POVEZUJMO SE Seznam forumov
Registriraj seIščiPogosta vprašanjaSeznam članovSkupine uporabnikovPrijava



Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Kako je slon dobil svoj rilec in leopard pike
Avtor Sporočilo
Odgovori s citatom
Prispevek Kako je slon dobil svoj rilec in leopard pike 
Znanstveniki bodo s projektom „ZOO genom“ poskušali razvozlali kako je slon dobil svoj rilec in leopard svoje pike.
Projekt temelji novi tehnologiji določanja zaporedja baz v genomu, dostopna pa bo šele v roku dveh let. Z njeno pomočjo bodo znanstveniki določili zaporedja baznih parov genomov pri 10 tisoč vretenčarjih.

Projekt Genom 10K bo vključeval zbiranje genskega materiala živali iz živalskih vrtov, muzejev, univerzitetnih zbirk in drugje po svetu ter določanje genomov. Znanstveniki bodo z zbranimi podatki lahko razložili, kako so se vretenčarji razvili iz enoceličnega organizma.

Ideja o projektu Genom 10K je bila predstavljena aprila leta 2009 na tridnevnem srečanju znanstvenikov na univerzi v Kaliforniji. Nobelov nagrajenec na področju genetike Sydney Benner in eden izmed vodji projekta je dejal: „Najbolj zahteven intelektualni problem v biologiji tega stoletja bo rekonstruirati našo biološko preteklost, da bi lahko razumeli kako so se kompleksna bitja, kot so ljudje, sploh razvili.“

„Genomi vsebujejo informacije o preteklosti, so kot molekularni fosili. In zbrati genome vretenčarjev bo odličen vir informacij,“ je še dodal.

Z novo tehnologijo naj bi znanstveniki uspeli celotno zaporedje genomov razvozlati v manj kot enem tednu, postopek pa naj bi stal okoli tisoč dolarjev (674 evrov).

„Nihče ne ve, kako je slon dobil svoj rilec ali leopard pike. Projekt bo temelj za raziskave, ki bodo odgovorile na omenjena vprašanja,“ je razložil raziskovalec David Haussler. „Razlike med genomi živali včasih in danes bodo razložile tudi razvoj srca z dvema preddvoroma in dvema prekatoma ter prečudovito arhitekturo kril, plavuti in rok,“ je še dodal.

Haussler še upa, da bodo s projektom uspeli razložiti, kako se je iz živali razvil človek.


_________________
Ni lepote brez ljubezni in dobrote.
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:
Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu