POVEZUJMO SE Seznam forumov
Registriraj seIščiPogosta vprašanjaSeznam članovSkupine uporabnikovPrijava



Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Zabojniki za nezaželene novorojenčke
Avtor Sporočilo
Odgovori s citatom
Prispevek Zabojniki za nezaželene novorojenčke 
Pred desetimi leti so v Hamburgu odprli prvi zabojnik, v katerega so lahko ljudje oddali nezaželene dojenčke. Med tem časom se je v Nemčiji odprlo še 80 različnih krajev, kjer lahko ljudje anonimno predajo svoje dojenčke. A je ta možnost vsekakor sporna.
T. i. zabojnike za dojenčke, ki se imenujejo Babyklappe, ustanavljajo bolnišnice, cerkve ali pa zasebniki. V nekaterih državah (na primer v Veliki Britaniji) so takšne "točke anonimnega odlaganja“ novorojenčkov prepovedane. A vendarle je potrebno priznati, da takšni kraji otrokom tudi rešujejo življenja. Ko Eva Winkler-Jansen na ustanovi za matere in otroke "Haus Adelheid“ v Kölnu sliši zvonec, razburjeno pohiti po dolgem hodniku in vstopi v manjšo sobo: "Ko odprem vrata zabojnika, je pred menoj dojenček. Najpomembneje je, da ga pogrejem, vzamem v roke in mu tiho šepetam, da se počuti varnega,“ je povedala Winkler-Jansenova.

Zagotovljena zdravniška oskrba
Dojenčke v zabojnik na drugi strani skozi vratca oddajo matere, ki novorojenca ne želijo ali pa ga ne morejo imeti, a želijo ostati anonimne. Eva lahko že samo po ogledu dojenčkovega popka vidi, ali je mati sama opravila porod ter ni odšla v bolnišnico. Četudi se ji zdi, da je otrok zdrav, v vsakem primeru pokliče rešilca. "Imamo dogovor, tako da se na klic hitro odzove rešilec, s katerim se pripelje tudi zdravnik. Nikoli namreč ne vemo, kako sta potekala nosečnost in porod.“

Preden gre v bolnišnico pa v Hiši Adelheid dobi ime, ki ga lahko obdrži. Priimek dobi, ko je posvojen. V zadnjih desetih letih letih je bilo v tej hiši anonimno oddanih 13 dojenčkov. "Dojenčki se ponavadi rodijo le nekaj ur pred tem, ko jih odvržejo. Matere se najverjetneje že vnaprej pripravijo, da jih bodo pustile tukaj. Polovica mam se je kasneje javila, ena pa je otroka vzela nazaj,“ je dejala Winkler-Jansenova.

Je zabojnik nekoristen?
Matere, ki dojenčke anonimno oddajajo v zabojnikih, niso iste kot matere, ki postanejo po porodu panične, dojenčke puščajo kjer koli ali pa jih celo ubijejo. Zato nasprotniki teh zabojnikov trdijo, da je nekoristen, ko govorimo o preprečitvi ubojev novorojenčkov.

Tudi Eva Winkler-Jansen se strinja, da matere, ki anonimno puščajo dojenčke v zabojnikih, ne pripadajo klišeju dezorientirane, panične in obupane mlade mame. "Od šestih žensk, ki so se v zadnjem času javile, da so tukaj pustile otroka, ni bila niti ena mladoletna, ni bila tujka, prav tako pa je imela vsaka že vsaj dva otroka.“


_________________
Ni lepote brez ljubezni in dobrote.
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:
Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu