POVEZUJMO SE Seznam forumov
Registriraj seIščiPogosta vprašanjaSeznam članovSkupine uporabnikovPrijava



Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Kje se začne vnetje dlesni
Avtor Sporočilo
Odgovori s citatom
Prispevek Kje se začne vnetje dlesni 
O vnetih dlesnih (gingivitis) govorimo, kadar te spremenijo barvo iz svetlo rožnate v rdečo, otečejo oziroma nabreknejo, postanejo občutljive za dotik in že pri ščetkanju ali ugrizu v tršo hrano zakrvavijo. Vnete dlesni moramo obravnavati resno in ob prvih znakih vnetja takoj ukrepati, poudarja Nataša Sinovec, koordinatorica akcije Zdrave dlesni, s tem ko opozarja, da se nezdravljeno vnetje dlesni lahko razvije v hujše oblike vnetja obzobnih tkiv ali parodontalne bolezni.  Razz  Razz  Razz  


Za parodontalno bolezen velja, da je najbolj razširjena kronična bolezen. Njeno delovanje se ne odraža samo v ustih, temveč je povezano s sistemskim zdravjem. Strokovnjaki pojasnjujejo, da so glavni povzročitelj vnetja dlesni bakterije v mehkih zobnih oblogah (zobnem plaku), ki se nabirajo ob robu dlesni. Zaradi strupov, ki jih izločajo, in imunskega odgovora organizma se pojavi vnetje in propada obzobno tkivo.

"Ko govorimo o robu dlesni, verjetno vsak najprej pomisli na rob, ki ga lepo vidimo, ko se pogledamo v ogledalo. Zelo pomembno je, da se zavedamo, da ima dlesen svoj rob tudi tam, kjer ga ne vidimo v medzobnem prostoru. Tudi v medzobnem prostoru dlesen objema zob. Ob prečnem prerezu medzobnega prostora med kočniki se tudi pokaže, da ima dlesen na tem mestu obliko sedla. In ne samo to. Na tem mestu je tudi zgradba povrhnjice dlesni drugačna, zelo poenostavljeno rečeno, na tem mestu je dlesen bolj občutljiva in dovzetna za vnetje," opozarja Sinovčeva.

Pomembno je, da ko opazimo, da dlesni krvavijo, takoj ukrepamo. "Iz vsakega gingivitisa se ne razvije parodontitis, a vsak parodontitis se razvije iz gingivitisa," poudarja Nataša Sinovec in razloži, da je parodontitis stanje, ko so vneta že globlja obzobna tkiva (koreninski cement, pozobnica in alveolna kost). "Hkrati je to tudi stanje, ki poveča tveganje za nastanek resnih zdravstvenih težav, kot so možganska kap, srčni infarkt, oslabljen imunski sistem, prezgoden porod in nizka porodna teža novorojenca, pljučna obolenja. Rezultati najnovejše raziskave Ameriškega združenja za raziskavo raka nakazujejo, da bi kronični parodontitis lahko pomenil tudi visoko klinično tveganje za razvoj ploščatoceličnega karcinoma glave in vratu."

"Trije koraki

Opozorila je treba vzeti nadvse resno. A za zdrave zobe in dlesni je potrebnih le nekaj korakov, pravi koordinatorica akcije Zdrave dlesni, in jih predstavi."

"Prvi korak: œČe hočemo imeti zdrave zobe in dlesni, moramo odstraniti povzročitelja nevšečnosti mehke zobne obloge oziroma bakterije v njih. Za čiščenje zob uporabimo mehko zobno ščetko z več tisoč tankimi vlakni, da bomo lahko temeljito in hkrati nežno odstranili zobne obloge na robu dlesni oziroma da bomo očistili žleb med dlesnimi in zobom. Srednje trde in trde ščetke imajo predebele ščetine, da bi to delo lahko opravile. Poleg tega s tako ščetko tvegamo poškodbe dlesni. "

"Drugi korak: œZdaj vemo, kje se vnetje dlesni začne. Zato tudi vemo, da za temeljito ustno higieno čiščenje zob samo z zobno ščetko ne bo dovolj. Očistiti moramo tudi medzobne prostore. Uporabimo medzobno ščetko in/ali zobno nitko. Velikost medzobne ščetke mora biti pravilno izbrana. Spomnimo se, da ima dlesen v medzobnem prostoru obliko sedla. Poleg tega so ploskve kočnikov, ki tvorijo medzobni prostor, velikokrat vbočene. Zato mora biti velikost medzobne ščetke taka, da bo s svojimi ščetinami zapolnila ves medzobni prostor in očistila vse površine, ki ga tvorijo. Očistiti mora tudi žleb med dlesnimi in zobom. O pravilni izbiri in uporabi medzobne ščetke se je najbolje posvetovati z zobozdravnikom ali ustnim higienikom. Enako velja za zobno nitko. "

"Tretji korak: œVčasih se zaradi različnih dejavnikov zgodi, da tudi z redno in pravilno ustno higieno z zobno in medzobno ščetko ne moremo zagotoviti obvladovanja mehkih zobnih oblog do te mere, da bi preprečili razvoj vnetja dlesni. Kajenje, stres, hormonske spremembe, sladkorna bolezen in do neke mere tudi dedna dispozicija so dejavniki, ki poslabšujejo stanje obzobnih tkiv. Pomagamo si lahko z različnimi preparati (na primer takimi, ki vsebujejo klorheksidin - zobne paste, ustne vode, geli, pršila). Vendar se moramo zavedati, da je uporaba teh izdelkov, ne glede na vrsto učinkovine v preparatu in ne glede na vrsto preparata, predvsem podpora mehanskemu odstranjevanju zobnih oblog. Če ne bomo temeljiti z zobno in medzobno ščetko ter zobno nitko, nam nobena čarobna formula ne more pomagati.

S temeljito ustno higieno in pravilno izbranimi pripomočki lahko vnetje dlesni odpravimo in zopet vzpostavimo zdravo stanje. "Če vnetje zanemarimo in ga ne obravnavamo resno ter dopustimo, da se razširi na globlja obzobna tkiva, pa poti nazaj ni. Ostaja nam le možnost, da s pravilnim zdravljenjem napredovanje vnetja obzobnih tkiv zaustavimo. Zato je zelo pomembno, da ne pozabimo dvakrat letno na preventivni pregled pri zobozdravniku. Ob tej priložnosti lahko poskrbimo tudi za strokovno odstranjevanje trdih zobnih oblog ali zobnega kamna. Zobni kamen je tudi eden od dejavnikov, ki so voda na mlin pri napredovanju vnetja obzobnih tkiv," je še poudarila Nataša Sinovec.  Surprised  Surprised  Surprised


_________________
Skromnost je vrlina vsakega človeka!
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:
Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu