POVEZUJMO SE Seznam forumov
Registriraj seIščiPogosta vprašanjaSeznam članovSkupine uporabnikovPrijava



Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Pandemska gripa
Avtor Sporočilo

Odgovori s citatom
Prispevek Pandemska gripa 
Zaninmiv prispevek na to temo:

http://www.n-tv.si/aktualno-pandemska-gripa-zakaj-toliko-preplaha

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

Odgovori s citatom
Prispevek  
H1N1 – dejavniki tveganja

28/07/2009 by Robert Anon

Do zdaj so kot dejavnike tveganja oz. rizične skupine izpostavili že obstoječe kardiovaskularne bolezni, bolezni dihal, diabetes in raka. Ljudem s temi kroničnimi boleznimi so na seznamu “povečanega tveganja” dodali še nosečnice in pretežke ljudi.

Epidemiologinja doc. dr. Maja Sočan z Inštituta za varovanje zdravja je pojasnila, da pri tem “ne gre za kakšen kilogram preveč, ampak za zelo debele ljudi”. Med boleznimi dihal je bila do zdaj kot dejavnik tveganja posebej izpostavljena astma, je pojasnila Sočanova.

Kot je dodala, za zdaj večinoma obolevajo mlajši ljudje, s čimer so povezani tudi dejavniki tveganja, ki so jih ugotovili do zdaj. “Celotna slika” skupin z večjim tveganjem se bo tako pokazala šele, ko bo več primerov nove gripe tudi med starejšimi ljudmi. Sočanova je potrdila, da včasih do težjega poteka bolezni pride tudi pri ljudeh, ki so bili pred tem zdravi: “Vsak človek ima drugačno imunost. Pri nekaterih imunski sistem ni sposoben premagati okužbe, pri nekaterih pa lahko težave povzroči ravno premočna reakcija imunskega sistema.”

Sočanova je pojasnila, da se pri novem virusu gripe temperatura običajno zniža približno tri dni do štiri dni za tem, ko človek zboli. To pomeni, da z 39 stopinj Celzija pade na 38 ali 37 stopinj. “Pri težjem poteku se bolezen zaplete z virusno pljučnico. Virus iz dihalnih poti oziroma sapnice preide v pljučno tkivo, namesto da bi šlo po nekaj dneh na bolje, pa začne bolnik težko dihati, temperatura je visoka, pride pa tudi do pomanjkanja zraka. Če se virusna pljučnica močno poslabša, lahko bolnik tudi umre,” je povedala. V takšnih primerih lahko bolnikom pomagajo tako, da jih dajo v bolnišnici na ventilacijo.

Po besedah Sočanove se v tem vidiku nova gripa nekoliko razlikuje od sezonske, saj je pri slednji pogostejši zaplet z bakterijsko pljučnico, ki jo lahko zdravijo z antibiotiki. Pri virusni pljučnici, ki je značilna za težji potek pri novi gripi, antibiotiki nasprotno ne pomagajo.

Vir: Dnevnik

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

Odgovori s citatom
Prispevek  


Še kar naprej o cepljenju ...


"Želim si, da bi tudi pri nas imeli ministrico za zdravje, ki bi premogla toliko poguma in zdrave pameti, da bi bila zmožna zadeve ocenjevati celovito in nepristransko (namesto enostransko), in ki bi znala strokovno poskrbeti za dobrobit naroda, namesto da le slepo prikimava vsemu, kar ji kdo natvezi. Ministrico, ki bi bila zmožna po pregledu podatkov o cepivih ugotoviti, da še zdaleč ni dovolj dokazov o njihovi varnosti in učinkovitosti in da zato ne more odobriti množičnega cepljenja državljanov s takšnimi cepivi. Ministrico, ki ima jajca.

Na žalost imajo takšno ministrico na Poljskem in ne pri nas.

Dobra novica pa je ta, da so se v tem stupenem panevropskem amalgamu blaznosti in enoumja začele kazati prve razpoke. Prvi primeri, ko tudi pristojne oblasti podvomijo. Nenadoma ne dvomijo samo čudaški skeptiki; zdaj dvomijo tudi že nekateri novinarji, zdravniki, znanstveniki. No, saj tudi podatek, da se povprečno proti novi gripi cepi le okoli 20% zdravstvenih delavcev (proti sezonski pa še bistveno manj), nekaj pove. Pa tudi tisti, ki v cepiva ne dvomijo, počasi spoznavajo, da je bila pandemija ena večjih nateg v zgodovini človeštva.

