POVEZUJMO SE Seznam forumov
Registriraj seIščiPogosta vprašanjaSeznam članovSkupine uporabnikovPrijava



Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Tigri so se razvijali pred 3,9 milijona let
Avtor Sporočilo
Odgovori s citatom
Prispevek Tigri so se razvijali pred 3,9 milijona let 
Nova obsežna študija je pokazala, da se je evolucija tigra začela pred 3,2 milijoni let, njegov najbližji še živeči sorodnik pa je snežni leopard. Kljub njihovi priljubljenosti in ogroženosti je o tigrih še vedno veliko neodkritega, med drugim tudi njihov razvoj oz. evolucija.
Že dolgo je znano, da si je pet vrst velikih mačk (tiger, lev, leopard, jaguar in snežni leopard), ki pripadajo genu Panthera in dve vrsti dimastega leoparda v veliko bližjem sorodstvu kot ostale, manjše mačke.

Vendar pa je bilo njihove sorodstvene vezi težko opredeliti. Zato so znanstveniki Brian Davis, Gang Li in William Murphy naredili obsežno analizo njihovega genskega zapisa. Odkrili so, da so te velike mačke v drugačnem sorodstvu, kot so mislili do sedaj.

Raziskava je odkrila, da so si najbližje levi, leopardi in jaguarji. Njihov skupni prednik se je od drugih mačk ločil pred približno 4,3 do 3,8 milijona let. Pred 3,6 do 2,5 milijona let se je začela evolucija jaguarja, medtem ko so se levi in leopardi med seboj ločili od 3,1 do 1,95 milijona let nazaj.

Vendar se je takrat tiger že pojavil. Skupni prednik tigrov in snežnih leopardov se je oblikoval približno 3,9 milijona let nazaj. Nato se je tiger začel oblikovati v samostojno vrsto proti koncu pliocena, to je bilo približno pred 3,2 milijona let. Na podlagi teh odkritij sta si torej tiger in snežni leopard nekakšni "sestrski vrsti“, poročajo znanstveniki v publikaciji Molecular Phylogenetics and Evolution.

Tako tigri kot snežni leopardi spadajo med najbolj ogrožene vrste velikih mačk na svetu.


_________________
Ni lepote brez ljubezni in dobrote.
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:
Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu