3 klinčke
1 žlico semen koriandra
1 ½ l vode
1 ½ l alkohola - žganje
Kutine olupimo in narežemo na manjše kose. Sladkor raztopimo v vodi, dodamo janež, cimetovi palčki, koriander in klinčke ter pustimo da vre 4 minute. Drugo količino vode prelijemo po kutinah in pokrite segrevamo (kuhamo v pečici) na 225°C približno eno uro in pol. Čez noč pustimo v pečici. Kutine precedimo (naj se kutine dobro ožame) in nastalo tekočino zamešamo k alkoholu. Ustekleničimo.
Nazadnje urejal/a mati 24 Jul 2009 10:15; skupaj popravljeno 1 krat
_________________ Vsak pomaga po svojih močeh in skupaj smo najboljši
|
23 Jul 2009 21:49 |
|
|
mati
Pridružen/-a: 06.01. 2009, 23:27
Prispevkov: 116
Kraj: Prekmurje
|
Lahko noč
Potrebujemo
10 g hmeljevih brstičev
7 g baldrijanove korenine
1 žlico citronske melise
1 žlico šentjanževke
lupinico neškropljene pomaranče
50 g sladkorja
750 ml gina
Pomarančo na tanko olupimo in pazimo, da je čim manj bele kožice. Zelišča narežemo, dodamo sladkor in zalijemo z ginom. Za minimalno 2 meseca postavimo v temen in toplejši prostor. Občasno pretresemo. Ko je ves sladkor stopljen, lahko precedimo in stekleničimo. Pustimo še mesec dni.
Lešnikov liker
Potrebujemo
20 dag lešnikov ali pistacij
strok vanilje
1 žlica različnih dišavnic
5 dl vodke
1 dl sladkornega sirupa
Lešnike (pistacije) zmeljemo in jim dodamo vodko, vaniljev strok in dišavnice. Za 3 tedne postavimo v temen prostor, občasno nalahno premešamo. Precedimo in dodamo sladkorni sirup. Damo nazaj na temno za 3 tedne. Prelijemo v lične steklenice in uporabimo kot aperitiv.
Liker iz bezgovih jagod
Potrebujemo
½ l bezgovih jagod (dobro zrelih in brez pecljev, kar je zelo zamudno opravilo)
4 dl vode
40 dag sladkorja
2 l sadjevca
Bezgove jagode prelijemo z vodo, dodamo sladkorja in kuhamo 5 minut (bezgove jagode morajo biti dobro prekuhane, sicer lahko povzročijo hude želodčne težave). Ohladimo, precedimo skozi gosto cedilo (ne smemo pasirati) in zmešamo s sadjevcem. Prelijemo v steklenice in shranimo. Najboljše je malo uležano
Liker iz granatnih jabolk
Potrebujemo
2 zrela in lepo rdeča granatna jabolka (poberemo le semenje)
5 dl vodke
100 g sladkorja
3 ½ dl vode
limonina lupinica polovice limone
Granatno jabolko očistimo – pustimo le semenje iz katerega iztisnemo sok. Tekočino in sadno kašo damo v litrski kozarec. Naribamo limonino lupinico in dodamo v kozarec. Dolijemo vodko in zapremo kozarec. Kozarec pospravimo za 2 tedna v temen prostor, vsakodnevno pretresemo. Precedimo. Kašo čim bolj iztisnemo. Zavremo sladkor in vodo, pustimo da se ohladi. Sirup dodamo granatni vodki, premešamo in prelijemo. Pazimo, da tesno zaprto. Staramo 1 mesec.
Zopet dobro precedimo in stekleničimo (pazimo, da se na dnu steklenic ne nabere usedlina – v tem primeru še enkrat precedimo).
Liker iz korenine sladkega korena
Potrebujemo
2 ½ žlici korenine sladkega korena
5 dl vodke ali žganje
1 dl sladkornega sirupa
Korenino očistimo in jo narežemo na manjše kolobarje. Kolobarje namočimo v žganje in pustimo teden dni. Nato precedimo, dodamo sirup in ustekleničimo.
Liker iz kosmulj
Potrebujemo
kosmulje
sladkorja
1 l žganja
Kosmulje temeljito očistimo in jih izmenično s sladkorjem polagamo v kozarec (na vrhu naj bo sladkor), prilijemo žganje in postavimo na sonce. Počiva naj mesec dni (naj se navda arome in okusa kosmulj). Precedimo in po želji razredčimo s sladkornim sirupom.
Liker iz malin
V kozarec poljubne velikosti vsujemo (malo pomečkamo) maline in jih prelijemo z ginom (mora biti gin). To pustimo zaprto v shrambi kakšnih 14 dni. Skuhamo sladkor - na l malin v ginu 30 dag v 2 dl vode, ohladimo, zmešamo z malinami in precedimo skozi dvojno gazo. Liker je še boljši, ko nekaj časa stoji.
Liker iz mareličnih koščic (amaretto)
Potrebujemo
40 mareličnih koščic
½ l žganja
1 dl vode
15 dag sladkorja
Koščice namočimo v žganje (koščice stolčemo s kladivom za meso, ko so vse koščice vsaj počene -- nekatere so bolj zdrobljene, druge manj -- jih stresemo v kozarec in prelijem z žganjem). Dobro zapremo in postavimo na balkon. Po 1 mesecu kozarec prestavimo v kuhinjo. Zavremo vodo in sladkorja (če imate radi bolj sladko, potem malo več, sicer lahko manj). Ohladimo do sobne temperature - kot je žganje. Ko je oboje enake temperature (to je pomembno za to, da je liker kristalen, sicer je moten), precedimo žganje in ga zmešamo z oslajeno vodo. Prelijemo v čiste steklenice in shranimo.
Ta liker ima skoraj tak okus kot italijanski amaretto. Zelo uporaben je tudi za kakšne sladice ali sadne kupe
Liker iz rdečega vina
Potrebujemo
1l rdečega vina
50 dag sladkorja
1 limona
2 vanilin sladkorja
pest rozin
2 dl domačega žganja
Sladkor karameliziramo, zalijemo z vinom in kuhamo, da se sladkor raztopi. Še mlačnemu likerju dodamo narezano limono, vanilin sladkor in oprane ter na polovico prerezane rozine. Po dveh dneh prilijemo domače žganje, precedimo skozi krpo. Nalijemo v steklenice.
Nazadnje urejal/a mati 24 Jul 2009 10:19; skupaj popravljeno 1 krat
_________________ Vsak pomaga po svojih močeh in skupaj smo najboljši
|
23 Jul 2009 21:52 |
|
|
mati
Pridružen/-a: 06.01. 2009, 23:27
Prispevkov: 116
Kraj: Prekmurje
|
Liker iz smrekovih vršičkov
Potrebujemo
smrekove vršičke
sladkor
žganje
V steklen kozarec damo plast smrekovih vršičkov in plast sladkorja. In tako do vrha. Zapremo in pustimo na soncu da se sladkor stopi. Nato precedimo in sok zmešamo z žganjem.
Količine so poljubne. Če želite bolj močan liker daste več žganja če ne manj.
Liker iz suhih marelic
Potrebujemo
200 g suhih marelic
100-200 g medu
1 l vodke ali žganja
cimetova palčka
Steklenico s širokim vratom napolnimo do 1/3 z marelicami in ji dodamo cimetovo palčko. Med raztopimo v vodki oz žganju in prilijemo k suhim marelicam. Zapremo in postavimo na temen prostor za 8 tednov. Občasno steklenico pretresemo, med mora biti popolnoma stopljen. Po želji liker razredčimo s sladkano vodo
Liker po ameriško
Potrebujemo
1 l brandy
2 stroka vanilje
200 g stolčenih ameriških oreškov
5 dl sladkornega sirupa
1 žlička mletega cimeta
Brandy, oreške, cimet in vaniljeva stroka damo v kozarec. Hranimo 2-3 tedne. Dodamo sladkorni sirup in pustimo še teden dni. Precedimo in ponovno staramo še 2 tedna.
Liker s pivom
Potrebujemo
4 steklenice močnejšega piva (temnega)
750 g sladkorja
2 vaniljeva stroka
½ palčke cimeta
5 klinčkov
1 l 96% alkohola
Pivo, sladkor, vaniljeva stroka, cimetovo palčko in klinčke damo v lonec in 15 minut pustimo da rahlo vre. Odstavimo in pustimo eno uro, da se ohladi. Precedimo in še enkrat zavremo, dodamo alkohol. Nalijemo v steklenice in pustimo teden dni v temnem prostoru.
Liker s pudingom
Potrebujemo
1 vrečka pudinga (okus prilagodimo svojim željam)
1 l mleka
1 ščepec soli
4 žlice sladkorja
1 l žganja
Puding pripravimo skupaj z mlekom, sladkorjem in soljo. Ohladimo. Poizkusimo, če je dovolj sladko – po želji lahko še dosladkamo. Z mešalnikom premešamo in počasi dodamo žganje. Hranimo v hladilniku približno 3 tedne.
Liker z robidnicami
Potrebujemo
300 g malin ali robid
8 dl vodke
3 dl sladkornega sirupa
2 čajni žlički vaniljeve arome
Maline in vodko nalijemo v steklenico s širšim vratom. Pustimo 2 tedna. Precedimo (robidnice dobro iztisnemo). Dodamo sirup in vaniljevo aromo. Staramo vsaj dva tedna, vendar je bolje še dlje
Limetin liker
Potrebujemo
6 limet
2 cela klinčka
1/8 žličke mletega cimeta
2 dl cvetličnega medu
5 dl vodke (100%) ali domačega žganja
Limete narežemo na krhlje in damo v kozarec. Dodamo klinčke, cimet, med in vodko. Premešamo in za 15 dni postavimo v hladilnik, občasno premešamo. Precedimo in ustekleničimo v manjše steklenice. Serviramo ohlajeno.
Liker lahko uporabimo za preliv pri različnih sladicah
Limetino-ingverjev liker
Potrebujemo
8 limet
200 g svežega ingverja
5 dl domačega žganja
1 ¼ l vode
300 g sladkorja
100 g utekočinjenega medu
Limete umijemo s toplo vodo in dobro obrišemo. Zelo pazljivo olupimo (pazi belo kožico!). Polovico ingverja olupimo in narežemo na približno enake kose. Oboje namočimo za vsaj 24 ur, ali bolje 48 ur, v žganje, da odda svojo aromo. Vodo in sladkor vremo približno 10 minut. Ostal ingver narežemo na kose. Med, ingver in sok štirih limet dodamo sladkornemu sirupu in kuhamo še pol minute. Ohladimo in prilijemo k žganju. Pustimo da nekaj časa stoji (1 dan) in precedimo. Hranimo v hladnem prostoru.
Serviramo ga vedno z ledom.
Limoncello
Potrebujemo
15 limon
2 l domačega žganja
0,7 l vode
60 dag sladkorja
Dobro operemo limone in jih na tanko olupimo z ostrim nožem ali lupilcem za zelenjavo, in sicer samo zunanji rumeni del lupine. Nikakor ne sme biti belega dela lupine, ker pogreni. V velik kozarec damo olupke, jih zalijemo z litrom žganja in dobro zapremo. Postavimo v temen prostor, ki ima sobno temperaturo.
Po 40 dneh zmešamo sladkor in vodo ter zavremo. Močno naj vre 5 minut. Ohladimo do sobne temperature. Sirup zmešamo v alkoholno limonino mešanico in dodamo ostalo žganje. Dobro premešamo, zapremo in ponovno postavimo v temen prostor za 40 dni.
Po skupnih 80 dneh precedimo in shranimo v steklenice. Pred serviranjem postavimo steklenico v zamrzovalnik za nekaj ur, kajti limončelo mora biti zelo hladen in gosto tekoč. Steklenica v zamrzovalniku ne bo počila.
Limonin liker
Potrebujemo
4 limone
7 dl penečega vina (Radgonski biser)
1 vaniljeva palčka
150 g sladkorja
3 dl žganja
Limone narežemo na koščke in jih damo v stekleno posodo ali večjo steklenico. Na limone nalijemo peneče vino in dodamo vaniljevo palčko. Dobro zapremo in pustimo stati en teden. Po enem tednu precedimo vino v steklenko, dodamo žganje in sladkor, ki ga raztopimo v eni žlici vode. Dobro zapremo in pustimo stati vsaj mesec dni
Limonino-bananin liker
Potrebujemo
1 kg banan
2 dl sveže stisnjenega limoninega soka
1 l dobrega domačega žganja (40-50%)
500 g sladkorja
1 l vode
Banane narežemo na rezine in jih damo v kozarec s širšim vratom. Limonin sok zmešamo s sladkorjem. Sirup segrejemo in pustimo da se lepo zgosti. Ohladimo, prelijemo čez banane. Nalijemo alkohol in pustimo teden dni na sobni temperaturi. Zalijemo z vodo in dobro premešamo. Nalijemo v steklenic
Limonovec
Potrebujemo
3 limone (operemo, skrtačimo in narežemo na rezine)
40 žajbljevih listov
300 g sladkorja
1 l žganja
V steklenico damo izmenično žajbelj, limone, sladkor, prelijemo z žganjem. Pustimo na soncu 40 dni. Po potrebi steklenico vsakih nekaj dni pretresemo. Precedimo in nalijemo v manjše steklenice.
Lipin liker
Potrebujemo
1 l žganja
4 g cvetov lipe
10 g pravega čaja
2 g vanilje
1 g cimeta
1 g muškatnega oreška
10 g kutinove lupinice
Dišavnice skupaj s cvetovi lipe, črnim čajem in kutino lupinico zalijemo z alkoholom ter pustimo 20 dni dobro zaprto. Večkrat pretresemo. Precedimo in prelijemo v steklenice. Pred uporabo liker pustimo še 2 meseca v hladnem prostoru.
Lovorjev liker
Potrebujemo
1 l 90% alkohola
500 g sladkorja
300 g lovorjevih listov
½ l vode
Lovorjeve liste za 40 dni namočimo v alkohol. Pripravimo sladkorni sirup. Alkoholno tekočino precedimo in dodamo sirup. Premešamo in nalijemo v steklenice. Pustimo še teden dni, da se sirup spoji z alkoholom. Po želji lahko za okras dodamo lovorjev list ali dva.
Medeni liker
Potrebujemo
500 g medu
¼ l vode
5 dl žganja
Med raztopimo v vroči vodi (voda naj ne presega 45°C). Ohladimo do sobne temperature in dodamo žganje.
Po želji namesto žganja lahko uporabimo brandy ali whisky.
Medeno vino
Potrebujemo
1 l belega vina
200 g medu
5 klinčkov
cimetova skorjica
lupina 1/4 limone
Vino in začimbe prevremo, odstavimo, dodamo med, premešamo, da se ta raztopi in vroče ponudimo. Če kuhanemu vinu dodamo še 2 dl ruma, dobimo grog.
Medica
Potrebujemo
· 1 l žganja
· 1 l medu
Žganje ter med segrejemo na 40 stopinj, da se lepo raztopi in veže.
Mentolov liker
Potrebujemo
60 g belega sladkorja
2 dl javorjevega sirupa
7 dl vodke ali žganja
2 žlici mentolovega ekstrakta
V loncu na srednji temperaturi 5 minut kuhamo sladkor z javorjevem sirupom. Počakamo, da se sladkor stopi. Odstavimo in pustimo ohladiti na sobni temperaturi. Dodamo vodko oz žganje ter mentolov ekstrakt. Prelijemo v prozorne steklenice.
Metin (ali melisin liker)
Potrebujemo
1 pest narezane mete
1 l sadjevca
3 dl vode
30 dag sladkorja
V kozarec s širokim vratom damo narezano meto (ali meliso), zalijem s sadjevcem, dobro zavežemo in postavimo na toplo in ne preveč sončno mesto za 3 tedne. Potem kozarec prestavimo v kuhinjo. Zavremo vodo in sladkorja. Ohladimo do sobne temperature - kot je žganje. Ko je oboje enake temperature (to je pomembno za to, da je liker kristalen, sicer je moten), precedimo žganje in ga zmešamo z oslajeno vodo. Prelijemo v čiste steklenice in shranimo. Lahko se popije takoj, vendar je pri žganju in teh stvareh dobro, če se malo uležejo.
Nazadnje urejal/a mati 24 Jul 2009 10:44; skupaj popravljeno 1 krat
_________________ Vsak pomaga po svojih močeh in skupaj smo najboljši
|
23 Jul 2009 21:58 |
|
|
mati
Pridružen/-a: 06.01. 2009, 23:27
Prispevkov: 116
Kraj: Prekmurje
|
Metin liker
Potrebujemo
1 l jabolčnega žganja
5 velikih vejic poprove mete
nekaj klinčkov
sladkorni sirup po okusu
Jabolčno žganje pristavimo skupaj z meto in klinčki v steklenico. To postavimo za 8 tednov na svetel, topel vendar ne sončen prostor in stresamo vsak teden po enkrat. Nato filtriramo in dodamo po okusu sirup.
Sirup naredimo tako, da skuhamo sladkor z vodo do zaželene konsistence.
Da ostane barva likerja dalj časa sveža shranimo liker v temnem prostoru.
Mozart liker
Potrebujemo
300 ml sladkorja
6 žlic nutele
100 ml ruma
Vse sestavine denemo v steklenico in dobro premešamo (nutela se mora popolnoma spustiti). Takoj spijemo!
Nougat liker
Potrebujemo
150 g nougata
6 rumenjakov
50 g sladkorja
150 ml sladke smetane
350 ml ruma
½ vaniljevega stroka
Nougat narežemo na kocke. Rumenjake, nougat ter sladkor kremasto umešamo. Počasi vtepemo smetano. Zatem še rum in prelijemo v karafe (vrč). Vaniljev strok podolžno prerežemo in ga damo v nougatov liker. Serviramo hladno.
Nougatov liker alla Blanka
Potrebujemo
2 dl sladke smetane
1 zavitek vanilin sladkorja
20 dag nougatove mase
4 rumenjake
7 dag sladkorja v prahu
1/2 l vinjaka ali whisky
Sladko smetano zavremo z vanilin sladkorjem, nato v tem raztopimo nougatovo maso. Penasto zmešamo rumenjake s sladkorjem v prahu, ter v tankem curku zlijemo v vročo nougatovo kremo in še nekaj časa penasto mešamo. Ohladimo. Primešamo vinjak ali whisky.
Orehov liker
Potrebujemo
30 zelenih orehov
1 pomaranča
1 l žganja (priporočamo domačo slivovko)
50 dag sladkorja
cel cimet
5 klinčkov
strok vanilje
Orehe naberemo konec junija, ko lupina oreha še ni olesenela. Orehe zrežemo na koščke in damo v večji kozarec za vlaganje. Dodamo žganje in sladkor. Iztisnemo sok ene pomaranče,lupino pa narežemo na tanko in skupaj z ostalimi celimi dišavami damo v kozarec. Kozarec dobro zamašimo in postavimo na sonce za 2-3 mesece, da se sladkor raztopi. Liker precedimo in nalijemo v steklenice.
Liker je veliko boljši, če ga pustimo zoreti do naslednje pomladi v hladnem in suhem prostoru.
Orehov liker II.
Potrebujemo
10 zelenih orehov
1 l jabolčnega žganja
nekaj janeža, 1 cimetovo skorjo
nekaj klinčkov
25 dag medu
destilirano vodo za razredčenje.
Orehe z žganjem in začimbami pristavimo v steklenico. Postavimo za dva meseca na svetlo vendar ne na sončno mesto. Nato filtriramo in razredčimo po volji z destilirano vodo.
Pehtranov liker
Potrebujemo
1 l 40% alkohola
35 g svežega pehtrana
500 g sladkorja
10 g cimeta
30 g vanilin sladkorja
Pehtran namočimo za 24 ur v alkohol. Precedimo. Dodamo sladkor. Dobro premešamo in steklenice zapremo. Po kakih desetih dnevih počivanja (vmes večkrat pretresemo) naj bi bil sladkor stopljen. Ustekleničimo, za dekoracijo dodamo vejico pehtrana.
Pelinkovec
Potrebujemo
več vejic pelina
vode, da prekrijemo pelinove vejice
1 l žganja
30 dag sladkorja
Iz velike količine pelina skuhamo močan čaj (vode le toliko, da je pelin prekrit; čaj pa skuhamo tako, da pelin damo v vrelo vodo in ga namakam kakšne pol ure). Nato precedimo. Izmerimo, koliko je čaja (na 2.5 dl čaja damo 1 liter žganja in 30 dag sladkorja). Karameliziramo sladkor, dolijemo čaj in kuhamo toliko časa, da se sladkor stopi, nato prilijemo alkohol. Prelijemo v steklenice in počakamo, da se malo uleži.
Tako narejen pelinkovec ni problematičen.
Pina Colada
Potrebujemo
· 250 g koščkov ananasa (svežega ali iz konzerve)
· 150 ml kokosove kreme iz konzerve
· 120 ml belega ruma
· 2 jedilni žlici smetane
· ledene kocke
· 2 vejici melise ali mete
Ananas zmeljemo v mikserju v kašo in tej kaši dodamo kokos, rum, tekočo smetano. V visok kozarec damo ledene kocke in nanje vlijemo sadno mešanico. Pijačo okrasimo z meto ali melis
Pomarančni liker
Potrebujemo
3 sladke pomaranče (razkosamo na koščke)
½ limone (razkosamo na koščke)
2 klinčka
7 dl vodke
2 dl sladkornega sirupa
Koščke pomaranč in limone, klinčke in vodko damo v večji kozarec s širokim vratom (vodka naj prekrije sadje) in shranimo v temnem prostoru 10 dni. Precedimo in dodamo sladkorni sirup. Medimo še 3-4 tedne.
V vseh vrstah pomarančnih napitkov lahko dodamo še ¼ žličke cimeta in koriandra, cele klinčke ali limonino lupinico. Namesto sladkornega sirupa lahko uporabimo med.
Pomarančni liker II.
Potrebujemo
3 dl sveže stisnjenega pomarančnega soka
pomarančna lupinica
4 dl vodke
2 dl sladkornega sirupa
Zmešamo pomarančni sok, lupinico ter alkohol. Pustimo stati 4 tedne. Precedimo in dodamo sladkorni sirup.
Pomarančni liker z muškatnim oreškom
Potrebujemo
1 l 90% alkohola
800 g sladkorja
1 kg pomaranč
ščep muškatnega oreška
klinčki
Dobro operemo pomaranče in jih pazljivo naribamo (bela kožica!). Lupinico skupaj z muškatnim oreškom ter klinčki vložimo v alkohol in 3 tedne pustimo počivati. Precedimo in dodamo sladkorni sirup (sladkor raztopimo v ½ l vode). Ustekleničimo. Pijemo šele po končanem enomesečnem počitku
Ponarejeno slivovo vino
Potrebujemo
¼ l sladkega vina
¾ l belega ruma
200 g sladkorja
200 g izkoščičenih ringlojev (lahko tudi navadnih sliv)
Ringloje razkoščičimo in narežemo na četrtine. Prilijemo vino ter bel rum, dotresemo sladkor in premešamo. Pustimo da se sladkor stopi – 2 tedna, vmes večkrat pretresemo. Precedimo in nalijemo v manjše steklenice.
Portugalsko vabilo
Potrebujemo
1 l whisky
1/2 limone (narežemo na četrtine)
40 dag sladkorja
1 l mleka
30 g grenke čokolade
2 vaniljina stroka
V kozarec zmešamo whisky, limono, sladkor, mleko, koščke čokolado in razpolovljena vaniljina stroka. Dobro zapremo in hranimo na sobni temperaturi 10 dni. Vsakodnevno pretresemo.
Po 10 dnevih odstranimo limonine kose, čokolado in vaniljeva stroka. Tekočino precedimo skozi kavni filter. Po potrebi zamenjamo filter, kajti tekočina naj ne bo motna.
Hranimo na sobni temperaturi
Nazadnje urejal/a mati 24 Jul 2009 10:49; skupaj popravljeno 1 krat
_________________ Vsak pomaga po svojih močeh in skupaj smo najboljši
|
23 Jul 2009 22:03 |
|
|
mati
Pridružen/-a: 06.01. 2009, 23:27
Prispevkov: 116
Kraj: Prekmurje
|
Rabarbarin liker
Potrebujemo
3 dl vode
300 g na kocke narezane rabarbare
250 g sladkorja
1 čajno žličko pomarančne lupinice
5 dl vodke (po možnosti 100%)
5 dl rose vina
Vodo, rabarbaro, sladkor in pomarančno lupinico segrevamo na srednje do vročem ognju. Vseskozi mešamo. Ko se sladkor stopi, odmaknemo z ognja in ohladimo. Dodamo vodko in vino. Ustekleničimo in shranimo v hladen in temen prostor za 2 tedna. Precedimo. Liker nalijemo v čiste steklenice in jih še 2 tedna pustimo stati na hladnem.
Refoškov liker
Potrebujemo
2 l refoška
80 dag sladkorja
2 limoni
2 pomaranči
1 vaniljev strok
4 dl ruma
Limoni in pomaranči zrežemo na kolobarje debeline približno 5 mm, ter jih skupaj z refoškom, sladkorjem in vaniljo postavimo kuhati. Vsebino večkrat premešamo, da se sladkor stopi. Pijačo pustimo vreti približno 10 min, nakar odstavimo z ognja. Ohlajeni tekočini dodamo še rum, premešamo ter pustimo še malo stati. Na koncu pijačo precedimo v želene steklenice.
Pijačo je najbolje pripravljati zvečer, da se čez noč dobro ohladi in da se navzamejo okusi. Liker je sladek in zelo okusen. Namesto vaniljevega stroka, ki je precej drag, lahko dodate vanilin sladkor, vendar je strok seveda boljši.
Regratov liker
Potrebujemo
500 g regratovih korenin
2 ½ l vode
900 g sladkorja
100 g grenkega kakava
2 dl konjaka
1 l alkohola - 96%
Korenine regrata naberemo v avgustu. Dobro očiščene in oprane korenine narežemo na približno 15 mm koščke in jih približno 3 ure na 70-80°C sušimo v pečici. Pozneje temperaturo povečamo na 200°C – tako da narezane koščke korenin popražimo. Ohladimo in z mlinčkom zmeljemo v prah.
Zavremo vodo in sladkor, dodamo korenine regrata in grenki kakav. Počakamo da se ohladi, nato dodamo še konjak in alkohol. Stati pustimo 8 dni, nato tekočino precedimo preko filtra za kavo in nalijemo v steklenice
Rosolio
Potrebujemo
½ kg rjavega sladkorja
3 dl vode
1 l žganja
3 zvrhane žličke cimeta
Sladkor skuhamo v vodi in ohladimo. Dodamo žganje in cimet. Dobro premešamo in ustekleničimo – v vsako steklenico lahko dodamo še palčko cimeta
Rožičev liker
Potrebujemo
1 l žganja
10 dag sladkorja
1 vanilin sladkor
7 rožičev
Rožiče narežemo na koščke (2 cm), stresemo v stekleno posodo, zalijemo z žganjem in potresemo s sladkorjem. Pijačo pustimo stati približno dva meseca, vmes večkrat premešamo.
Rožmarinov liker
Potrebujemo
700 ml konjaka
2 vejici rožmarina (dolgi kake 15 cm)
8 žlic sladkorja
6 žlic vode
Konjak in rožmarin damo v litrsko steklenico. Dobro zapremo in za 3 tedne postavimo na sonce. Dnevno dobro pretresamo. Sladkor raztopimo v vodi. Ohladimo. Dodamo rožmarinovemu konjaku. 4 tedne hranimo v temnem in hladnem prostoru, zatem lahko pijemo.
Rožno žganje
Potrebujemo
500 g cvetnih lističev
500 g sladkorja
250 ml vode
500 ml žganja
2 žlici glicerina
Kozarec za vlaganje menjaje napolnimo s plastmi vrtničnih cvetnih lističev in sladkorja. Kozarec napolnimo do vrha, vsebino malo potlačimo; na vrhu naj bo plast sladkorja. Dobro zapremo in pustimo stati 3 do 4 dneve. Potem prilijemo vrelo vodo, žganje in glicerin (polialkohol, ki nastaja pri vrenju snovi, ki vsebujejo sladkorje).
Pustimo pripravek stati 1 teden, potem ga precedimo skozi gosto krpo in nalijemo v (manjše) steklenice. S tem čudovitim likerjem lahko poškropimo kolače, lahko ga uporabimo v kremah in sadnih solatah ali si ga preprosto (morda z malo limonovega soka) privoščimo po jedi.
Rumov krem liker
Potrebujemo
300 ml alpske smetane
2 žlici vroče vode
3 dl ruma (po možnosti 80%)
300 ml mleka
2 žlici instant kave
2 žlici čokoladnega sirupa
400 ml kondenziranega mleka
Instant kavo raztopimo v vroči vodi. Počasi zmešamo vse sestavine in primerno ohladimo.
Hranimo v hladilniku največ 2 tedna.
Sivkin liker
Potrebujemo
6 žlic cvetnih listov posušene sivke
5 dl 80% vodke
2 dl sladkornega sirupa
Cvetne lističe namočimo v vodko za teden dni. Precedimo skozi gazo in dobro ožamemo lističe, da dajo čim več arome – ekstrakta. Dodamo sladkorni sirup.
Sladke sanje
Potrebujemo
7 dl 40% ruma
¼ dl javorjevega sirupa
2 cimetovi palčki
1/2 vaniljevega stroka – podolžno prerežemo in odpremo
Sestavine zmešamo in za 6 tednov postavimo ne temno mesto. Precedimo in nalijemo v steklenice.
Posebno okusna je vroča pijača s kančkom stepene smetane. Lahko pa tudi obogatimo in namočimo biskvit ali torto.
Slivov liker
Potrebujemo
200 g suhih sliv
100–200 g sladkorja
1l vodke ali domačega žganja (najboljše slivovka)
Steklenico s širokim vratom napolnimo do 1/3 s slivami. Sladkor in vodko zmešamo in prilijemo slivam. Zapremo in postavimo na temen prostor za 6-8 tednov. Občasno steklenico pretresemo, sladkor mora biti popolnoma stopljen. Liker lahko razredčimo s sladkano vodo
Smetanov liker
Potrebujemo
4 sveže rumenjake
20 dag sladkorja
1/4 l vinjaka ali konjaka
4 žlice ruma
2.5 dl sladke smetane
5 žlic kuhane močne črne kave
1 zavitek vanilin sladkorja
Rumenjake in sladkor stepamo nad soparo, da se sladkor raztopi (zavreti ne sme) prilijemo vinjaka, ruma in premešamo. Dodamo sladko smetano, črno kavo in vanilin sladkor. Dobro zmešamo, nalijemo v steklenico, ohladimo in shranimo v hladilnik, kjer stoji 7-10 dni.
Special žajbljev liker
Potrebujemo
33 žajbljevih listov
3 klinčke
limonina lupinica treh limon
7 dl suhega belega vina
300 g sladkorja
6 dl močnega žganja ali vodke
Vse sestavine damo v kozarec za 6 tednov. Precedimo s kavnim filtrom in staramo še 6 mesecev
Teranov liker
Potrebujemo
2 l terana
1.5 kg sladkorja
300 g borovnic (lahko zamrznjenih)
4 dl ruma (40%)
V teran stresemo sladkor in zavremo. Dodamo borovnice in pustimo vreti še 5 minut. Ohladimo, precedimo in prilijemo še rum ter napolnimo steklenice
Vanilin krem liker
Potrebujemo
2 jajci
3 žlice vanilin sladkorja
pločevinko kondenziranega mleka
4 dl brandy
2 dl vodke
Sestavine zmešamo in postavimo na hladno (hladilnik) za 2 tedna.
Postrežemo v kot samostojen liker, lahko tudi dodamo kavi.
Vaniljev liker
Potrebujemo
1 vaniljev puding
2 stroka vanilje
vaniljeva esenca
1 l mleka
20 dag sladkorja
2 dl ruma
Vaniljev strok prerežemo na pol in izpraskamo vsebino v mleko. Kuhamo z izdolbeno "lupino" vaniljevega stroka. Po navodilih skuhamo puding in ga vlijemo v mleko. Sladkor dodamo kar v mleko.
Pustimo da se ohladi in primešamo vaniljevo esenco ter rum
Vaniljevo-smetanov liker
Potrebujemo
2 stroka vaniljeve
½ l smetane
100 g mletih mandljev
3 rumenjake
125 g sladkorja
¾ l vodke
Vaniljeva stroka vzdolžno prerežemo in izdolbemo sredico. Smetano skupaj z vaniljevima strokoma in mandlji prevremo, odstavimo in pustimo 10 minut. Odstranimo stroka. Tekočino precedimo skozi gazo. Ostanek na gazi dobro ožamemo. Rumenjake s sladkorjem penasto stepemo (sladkorja se ne sme čutiti). Počasi dodamo smetanovo kremo in vaniljevo sredico. Pazljivo prilijemo vodko. Liker prelijemo v manjše steklenice in shranimo teden dni v temnem in hladnem prostoru. Pred uporabo pretresemo.
Vermouth
Potrebujemo
1 l suhega belega vina
150 g sladkorja
cimet
klinčki
pelin
žajbelj
koriander
encijan
lupinica 2 pomaranč
Vse dišavnice namočimo v vino – pazimo da pomarančna lupinica ne vsebuje bele kožice in pustimo 3 dni počivati. Dodamo sladkor ter dobro premešamo. Pustimo da še 15 dni počiva, nato precedimo.
Višnjev liker
Potrebujemo
· 3 l višenj brez koščic
· 1 l žganja
· 40 kom višnjevih pecljev
· 1 vanilin paličica
Vse sestavine damo v večjo steklenico in pustimo na soncu zoreti 3 tedne. Vsak dan malo pretresemo. Potem precedimo preko gaze in dodamo 1/2 kg sladkorja. Mešamo tako dolgo, da se sladkor raztopi in nalijemo v steklenice.
Višnjev liker malo drugače
Potrebujemo
½ kg očiščenih višenj
½ kg češenj
¾ kg kristalnega sladkorja
malo cimeta v skorji
1l konjaka, žganja ali razredčenega čistega alkohola (pol prekuhane ali destilirane vode, pol alkohola)
4 nageljnove žbice
2 dl vode
10 dag sladkorja
V kozarec z širokim vratom damo plast višenj in češenj ter plast sladkorja in to nadaljujemo do vrha kozarca. Zalijemo z žganjem in dodamo (lahko že med plastmi sadja in sladkorja) dišavnice. Po mesecu dni na sončnem prostoru sadno žganje precedimo in razredčimo s sladkano vodo.
Splošna navodila za vse sadne likerje:
Pri nekaterem sadju je bolje, če ga malo razrežemo; strte koščice s semeni dajo svojstven okus.
Sadni likerji imajo tem boljši okus, čim dlje so stari. Če želimo pospešiti vrenje likerja, moramo dobro zaprto posodo segrevati v vodi do 60°C in jo nato postopno ohlajati.
Začinjen rum
Potrebujemo
5 dl svetlega ruma (Bacardi)
2 žlici vaniljevega ekstrakta
100 g sladkorja (naredimo sladkorni sirup – ½ dl vode)
Sestavine damo v steklenico in dobro pretresemo.
Priporočljivo je da se liker ne stara, počakamo le da se tekočina umiri (usede).
Zdravilni liker za slabokrvne
Potrebujemo
10 limon
4 jajca
½ l slivovke ali konjaka
½ kg kandisa
V kozarec denemo limonin sok in cela temeljito oprana sveža jajca z lupino vred. To dobro premešamo, nato kozarec zavežemo in ga postavimo za 8 – 10 dni na sonce ali v kuhinjo na toplo. Vsebino v kozarcu vsak dan premešamo, potem jo precedimo skozi prtič in ji primešamo še konjak ali slivovko in dobro zdrobljen kandis. Liker je takoj uporaben.
Zeliščni liker
Potrebujemo
pest plodov gloga
pest plodov jerebike
pest plodov črnega trna
pest plodov češmina
pest plodov šipka
liste poprove mete
liste melise
5 žlic sladkorja
2 l žganja
Plodove stisnemo, vse skupaj denemo v kozarec s širokim grlom, dodamo sladkor in prelijemo z žganjem (ne slivovka). Večkrat premešamo. Pustimo stati 40 dni, precedimo in prelijemo v čiste steklenice.
Zeliščni liker II
Potrebujemo
1 l žganja
½ kg sladkorja
10-12 cvetov naslednjih zelišč:
vijolica-cvet,
trobentica-cvet in list,
marjetica-cvet,
lapuh-cvet in list,
kumina-plod,
sladki janež-plod,
kamilica-cvet,
majaron,
gozdna jagoda-list in plod,
zeleno brinje in jagode,
divji kostanj-cvet,
akacija-cvet,
smrekovi vršički,
rman,
zeleni orehi-do 25.6. v letu,
žajbelj-list,
poprova meta,
materina dušica-cvet,
dobra misel,
bazilika,
dišeča perla,
divja mačeha-cvet,
hrmelika,
lakota,
melisa,
borovnice-listi in plod,
maline,
robide,
pelin,
tavžent rože,
njivska preslica,
trpotec-ozkolistni in široko listni,
lipov cvet,
arnika-cvet,
bezgov cvet,
šentjanževe rože,
rožmarin,
vinska rutica-malo,
srčna moč,
pehtran,
timijan,
pljučnik-listi in cvet
Žganje prelijemo v kozarec z širokim vratom, dodamo sladkor in tekom leta nabiramo zelišča in jih oprana dodajamo v kozarec – nabiramo le tista zelišča, ki jih dobro poznamo!
To zdravilno pijačo zaužijemo po potrebi v malih kozarčkih ob prehladu, slabem počutji..
Zeliščno žganje za prebavo
Potrebujemo
1l žganja (katerokoli)
5-10 svežih lovorovih listov
1-2 vrečki kamilice
2-3 g klinčkov
10 zrn črnega popra
Lovorove liste narežemo na trakove (ca. 1 cm) in jih damo v žganje. V temnem prostoru pustimo zaprto steklenico 3-4 dni. Nato dodamo ostale sestavine, zopet pustimo 3-4 dni v temi in nato precedimo. Pijača je pripravljena.
Količine sestavin prilagodimo svojemu okusu, prav tako dneve (če pustimo skupno 8 dni, ima bolj izrazit okus).
Šilce tega žganja se prileže po posebno obilnih obrokih, kot so na primer praznični.
Zimska pravljica
Potrebujemo
5-7 pečenih jabolk (napol pečenih)
na eno jabolko po 2 žlici rjavega sladkorja
1 cimetova palčka
1 vaniljev strok
1/2 zvezdnatega janeža
1 l žganja ali sadnega soka
Vse sestavine damo v kozarec, zalijemo s sadnim sokom oz še bolje z žganjem, tako da so jabolka dobro prelita s tekočino. Pustimo 4 tedne in precedimo. Nalijemo v steklenice in kmalu spijemo.
Zelo dobro k božični večerji.
Šipkov liker
Potrebujemo
500 g šipkovih jagod
150 g sladkorja
približno 1 l belega ruma
Šipkove jagode operemo, očistimo muh in pecljev, ter obrišemo. Po dolgem jih razpolovimo in stresemo v široko kozico. Spasiramo (palični mešalnik, lahko tudi tolkač za krompir) in pomešamo s sladkorjem. Vse skupaj preložimo v steklen kozarec in maso zalijemo z belim rumom (če damo drug alkohol, liker ni tako lepe barve), nalijemo ga toliko, da je masa dobro prekrita.
Zapremo in damo na sonce za 14 dni, nato imamo kozarec vsaj 1 mesec na sobni temperaturi. Vmes večkrat pretresemo. Vsebino kozarca precedimo (gaza), nalijemo v steklenico in še za 1 mesec spravimo v hladilniku.
Žajbljev liker
Potrebujemo
100 listov žajblja
1l žganja
30 dag sladkorja
2 dl vode
Liste žajblja, žganje in sladkor damo v kozarec s širokim vratom in pustimo približno 3 tedne. Občasno premešamo, da se sladkor stopi. Nato precedimo in dodamo prekuhano vodo. Natočimo v steklenice. Liker je najboljši, če nekaj časa stoji.
Žajbljev liker II.
Potrebujemo
½ l žganja
60 lističev žajblja
1 paket janeža
1 paket kumine
40 dag sladkorja
¼ l vode
Vse močimo na soncu 7-12 dni, večkrat pretresemo. Ko precedimo zalijemo še s prekuhano vodo in liker je gotov
Želodčno žganje
Potrebujemo
1l žganja
5-10 svežih lovorovih listov
1-2 vrečki kamilice
2-3 g klinčkov
10 zrn črnega popra
Lovorove liste narežemo na trakove (ca. 1 cm) in jih damo v žganje. V temnem prostoru pustimo zaprto steklenico 3-4 dni. Nato dodamo ostale sestavine, zopet pustimo 3-4 dni v temi in nato precedimo. Pijača je pripravljena.
Česnov liker
Potrebujemo
2 glavici česna
7 dl vodke
1-2 žlici sladkorja
V kropu blanširamo neolupljen česen za 30 sekund. Česen dobro osušimo in nekajkrat prepikamo. Česen stresemo v steklenico, dodamo sladkor in prilijemo vodko. Tesno zapremo in staramo 2-3 mesece. Ko se alkohol dodobra prepoji s česnovim okusom, lahko precedimo.
Ta pijača nima omejenega roka.
Po želji v steklenico lahko dodamo še pomarančno lupinico (preden precedimo).
Čokoladni liker
Potrebujemo
30 dag čokolade v prahu
1 l mleka
½ l ruma
1 kg sladkorja
Mleko in sladkor zavremo. Preden zavre, dodamo čokolado v prahu in čilije. Ohladimo in dodamo rum. Premešamo in čez nekaj časa nalijemo v manjše steklenice.
Čokoladni liker alla puding
Potrebujemo
1 l mleka
1/2 l ruma
1 kg sladkorja
2 čokoladna pudinga
10 dag kakava
Zmešamo mleko, sladkor, puding in kakav (lahko kar v multipraktiku). Vse sestavine prevremo na zmernem ognju in stalnem mešanju približno 15 minut. Nato ohladimo. Ohlajenemu primešamo še rum in ustekleničimo.
Rum lahko nadomestimo tudi s kako drugo žgano pijačo.
Čokoladni liker z žganjem
Potrebujemo
20 dag čokolade v prahu
1 kg sladkorja
1 l mleka
4 dl žganja
1 dl ruma
Zmešamo čokolado in sladkor ter vmešamo v mleko. Vse skupaj kuhamo 35-40 minut, tako da se sladkor in čokolada dobro raztopita v mleku. Posodo nato odstavimo in primešamo še žganje in rum.
Za liker uporabljamo prekuhano mleko ali sterilizirano mleko. Kot žganje lahko uporabimo tropinovec, slivovko, kakšen sadjevec ali kakšen drug alkohol
Nazadnje urejal/a mati 24 Jul 2009 09:51; skupaj popravljeno 1 krat
_________________ Vsak pomaga po svojih močeh in skupaj smo najboljši
|
23 Jul 2009 22:13 |
|
|
Ariel
Gost
|
JUHU ... ŠE GA BOMO PILE ...
LP Ariel
|
23 Jul 2009 22:29 |
|
|
vitez
Pomočnik Admina
Pridružen/-a: 25.07. 2006, 18:54
Prispevkov: 11103
Kraj: Maribor
|
Mati, k tebi bo pa treba na liker priti. Same dobre stvari. A jih tudi sama doma delaš?
_________________ Ni lepote brez ljubezni in dobrote.
|
03 Avg 2009 22:14 |
|
|
mati
Pridružen/-a: 06.01. 2009, 23:27
Prispevkov: 116
Kraj: Prekmurje
|
Od zgoraj naštetih imam na voljo za preiskušanje
češnjev in malinov liker, ostalo še čaka, da namočim ampak letos ni žganja, ker je toča uničila vsa sadna drevesa.
_________________ Vsak pomaga po svojih močeh in skupaj smo najboljši
|
05 Avg 2009 23:30 |
|
|
vitez
Pomočnik Admina
Pridružen/-a: 25.07. 2006, 18:54
Prispevkov: 11103
Kraj: Maribor
|
Škoda, da je toča uničila pridelek. Vsekakor so to super zadeve.
_________________ Ni lepote brez ljubezni in dobrote.
|
06 Avg 2009 23:31 |
|
|
|
Danes je 25 Dec 2024 19:15 | Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
|
Stran 1 od 1
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|
|