Video o poljski ministrici za zdravje, dr. Evi Kopacz, ki ima več kot 20 let izkušenj kot specialistka družinske medicine, si lahko ogledate tukaj: http://www.youtube.com/watch?v=RhZesZe33cw...player_embedded (angleški podnapisi, poljski original, 9 minut)

Dr. Kopacz je povedala, da cepiva niso bila ustrezno preizkušena glede varnosti, zato ne bo dovolila njihove uporabe na milijonih poljskih državljanov .

Po njenih besedah so poleg tega pravni strokovnjaki odkrili, da je bilo v pogodbi, ki je bila ponujena poljski vladi za nakup cepiv, vsaj 20 spornih točk, predvsem pa se je pogodba v marsičem razlikovala od pogojev, ki so bili za nakup ponujeni zahodnim, bogatejšim državam. >Kaj je ministrova dolžnost? Da podpiše nekaj, kar je v prid poljskemu narodu, ali nekaj, kar je v prid farmacevtskim podjetjem?< se sprašuje dr. Kopacz. >In če so ta cepiva tako čudežna, zakaj jih njihovi izdelovalci ne ponudijo na prostem trgu in ne prevzamejo zanje tudi polne odgovornosti ..?< še dodaja. >Zakaj ne rečejo: 'Krasno, ta zdravila so varna in zato zanje osebno prevzemamo odgovornost. Prodajali jih bomo na trgu, kjer bo vse transparentno in na očeh javnosti.' Tako pa nimamo ne rezultatov o kliničnem testiranju, ne vseh podatkov o sestavinah, ne podatkov o neželenih škodljivih učinkih. Vsa klinična preskušanja so bila kratka, pa še o tem nam ne dajo informacij Vzorci populacije v študijah so bili premajhni in neustrezni. Eno od cepiv so preizkusili le na 160 ljudeh, pa še ti so bili vsi zdravi. Drugo cepivo pa so preizkusili le na 600 prostovoljcih, prav tako zdravih. Je to dovolj dobro za zdravnike, prisotne v temle parlamentu? Zame ni.<

Še nekaj njenih besed: >Je kdo kdaj kje že razglasil pandemijo zaradi navadne sezonske gripe? Ta je namreč neprimerno nevarnejša od prašičje. Ljudje so umirali, pojavljali so se zapleti . pandemije pa niso razglasili. Vse tiste, ki me silite k nakupu cepiv, sprašujem: zakaj niste povzdigovali glasu lani, predlani in v letu 2003? Leta 2003 je za gripo zbolelo 1.200.000 Poljakov! Pa je kdo od vas tu notri takrat vpil 'Kupite cepivo za vse!'? Ničesar takšnega se ne spomnim.<

Kaj pa pri nas? No, pri nas imamo ministra, ki še za svoje zdravje ni sposoben poskrbeti. Sposoben pa je ugotoviti, da je cepivo varno, učinkovito in potrebno. O jajcih pa tule raje ne bi.

Tudi razmišljanje o tem, kdo je kdaj komu - in za koliko denarja - umil katero roko, prepuščam vam.

P.S.: Naj se navadijo, da smo informirani. Ker bomo vedno bolj. In naj začnejo razmišljati o tem, kako bi bolje služili volji nas, ki jih plačujemo. Kajti prišel bo tudi dan, ko bodo morali razmisliti o tem, da bo treba ljudem, ki si zdaj naravna zdravila plačujejo sami, iz svojega žepa, in skrbijo za svoje zdravje ter zato zdravstvene malhe nič ne obremenjujejo, pa čeprav vanjo redno vplačujejo prispevke, te stroške povrniti. Kajti ti ljudje sedaj plačujejo dvojno in trojno . In seveda dan, ko bo treba za napačne, površne in prenagljene zdravstvene odločitve, ki državo stanejo težke milijone (vašega) denarja, državljane pa zdravja, odgovarjati. "

Lunin forum 19. 11. 2009

LP Ariel
Surprised

Pokaži sporočila:
Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu