|
Stran 1 od 2
|
Avtor |
Sporočilo |
Ariel
Gost
|
"HRANA", KI (LAHKO) TUDI UBIJA
POSREDUJEM ... DOBRONAMERNO OPOZORILO!!!
Verjetno vsi dobro poznate jogurt z imenom Vitalinea. Če ne drugače se spomnite tiste reklame, kjer se borijo sumoborci in na koncu ugotovijo, da bo treba shujšati. Nič lažjega kot je hujšanje z Vitalineo!!!
Pa poglejmo. Na simpatičnem, privlačnem ovitku pise: 0,1 % maščobe; 0 % dodanega sladkorja.
Mmm, obetavno. Takoj ko spijem prvi požirek, si mislim, bljak, to je presladko!! Fuj, okus ima po prašku!!!
Pa poglejmo na deklaracijo, kaj vse je v tem "zdravem" jogurtu...
VITALINEA SADNI JOGURTOV NAPITEK Z O,1 % MAŠČOB, Z VITAMINI, S SLADILI ...
Sestavine: jogurt ... in ostali blablablabla
Sladilo: ASPARTAM...... opa, tukaj pa se spotaknem!!!
V zdravo zdravilnem blagodejnem prekrasnem jogurtu je dodan ASPARTAM!!!
Bravo!
Za vse, ki ne veste:
Aspartam (E951) spada na listo izredno škodljivih (kancerogenih) dodatkov, ki se jih je potrebno izogibati kot kuge.
Aspartam povzroča:
glavobol (tudi zelo močan) in migrena, slabost, vrtoglavica, nespečnost, izguba kontrole nad udi, zamegljen vid, slepota, izguba spomina, nejasen govor, vse vrste depresije, ki pogosto vodijo v samomorilske težnje, hiperaktivnost, črevesne in želodčne motnje, epileptični napadi, koľne poškodbe, izpuščaji, napadi tesnobe, bolečine v mišicah in sklepih, neobčutljivost, spremembe razpoloženja, utrujenost, menstrualni krči (tudi izven cikla), izguba sluha ali zvonjenje v ušesih, izguba ali sprememba okusa, simptomi podobni tistim pri srčnem napadu, astma, stiskanje v prsih. Kronične posledice, h katerim aspartam bistveno prispeva: multipla skleroza, hormonske težave, Alzheimerjeva bolezen, Parkinsonova bolezen, hipoglikemija, možganske poškodbe (tumorji), neuro-endokrine okvare.
Na koncu naj dodam samo tole:
Ni vse zlato, kar se sveti. Bodite previdni pri tem, kaj kupite in kaj jeste!! Še posebej bodite previdne mamice, kaj dajete svojim otrokom!
Da bi se bolje poučili o škodljivosti raznih E-jev, dodajam spodaj seznam le-teh
--------------------------------------------------
IZREDNO ŠKODLJIVI DODATKI (E-ji), SKRAJNO SE JIM IZOGIBAJMO:
E100 - kurkumin
Nepriporočljiv v primeru žolčnih kamnov, zlatenice, kolik in zastrupitve jeter.
E102 - tartazin
Povzroča alergije, astmatične napade, migrene, zamegljen vid, srbečico, vnetje nosne sluznice, škrlatne kožne madeže. Povezujejo ga z tumorji ščitnice in poškodbami kromosomov. Še posebej je nevaren za osebe, preobčutljivih na aspirin ter za astmatike. V kombinaciji z E210 povzroča hiperaktivnost pri otrocih.
E104 - kinolinsko rumeno
Povzroča hiperaktivnost pri otrocih, ter dermatitis.
E107 - rumeno 7G
Povzroča alergijske reakcije pri astmatikih in hiperaktivnost pri otrocih.
E 110 - oranžno FCF
Povzroča želodčne težave, slabost, bruhanje, kožne izpuščaje, podobne koprivnici, otekanje kože, alergije, ledvične tumorje, poškodbe kromosomov, bolečine v trebuhu, poslabšanje prebave, zavračanje hrane. Povezujejo ga s tumorji pri poskusnih živalih. Še posebej nepriporočljiv za osebe, preobčutljivih na aspirin. Povzroča hiperaktivnost pri otrocih.
E122 - azorubin
Povzroča kožne izpuščaje, podobne koprivnici, ter zadrževanje vode. Še posebej nepriporočljiv je za osebe, preobčutljive na aspirin in astmatike. Povzroča hiperaktivnost pri otrocih.
E123 - amarant
Lahko povzroči astmo, ekceme in hiperaktivnost. Pri laboratorijskih živalih povzročil poškodbe in smrt zarodkov. Potencialno rakotvoren.
E124 - rdeče R4
Povzroča alergijske reakcije, še posebej pri osebah, preobčutljivih na aspirin ter pri astmatikih.
E127 - eritrozin
Povezujejo ga s tumorjem ščitnice in poškodbami kromosomov.
E129 - rdeče AC
Povzroča alergijske reakcije, še posebej pri osebah z občutljivo kožo. Povezujejo ga z rakom pri poskusnih živalih.
E131 - modro V
Povzroča kožne izpuščaje, podobne koprivnici, srbečico, slabost, bruhanje, motnje v krvnem pritisku, drhtavico, ter težave pri dihanju in druge alergijske reakcije. Povzroča hiperaktivnost pri otrocih.
E132 - indigotin
Isto kot E131. Povezujejo ga tudi z možganskimi tumorji.
E155 - rjavo HT
Povzroča alergijske reakcije pri astmatikih, ter ljudeh, preobčutljivih na aspirin. Povzroča preobčutljivost kože.
E173 - aluminij
Povzroča številne alergijske reakcije, povezujejo ga z Alzheimerjevo boleznijo, povzroča osteoporozo.
E174 - srebro
Dolgotrajno redno uživanje lahko povzroči okvaro ledvic, ter modro-sivo barvo oči, nosu, nosnic, grla in kože.
E180 - rubin
Zaostri simptome pri ljudeh z astmo, vnetjem nosne sluznice in koprivnico.
E210 - benzojska kislina
Povzroča kožne izpuščaje, podobne koprivnici, astmo, nevrološke motnje. V večjih količinah povzroča želodčne težave. V kombinaciji z E102 povzroča zelo močno hiperaktivnost pri otrocih.
E211 - Na benzoat
Pri ljudeh z astmo, preobčutljivostjo na aspirin in koprivnico lahko povzroča poslabšanje simptomov, še posebej v kombinaciji z E102. Povzroča hiperaktivnost pri otrocih.
E212 - K benzoat
Enako kot E211.
E213 - Ca benzoat
Enako kot E211.
E235 - natamicin
Povzroča slabost, bruhanje, anoreksijo, diarejo, vzdraženje kože.
E249 - K nitrit
Rakotvoren. Povzroča težave pri dihanju, omotico in glavobol.
E250 - Na nitrit
Dokazano rakotvoren. Povzroča hiperaktivnost.
E251 - Na nitrat
Potencialno nevaren zaradi pretvorbe v nitrit v telesu.
E252 - K nitrat
Dalj časa trajajoče uživanje že majhnih količin lahko povzroči slabokrvnost in vnetje ledvic. Pri zaužitju večje količine lahko povzroči močne bolečine v trebuhu, bruhanje, mišično oslabitev, omotico in nepravilen pulz. V nekaterih primerih se v želodcu pretvori v nitrit, ki je potencialno rakotvoren.
E310 - propil galat
Povzroča vzdraženje želodca ali kože, ter krvne motnje (metemoglobinemija). Potencialno rakotvoren.
E311 - oktil galat
Enako kot E310.
E312 - dodecil galat
Enako kot E310.
E320 - butil hidroksianizol (BHA)
Povzroča alergijske reakcije in hiperaktivnost. Potencialno rakotvoren, povzroča raka pri poskusnih živalih.
E321 - butil hidroksitoulen (BHT)
Enako kot E320.
E407 - karagenan
Povezujejo ga z rakom in čirom na želodcu.
E421 - manitol
Potencialen alergen. Povzroča diarejo, motnje v delovanju ledvic, slabost, bruhanje.
E508 - K klorid
V večjih količinah povzroča čir na želodcu.
E553(b) - talk
Povezujejo ga z rakom na želodcu.
E620 - glutaminska kislina
Enako kot E621.
E621 - mononatrijev glutaminat
Povzroča glavobol, pekoč in ščemeč občutek v vratu in na podlakteh, napetost obraza, žejo, hladen znoj, omotico, slabost, diarejo, trebušne krče, motnje v srčnem ritmu. Povzroča možganske poškodbe pri laboratorijskih živalih.
E622 - monokalijev glutaminat
Enako kot E621.
E924 - K bromat
V večjih količinah povzroča slabost, bruhanje, diarejo, bolečine. Povzročil raka pri poskusnih živalih.
E635 - dinatrijev 5'-ribonukleotid
Povezujejo ga s kožnimi izpuščaji do 30 ur po zaužitju (odvisno od občutljivosti posameznika).
E950 - acesulfam K
Povzročil raka pri poskusnih živalih, škodljivo vpliva na ščitnico.
E951 - aspartam
Povzroča: glavobol (tudi zelo močan) in migrena, slabost, vrtoglavica, nespečnost, izguba kontrole nad udi, zamegljen vid, slepota, izguba spomina, nejasen govor, vse vrste depresije, ki pogosto vodijo v samomorilske težnje, hiperaktivnost, črevesne in želodčne motnje, epileptični napadi, kožne poškodbe, izpuščaji, napadi tesnobe, bolečine v mišicah in sklepih, neobčutljivost, spremembe razpoloženja, utrujenost, menstrualni krči (tudi izven cikla), izguba sluha ali zvonjenje v ušesih, izguba ali sprememba okusa, simptomi podobni tistim pri srčnem napadu, astma, stiskanje v prsih. Kronične posledice, h katerim aspartam bistveno prispeva: multipla skleroza, hormonske težave, Alzheimerjeva bolezen, Parkinsonova bolezen, hipoglikemija, možganske poškodbe (tumorji), neuro-endokrine okvare.
E952 - ciklamat
Povzroča migrene, je potencialno rakotvoren, povzročil raka in poškodbe na modih pri poskusnih živalih.
E954 - saharin
Potencialno rakotvoren. Povzročil raka pri poskusnih živalih.
E1510 - etanol
Alkohol. Škodljivi učinki so splošno znani.
--------------------------------------
PREVIDNO!
Previdnost je potrebna tudi pri spodaj naštetih E-jih, ker v večjih količinah lahko povzročajo alergije, prebavne motnje, slabost, bruhanje, migrene, ledvične kamne, krče, povišanje sladkorja v krvi...
E120, E128, E133, E151, E153, E154, E160(b), E216, E218, E220, E221, E222, E223, E224, E225, E228, E264, E281, E319, E334, E412, E420, E422, E440(a), E441, E503, E626, E627, E629, E633, E925, E926, E967
--------------------------------------
Povsem nenevarni oz. neškodljivi dodatki,
ki so v glavnem naravna barvila, lecitin, vitamini, morske alge, minerali, ogljikov dioksid.... pa so čisto spodaj našteti E-ji:
E101, E140, E160(a), E160(d), E160(e), E160(f), E161(b), E161(g), E162, E163, E170, E260, E290, E300, E306-E309, E322, E330, E341, E343, E375, E381, E400, E406, E519
Rakotvorni aditivi (vir: Prof. Dr. Werner Nitzsche;
E 123, E 131, E 142, E 210, E 211, E 213, E 214, E 215, E 216, E 217, E 239, E 330
- E 123 v USA in GUS prepovedani
Najdemo jih v Creme Fraiche, gotovih omakah, Harribo, Iglo- ribjih palčkah, Mamba, Mlečni riž s sadnim dodatkom E 124, Smarties, Treets, Vanille-Pudding, Zott-puding s smetano, mlečna rezina…
LP Ariel,
Nazadnje urejal/a Ariel 18 Jan 2011 20:57; skupaj popravljeno 3 krat
|
23 Okt 2008 01:13 |
|
|
Ariel
Gost
|
V trgovskih centrih je vse več ponarejenih živil
Kozice, ki so v resnici stisnjene beljakovine iz rib in samo izgledajo kot kozice, ponarejen sir in šunko, ponarejen pesto, vanilijev sladoled s sintetičnim nadomestkom vanilije, čokoladne kekse brez čokolade so predstavniki nemških potrošniških organizacij odkrili na policah v trgovskih centrih. Zaskrbljeni ugotavljajo, da živilska podjetja vse bolj varčujejo pri originalnih sestavinah in potrošnikom podtikajo ponaredke. Silke Schwartau iz potrošniške organizacije Hambrug je za Spiegel povedala, da ni več dovolj paziti le na ponarejen sir in šunko, da niso ponarejena le poceni živila, ampak tudi draga hrana z blagovnimi znamkami.
Med ponaredki so našli tudi biološki kruh od družbe Proback, v katerem je samo 60 odstotkov polnozrnate moke, čeprav bi je v skladu s pravili moralo biti 90 odstotkov. Da prevara s pšenično moko ne bi bila takoj vidna, kruhu preprosto primešajo sirup iz ječmenovega slada.
Na svoji spletni strani potrošniška organizacija Hamburg sproti dopolnjuje seznam ponaredkov, ki jih odkrije. Kdor pri nakupovanju gleda le na imena in na slike s sočnimi zrezki, se vse pogosto ujame v past, opozarja Silke Schwartau. To je zavajanje potrošnikov, kajti na prvi pogled ni mogoče opaziti, da ne gre za prave kozice, ampak za ponaredke, da v japonskih oreščkih wasabi ni japonskega hrena (wasabi), ampak arome, barvila in drugi nadomestki. Prav tako lahko le potrošnik, ki gre natančno brat droben tisk na etiketi, opazi, da v mini keksih znamke bolde od proizvajalca Delacre ni čokolade, ampak le cenen ponaredek čokolade.
Na to, da na embalaži vse piše, se izgovarjajo v družbah, ki te ponaredke proizvajajo. Na embalaži od oreščkov wasabi recimo “natančno piše, da imajo okus po wasabiju oziroma japonskem hrenu”. Ker ni izrecno navedeno, da vsebujejo wasabi, je deklaracija v skladu s predpisi s področja označevanja živil. Proizvajalci se prav tako izgovarjajo, da se potrošnik lahko sam prosto odloči, ali bo kupil dražji original ali cenejši ponaredek. Za potrošnika je pomembna cena, zato mu ponujajo tudi živila po ugodnejši ceni, svoje ravnanje prav tako upravičeujejo v živilskih podjetjih.
Ravno to je nevarno, opozarjajo v organizacijah za varstvo potrošnikov. Več ko je na trgu poceni ponaredkov, manj konkurenčni so s svojimi cenami in ponudbo proizvajalci živil z originalnimi in kakovostnimi sestavinami. Zaradi tega bi bilo treba poostriti predpise za označevanje živil, in tako poskrbeti za večjo varstvo potrošnikov.
V Foodwatch zahtevajo, da je treba proizvajalce živil, ki potrošnike zavajajo s ponaredki (ponarejeni sir naredijo namesto iz mleka iz rastlinskih maščob, beljakovin in arom, ponarejeno šunko pa zmešajo iz majhnih koščkov mesa, tudi manj vrednega, snovi za zgostitev, želatine in veziv), javno objaviti, da se ve, kdo goljufa. Podatke o ponarejeni šunki v Foodwatch zbirajo že 15 let. Od leta 1993 do zdaj se je delež mesa v njej zmanjšal z 82 na manj kot 50 odstotkov, v letu 2007 so odkrili celo ponaredek z zgolj 38 odstotki mesa. Bavarski urad za zdravje je zgolj ugotovil, da je ponaredek v primerjavi z originalno šunko bolj “elastičen in gumijast”, bistveno drugačen je tudi njegov okus in vonj.
V Foodwatch pravijo, da se oblast obnaša enako kot policija, ki bi objavila, da je na trgu veliko ponarejenega denarja, namesto, da bi ga umaknila iz prometa, bi državljanom samo pojasnila, kako ponaredke lahko prepoznajo.
Eden najbolj znanih nemških kuharjev Vincent Klink potrošnikom svetuje, naj gredo na tržnico, v manjše mesnice in prodajalne, kjer lastniki še sami stojijo za pultom in vedo, kaj prodajajo, kaj je dobra hrana. To so ljudje, ki so za blago, ki ga prodajajo, še odgovorni, zato jim ga lahko vrnemo, če je kaj narobe.
RAZGLEDI.net (darja) 11. 07. 2009
LP Ariel
Nazadnje urejal/a Ariel 02 Avg 2009 10:59; skupaj popravljeno 1 krat
|
02 Avg 2009 10:10 |
|
|
Ariel
Gost
|
"Lahka" živila s preveč maščob, sladkorja in soli
Vzemite lahek (light) jogurt, sir, mleko, sok, kosmiče za zajtrk in druge izdelke, ker ne redijo, v oglasih priporočajo proizvajalci živil. V organizaciji Foodwatch so preverili, koliko je v tem resnice. Čeprav živila, ki jih prodajajo z oznako, da so lahka, vsebujejo manj sladkorja ali maščob kot običajna živila, velikokrat ni res, da so zdrava ali manj kalorična. Po britanskem sistemu označevanja živil po sistemu semaforja (z rdečo, kar je nezdravo, z rumeno, kar je še sprejemljivo, in z zeleno, kar je zdravo), bi veliko izdelkov z oznako LAHKO ŽIVILO imelo rdeče vsaj eno polje, velikokrat pa tudi dve.
V Foodwatch so preverili 13 živil ... in za 11 (ali 85%) ugotovili, da bi morala imeti rdečo oznako, bodisi zaradi prevelike vsebnosti maščob, nasičenih maščobnih kislin, sladkorja ali soli. Za namaz Teewurst light, ki ga prodaja Aldi (mati od Hoferja), recimo ugotavljajo, da bi moral imeti kar tri rdeča polja (za maščobe, nasičene maščobne kisline in sol), kečap Heinz Curry bi moral imeti dve rdeči polji (za sladkor in sol), margarina LÄTTA EXTRA FIT prav tako dve (za maščobe in nasičene maščobne kisline). Kosmiči FLAKES SPECIAL K, ki vsebujejo le 1,5 odstotka maščob, imajo hkrati za polovico več sladkorja kot običajni kosmiči istega proizvajalca, saj na 100 gramov vsebujejo kar 17 gramov sladkorja, a proizvajalec jih kljub temu oglašuje kot “alternativo brez diete za vsak dan”. Preveč sladkorja običajno vsebujejo tudi lahko jogurti (recimo ACTIVIA (ki jo oglašujejo tudi v Sloveniji), in sladoledi.
Nasploh lahka živila veliko krat vsebujejo veliko več sladkorja ali soli kot običajni izdelki, nekateri tudi enkrat več, ugotavlja Foodwatch. Potrošnike zato opozarja, da jim oznaka lahko živilo ne zagotavlja, da je res zdravo in ga lahko brez skrbi uživajo. Ta oznaka je pogosto zavajajoča. Če proizvajalec zmanjša količino maščob, ki živilu dajo okus, mora to nadomestiti z drugimi dodatki, recimo doda več soli.
V EU je v procesu sprejemanja predlog sprememb za označevanje živil v EU. V njem evropska komisija, ki je predlog pripravila, označevanja po sistemu semaforja ne predvideva, zahtevajo pa ga nekateri poslanci evropskega parlamenta. Odločno mu nasprotujejo živilska podjetja in vztrajajo pri navedbi priporočljive dnevne količine. Te so običajno tako nizke, da bi potrošnik smel recimo pojesti le pol pice, ki jo zamrznjeno prinese iz trgovine. V Foodwatch menijo, da bi potrošniki morali od politikov zahtevati uvedbo sisetema semaforja, kajti le tako bodo lahko na enostaven način ugotovili, ali je živilo z manj maščobami res zdravo ali pa je dejansko “sladkorna bomba”.
Oznako lahko živilo, light in podobno smejo imeti živila, ki vsebujejo vsaj 30 odstotkov manj maščob ali sladkorja kot običajni izdelki. Proizvajalec mora na embalažo jasno napisati, ali živilo vsebuje manj sladkorja ali manj maščob. Oznako, da so nizko ali manj kalorična, pa smejo imeti tista živila, ki imajo vsaj 30 odstotkov manjšo kalorično vrednost od običajnih. Proizvajalec mora na embalaži še navesti, zakaj je živilo manj kalorično. V evropski zvezi potrošnikov (Beuc) pravijo, da morajo biti oznake enostavne, ker imajo potrošniki za nakup v trgovini v povprečju le pol ure časa.
RAZGLEDI.net (darja) 31. 01. 2009
LP Ariel
|
02 Avg 2009 10:42 |
|
|
lauferofmiha
Pridružen/-a: 11.02. 2009, 15:38
Prispevkov: 149
Kraj: Spodnja Polskava
|
Jaz sem zadnjič v eni večji trgovini v MB-ju hotel kupit kozji sir. Najdem sirna katerem je narisana koza, smrdi po kozah, reče se mu kozji sir, na deklaraciji pa je pisalo, da je narejen iz pasteriziranega kravjega mleka. Od kozjega pa niti "k" ni bil omenjen........
|
11 Avg 2009 12:23 |
|
|
Ariel
Gost
|
Hahaha Miha, tole me je pa spomnilo na tisti vic, ko so kuharja vprašali , kaj je zajec rekel, preden so ga predelali v pečenko, je pa rekel:"Mijav!"
LP Ariel
|
11 Avg 2009 15:57 |
|
|
iNiKa
Pridružen/-a: 04.03. 2008, 12:43
Prispevkov: 492
Kraj: LoVrEnC na PoHorjU
|
lauferofmiha je napisal/a:Jaz sem zadnjič v eni večji trgovini v MB-ju hotel kupit kozji sir. Najdem sirna katerem je narisana koza, smrdi po kozah, reče se mu kozji sir, na deklaraciji pa je pisalo, da je narejen iz pasteriziranega kravjega mleka. Od kozjega pa niti "k" ni bil omenjen........
se podpišem, ker midva z mojim kupla isti sir ... banda :)
_________________ smiLe & tHe worLd wiLL smiLe witH you :)
http://www.mojalbum.com/romanalesjak
|
17 Avg 2009 13:12 |
|
|
Ariel
Gost
|
Deklaracije na živilih so polne laži
Na spletni strani enaa.com pišejo, ko se pričnete truditi, da bi se prehranjevali zdravo, šele opazite, koliko laži in pasti so vam nastavili proizvajalci hrane. Čeprav se proizvajalci živil zavedajo vse pomembnejše tržne niše zdrave prehrane, pa se pri izdelavi 'zdravih' izdelkov niso pripravljeni poglobiti v sam izdelek, pogosto pa niti sami nimajo znanja in interesa, da bi izbrali ustrezne sestavine.
Tako posledično na policah trgovin najdemo brezštevilne izdelke, ki se nam ponujajo kot zdravi, pa to še zdaleč niso. Prav tako zavajajoče so deklaracije na živilih, zato vam predstavljamo nekaj najpogostejših laži, ki jih te navajajo.
'Polnozrnat' izdelek
Pri nakupu polnozrnatih izdelkov bodite izjemno previdni. Večina proizvajalcev kot takšne namreč še vedno označuje izdelke iz bele moke, ki so jim dodana semena in morda nekaj malega polnozrnate moke. Pri nakupu tako pazite, da je polnozrnata moka na prvem mestu, 'pšenične moke' (torej bele moke) pa naj v izdelku raje sploh ne bo.
Sladkor
Čeprav prva sestavina na spisku (kar običajno pomeni, da je slednje v izdelku največ) ni sladkor, pa lahko izdelek vsebuje več sladkorjev kot česarkoli drugega. Kako je to možno? Seštejte različne oblike sladkorja, kot so sladkor, koruzni sirup, fruktozni sirup in koncentrat grozdnega soka (tudi pod imeni fruktoza, saharoza, glukoza…).
Velikost porcije
Če si boste ogledali pollitrsko plastenko napitka, boste lahko pogosto opazili, da ena porcija tega izdelka predstavlja manj kot polovico plastenke. Tako lahko izpisane kalorije, da te postanejo realne, pomnožite vsaj z dva. Šele tako boste vedeli, koliko kalorij, sladkorja itd. vsebuje plastenka pijače.
100% sadni delež
Večina sadnih sokov, pa čeprav se ti na veliko hvalijo s 100-odstotnim sadnim deležem, je izdelanih iz koncentrata (sladkorja). Sadni sokovi, ki niso izdelani iz koncentrata, so redki, a smo jih prav presenetljivo opazili celo v eni izmed tujih diskontnih trgovin za povsem sprejemljivo ceno. Še bolje bo, da si sokove s pomočjo sokovnika pripravljate sami doma ali obiščete gostinske lokale s ponudbo svežih sokov.
Jajca iz talne reje
Da jajca lahko prodajajo kot jajca iz talne reje, morajo kokoši uživati v 'razkošju' petminutnega sprehoda po svežem zraku vsak dan. Da si zares zagotovite kakovostna jajca in vsaj malo poskrbite za dobrobit kokoši, jajca kupujte pri lokalnih kmetih, ki jih je v Sloveniji na srečo na pretek, še pišejo pri enaa.com.
Vir: lifestyle.enaa.com
Sončeve pozitivke 26. 02. 2010.
LP Ariel
|
27 Feb 2010 15:46 |
|
|
Ariel
Gost
|
8 živil, katerim se je bolje izogniti
Nekoč je veljal pregovor " zdrav kot riba". Človek, ki je užival ribe iz čistega morja je bil zdrav kot hrana, ki jo je užival. Danes pa je velecenjena industrija v dirki zadobičkom povzročila naravi nepopravljivo škodo. Določeni geografski deli so se spremenili v deponijo nevarnih odpadkov. Morje, ki velja za enega najpomembnejših virov hrane za človeštvo se je spremenilo v odlagališče nevarnih odpadkov med katerimi je ogromno težkih kovin. V ribah so našli nevarne količine težkih kovin kot je živo srebro, kadmij, svinec in arzen, to so pa strupi, ki se nato v našem organizmu kopičijo in povzročajo mnoga huda obolenja šele čez desetletja. Strokovnjaki jih težko odkrijejo, povzročajo pa huda obolenja mišic in mezgovnega tkiva, pa verjetno tudi Alzheimerjevo in Parkinsonovo bolezen, da o raku ne govorimo. Zato je na mestu premislek, ali je sploh še varno uživati morske ribe in sadeže, čeprav so neprecenljiv vir Omega 3 maščobnih kislin. Zlasti to velja za otroke, nosečnice in doječe mamice.
Več o težkih kovinah ....
Tudi naslednja živila so tako polna pesticidov in drugih snovi, ki motijo naš hormonski sistem in ogrožajo naše zdravje na dolgi rok, da jih je bolje izločiti z jedilnika.
1.Konzervirani paradižnik
Vsebuje bisfenol A, sintetični hormon, ki ga povezujejo z motnjami reproduktivnega sistema, srčnimi boleznim, diabetesom in debelostjo .(Ekspert endokrinolog Fredrick vom Saal PHD Univerza v Misuriju.
2. Meso živali hranjenih s koruzo
Ekspert Joel Salatin, solastnik Polyface Farms in avtor knjig o vzdržnem kmetovanju
Naravna hrana za živino je trava in ne koruza. Danes pa vzreditelji hranijo živino s koruzo in sojo, da hitreje pridobijo težo za zakol. Nedavna študija je pokazala, da je goveje meso živine, ki je jedla travo, veliko bolj bogato z beta karotenom, vitaminom E in Omega 3 in CLA konjugirano linolno kislino, kalcijem, magnezijem kot meso živali hranjenih s koruzo.
3. Pop corn v mikrovalovki
Ekspert : Olga Naidenko, PhD znanstvenica pri Skupini za okolje
Kemikalije iz ovitka vrečke so del sestavin, ki se lahko povezujejo z neplodnostjo pri ljudeh. V poizkusih na živalih so ugotovili , da povzročajo raka na jetrih, trebušni slinavki in testisih. Študije kažejo, da priprava v mikrovalovni pečici povzroči, da kemikalije vaporizirajo in preidejo v pokovko.
4. Konvencionalno pridelan krompir
Ekspert Jeffrey Moyer,predsednik komisije za organsko certificiranje
Krompir in ostala koreninasta zelenjava v veliki meri absorbira pesticide in fungicide iz zemlje. Krompir posipajo s kemikalijami vsaj trikrat, nazadnje ga obdelajo s kemikalijam proti kaljenju.
5. Gojeni losos
David Carpenter , MD, direktor Inštituta za zdravje in okolje Univerza v Albany-ju.
Narava ni predvidela , da bi lososi jedli sojo, hidrolizirano perje perutnine, ostanke perutnine ( iztrebke ). Rezultat take hrane so lososi, ki vsebujejo manj vitamina D,in več onasnaževalcev med njimi tudi kancerogene kot PCB, pesticide kot dioksin in DDT.
Gojeni losos je med morsko hrano najslabša izbira. Številne študije kažejo, da vsebuje toksine in onesnaževalce, ki povzročajo raka. Gojeni losos vsebuje do 10 krat več onesnaževalcev kot njegov rojak iz divjine.Tudi ostale morske in sladkovodne ribe niso dobra izbira, saj smo v morje zmetali že toliko strupov ( med njimi tudi težke kovine), da se je ribam bolje izogibati. Zdrav kot riba ne velja več. Če jih že uživate, izberite male ribe ( sardele ), ki hitro zrastejo do velikosti odrasle ribe in ne vsrkajo toliko težkih kovin kot večje ribe. Kaj pa Omega 3 ? Če uživate Omega 3 dodatke iz rib , preverite čistost izdelka, drugače pa raje izberite rastlinski vir Omega 3 .Laneno seme in olje vsebujeta esencialno Omega 3 maščobno kislino ALA iz katere lahko zdrav organizem naredi bolj komplicirane EPA in DHA kakršne najdemo v morski hrani. Tudi nekateri oreščki vsebujejo Omega 3 ( orehi ).
6. Konvencionalno pridelana jabolka
Ekspert Mark Kastel, Comucopia Institute Jabolka so med jesenskim sadjem najbolj nabita s pesticidi. Vedno več študij povezuje večjo obremenjenost organizma s pesticidi s Parkinsonovo boleznijo. Če jabolka niso ekološko pridelana, jih je treba olupiti, s tem pa se odrekamo številnim za zdravje koristnim snovem..
Sveže je boljše kot konzervirano. Veliko znamk konzervirane hrane vsebuje BPA , ki ga povezujejo z nenormalnostmi v reprodukciji, nevrološkimi težavami in večjim rizikom za raka na prostati in prsih. Če že ne morete kupovati vseh živil svežih, potem raje izberite tiste v steklenih kozarcih ali papirnati embalaži..
Ekološko je bolj kvalitetno kot konvencionalno pridelano
Večina sadja in zelenjave vsebuje neprimerno veliko količino pesticidov, zato velja, da kupujte čim več teh produktov iz ekološke pridelave.
Taka zelenjava vsebuje tudi veliko več vitaminov, mineralov in posebnih rastlinskih snovi, ki jih živila tretirana s pesticidi in fungicidi ne razvijejo. Te snovi, ki jih imenujemo rastlinske kemične snovi, se razvijejo v glavnem v olupku in dajejo sadju in zelenjavi barvo in vonj. Naj jih omenimo le nekaj : flavonoidi, kumarini , kvercetini, fenoli, kurkumin, resveratrol, lignani ...
Če ne morete kupovati vseh živil iz ekološke pridelave, pa je to obvezno za produkte živalskega izvora.
7. Meso iz konvencionalne pridelave
Le-to ima do petkrat večjo vsebnost pesticidov kot konvencionalno pridelana zelenjava.
Maslo iz konvencionalne pridelave ima 20 krat več pesticidov kot zelenjava .
Kadar moramo postaviti prioritete pri svoji nabavi hrane, je modro kupovati jajca, maslo, mleko in meso iz ekološke pridelave. Obstaja pa še ena možnost, da nabavljate lokalno pridelane proizvode na kmetijah, ki jih poznate, pa čeprav nimajo eko certifikata. Pogosto je hrana pridelana podobno kot ekološka, le da je cenejša, ker jim ni treba plačevati visokih stroškov certifikatov.
Še eno živilo, ki ga je bolje izločiti iz prehrane
8. Nefermentirana soja
V bistvu izdelki iz nefermentirane soje kamor spadajo tudi sojino mleko, tofu, sojino olje in sojini polpeti niso zdrava hrana. Prav vseeno je ali je ekološko pridelana ali konvencionalno.
Soja je tudi v formulah za dojenčke in je najslabše kar lahko dajete svojemu otroku. Sojina formula ne ovira le delovanje hormonov, ampak vsebuje celo 100 % več aluminija kot konvencionalne formule na bazi mleka. Nekatere sojine formule imajo do 80 % več mangana kot materino mleko.
Vse nefermentirane sojine izdelke povezujejo z naraščajočimi težavami z reproduktivnimi organi , neplodnostjo, rakom in boleznimi srca. Poleg tega vsebuje soja posebne izoflavone, ki zavirajo delovanje ščitnice.
Uživanje nefermentirane soje je glavni vzrok za pomanjkljivo delovanje ščitnice (sem spada tudi debelost) pri ženskah). Če trpite zaradi utrujenosti, suhe kože in povečane telesne teže, se izogibajte sojinim izdelkom. Ni namreč vsaka hrana za vsakogar. Drugi problem s sojo je, da vsebuje toksin, sicer naravni, ki ga imenujejo tudi škodljiva hranilna snov ali anti nutrient. V organizmu namreč zavira delovanja encimov, ki so potrebni za presnovo proteinov.
Pri Japonkah ki so prišle živet v ZDA so ugotovili, da so bolj podvržene raku na prsih kot vrstnice, ki ostanejo pri tradicionalni dieti. Vendar je pomembno vedeti, da Japonke ne uživajo soje v nefermentirani obliki, ampak v obliki juhe miso in pa tempeha ( fermentirana soja ).
http://www2.newsletter.si/view_email/98a22231c4eb4b6b9f2958f3fb476ed8
LP Ariel
|
03 Mar 2010 20:49 |
|
|
Ariel
Gost
|
|
14 Mar 2010 10:49 |
|
|
Ariel
Gost
|
Očistite jedilnik v devetih korakih
Naša hrana ni le bolj sintetična, kot je bila kdajkoli, ampak skupaj z njo zaužijemo še precej vprašljivih snovi in onesnaževalcev, ki ogrožajo naše zdravje. V nasprotju s salmonelo in podobnimi patogeni, ki bolezen ali celo smrt povzročijo takoj, te snovi delujejo veliko zahrbtnejše, saj škodo povzročajo prikrito in na dolgi rok. Kako torej očistiti jedilnik strupov? V nadaljevanju objavljamo devet nasvetov, s katerimi zmanjšate izpostavljenost neželenim kemikalijam.
1. Omejite uživanje živalskih maščob
Izdelki živalskega izvira vsebujejo sintetične hormone, antibiotike in klorove spojine, kot so dioksin, DDT in drugi pesticidi, ki se kopičijo v živalski maščobi. Z zaužitjem te hrane omenjene kemikalije preidejo v našo maščobo, kjer se potuhnejo ter počasi in tiho povzročajo škodo.
Izbirajte manj mastno meso, perutnino ali mlečne izdelke.
Vedno odstranite vso vidno maščobo in kožo, meso in ribe kuhajte.
Izogibajte se cvrtju, ki neprepustno zapre onesnaževalce v meso.
Svojemu telesu boste naredili univerzalno uslugo, če boste jedli manj mesa. Že en sam vegetarijanski dan na teden bo dovolj, da boste opazili razliko v počutju.
2. Izbirajte varno morsko hrano
Uživanje morske hrane pomeni izpostavljenosti živemu srebru, ki je potencialni živčni strup, pa tudi onesnažene s snovjo PCB, ki jo je Mednarodna agencija za raziskavo raka in zaščito okolja razglasila za potencialno kancerogeno. Manjše ko so ribe, bolj ko so na začetku prehranjevalne verige, manj so onesnažene s težkimi kovinami. Na internetu so na voljo posebni vodniki, ki vam bodo pomagali pri izbiri varne morske hrane.
3. Prednost dajte organski pridelavi
Izpostavljenost pesticidom lahko zmanjšate za več kot 90 odstotkov, če se izogibate najbolj onesnaženim konvencionalno pridelanim vrstam sadja in zelenjave, kot so breskve, jabolka, nektarine, jagode, češnje, solata, grozdje, korenje in hruške. Če to hrano obožujete, raje izberite organsko pridelano. Med konvencionalno pridelane vrste sadja in zelenjave z najnižjo stopnjo ostankov pesticidov spadajo čebula, avokado, sladka koruza, ananas, mango, beluši, grah, kivi, zelje, jajčevci, papaja, lubenice, brokoli, paradižnik in sladki krompir.
4. Pozorno pri pripravi
Sadje in zelenjavo najprej skrbno operite pod tekočo vodo, s čimer boste odstranili vse površinske kemikalije in patogene. Najbolje je, če to storite takoj, ko hrano prinesete domov. Oprati je treba tudi živila z neužitno lupino, kot so pomaranče in banane. Površinske onesnaževalce namreč utegnete pri lupljenju prenesti na roke in jih nato razširiti tudi na užitne dele.
5. Prepovejte konzerve
Konzervirana hrana in pijača prihaja v stik s posebno smolo, ki vsebuje bisfenol-A, kemikalijo, ki moti hormonsko ravnotežje ter se kopiči v okolju in naših telesih. Večina proizvajalcev hrane še išče varnejše alternative, dotlej pa boste svojemu zdravju naredili uslugo, če boste jedli hrano, ki je sveža, posušena, zamrznjena ali shranjena v stekleni embalaži.
6. Kuhajte varno
Če uživate v hrani z žara ali v močno zapečenem mesu, pozor: s tem povečujete tveganje za nastanek raka. Pečenje na žaru ustvarja dim, ki vsebuje obilo kancerogenih policikličnih aromatičnih hidroogljikov ali PAH, ki končajo na površini hrane. Pri daljšem pečenju mesa nastajajo kancerogeni heterociklični amini ali HCA
7. Preberite deklaracijo – zares
Si kdaj vzamete čas, da preberite in razmislite o sestavinah, ki so naštete na ovojnini obdelane hrane? Čeprav gre večinoma za seznam dolgih, težko izgovorljivih besed, je kljub temu dobro vedeti, kaj v bistvu jemo. Resda lahko preučite sezname varnih, dovoljenih in prepovedanih prehranskih dodatkov, toda veliko enostavneje je izbrati neobdelano živilo. Živila, ki niso bila izpostavljena industrijski obdelavi, ohranijo ves svoj prehranski potencial. Če se boste lotili ustvarjati jedi "iz nič", kar je mimogrede veliko lažje, kot si mislite, boste prihranili denar, jedli bolj zdravo in obenem zmanjšali količino odpadkov, ki se nabere zaradi ovojnine obdelane hrane.
8. Zalijte z vodo
Slovenci in Slovenke popijemo odločno preveč sokov, športnih napitkov, energijskih pijač, nektarjev in drugih ustekleničenih pijač. Prva težava je v tem, da večina teh pijač vsebuje obilo sladil, umetnih arom in barvil. Druga težava je plastična embalaža, saj snovi iz plastike lahko preidejo tudi v vašo pijačo. Človeško telo sestavlja od 70 do 75 odstotkov vode, zato tudi potrebujemo predvsem vodo. In še to: če je le možno, se izogibajte vodi v embalaži za enkratno uporabo, saj tudi vodo lahko onesnaži plastična steklenica. Kot je pokazal zadnji primer iz Kopra, so lahko tvegani tudi vodomati, saj so očitno slabše nadzirani kot voda iz vodovodne pipe. Raje kupite kakovosten vodni filter ali vrček za vodo s filtrom. Naložba se bo hitro povrnila v obliki boljšega počutja.
9. Jejte pogosteje
V restavraciji ali na ulici nimate vpogleda v kakovost in način priprave hrane, ki ste jo naročili. Prihranite denar in zavarujte svoje zdravje s tem, da hrano pripravljate doma, kar vam bo nedvomno olajšalo sprejemanje zdravih odločitev.
Piše: Tili Kojić v novi Vivi www.viva.si
Sončeve pozitivke 14. 03. 2010.
LP Ariel
|
14 Mar 2010 11:06 |
|
|
Mevki
Administrator
Pridružen/-a: 25.07. 2006, 11:57
Prispevkov: 8296
Kraj: Avstralija
|
Torej moram priznat, da mi živimo še kar zdravo, seveda v kolikor je zdrava hrana ki jo kuhamo. Danes menda že kmetje več ne jedo zdravo, ker vse škropijo.
_________________ Skromnost je vrlina vsakega človeka!
|
14 Mar 2010 22:51 |
|
|
Ariel
Gost
|
Alarmantno!
McDonaldsov obrok hitre prehrane za otroke ni razpadel niti po letu dni!
Na spletni strani Dnevnik.si pišejo, da znana ameriška dietetičarka trdi, da McDonaldsov obrok hitre hrane za otroke niti po letu dni ni postal plesniv, temveč je ohranil podobno obliko in barvo, kot jo je imel na dan nakupa. Nonna Joann, ameriška blogerka, aktivistka in avtorica več knjig o zdravi prehrani, je nedavno na svojem blogu objavila izsledke zanimive raziskave, zaradi katere se bo najverjetneje zgrozil vsak ljubitelj zdrave hrane in starš.
Ugotovila je, da imate lahko McDonaldsov Happy Meal na sobni temperaturi celo leto dni dni in ne razpade niti ne spremeni oblike. Nonna je v restavraciji 3. marca lani kupila obrok za otroke in ga postavila na polico v svojem kabinetu. Bakterije ga niso razgradile vse do danes, niti ni začel smrdeti niti ni postal plesniv, pojedle ga niso niti mravlje ali muhe.
"Obrok je značilno smrdel nekaj dni. Moža je zaskrbelo, da bo zaradi razpadanja začela smrdeti hiša. Preglavice so mu povzročale tudi strah pred mravljami in mišmi.“ Teden dni kasneje je zapisala, da njen Happy Meal še vedno deluje srečen.
Devet mesecev kasneje je bil obrok še vedno podoben. "Res bi rada rekla, da se je moj Happy Meal na nek način spremenil, vendar deluje še precej podobno kot prvi dan. Kruh je posušen in to je vse.“ Obrok je nedavno praznoval prvi rojstni dan in še vedno deluje relativno dobro. "Hrana ni postala plesniva. Danes zjutraj sem ga vzela s police in slikala. Zanimivo je, da plesniv ni postal niti kečap.“
"Menim, da so mravlje, muhe in miši pametnejše od ljudi, saj se niti ena žival ni dotaknila Happy Meala,“ je zaključila Nonna. Sicer so neodvisne raziskave v preteklosti že pokazale, da hamburgerji in pijača, ki se prodaja v restavracijah s hitro prehrano, vsebuje preveč kemikalij, ki pri nekaterih otrocih izzovejo tudi vedenjske spremembe.
Independent je predlani potrdil, da se v nekaterih hamburgerjih nahaja več kot petnajst dodatkov, medtem ko jih frape vsebuje osem, še pišejo pri Dnevniku.si.
Vir: dnevnik.si
Sončeve pozitivke 22. 03. 2010.
LP Ariel
|
23 Mar 2010 12:53 |
|
|
Ariel
Gost
|
Večina otrok ne ve, da je hitra hrana nevarna
Hitra hrana ubija
Tri četrtine otrok, starih od osem do petnajst let, ne ve, da jih hitra hrana lahko ubije, je objavilo britansko društvo za srce. Po črnem scenariju naj bi bilo do leta 2050 predebelih kar dve tretjini otrok, zdajšnja mladina pa pripada prvi generaciji, ki bo imela krajšo življenjsko dobo od svojih staršev. V Veliki Britaniji poteka akcija Food4Thought, ki se proti otroški debelosti bojuje ob pomoči telesne dejavnosti in zdrave hrane.
Avtor: T.ko.
Vir: www.viva.si
LP Ariel
|
21 Apr 2010 22:15 |
|
|
Mister somebody
Pridružen/-a: 01.04. 2010, 15:00
Prispevkov: 56
Kraj: Ljubljana
|
Namesto 3h za računalnikom nej bojo 3h zunaj na zraku, namesto Mcdonaldsa pa nej jejo doma pripravljeno hrano in ni vrag, da se bo poznal na manjši teži.
|
22 Apr 2010 10:45 |
|
|
Ariel
Gost
|
Mister somebody je napisal/a:Namesto 3h za računalnikom nej bojo 3h zunaj na zraku, namesto Mcdonaldsa pa nej jejo doma pripravljeno hrano in ni vrag, da se bo poznal na manjši teži.
To pa itak ! A mularija je dandanes tako zasvojena s pc-ji, da jih še s konjsko vprego ne potegneš stran . Junk food je pa tako kul, pa coca cola, in sploh vse, kar prihaja iz degenerirane Amerike!
LP Ariel
|
22 Apr 2010 11:11 |
|
|
|
Danes je 29 Nov 2024 01:12 | Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
|
Stran 1 od 2
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|
|