POVEZUJMO SE Seznam forumov
Registriraj seIščiPogosta vprašanjaSeznam članovSkupine uporabnikovPrijava



Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Kojvolki: kojoti, ki so se parili z volkovi
Avtor Sporočilo

Odgovori s citatom
Prispevek Kojvolki: kojoti, ki so se parili z volkovi 
Raziskave DNK so razkrile, da se na severovzhodu ZDA kojoti parijo z volkovi, zaradi česar so postali večji. Živali, ki sicer lovijo miši in manjše glodalce, so se tako začele obračati za večjim plenom, kot je denimo srnjad in jelenjad. Avtorji februarja objavljene študije v publikaciji Royal Society Biology Letters so kljub temu prepričani, da je nova vrsta kojotov za ekosistem lahko celo koristna. Zapolnjujejo namreč nišo, ki je nastala, ko so ljudje dodobra zdesetkali volkove.
"'Kojvolki' so večji od običajnih kojotov," je pojasnil eden od avtorjev študije Roland Kays in poudaril, da imajo večjo in širšo lobanjo. Poleg tega so samci 'kojvolkov' večji od samic, kar pri običajnih kojotih ne velja. Kays je za Discovery News še dejal, da pojav hibridnih živali lahko razložimo kot evolucijski mehanizem, s katerim vrsta razvojni cilj doseže hitreje kot z genetsko mutacijo. "Zmeraj znova odkrivamo, da hibridi nastajajo pogosteje, kot si mislimo," je dodal Kays.

Skupaj s kolegico Abigail Curtis in kolegom Jeremyjem Kirchmanom so preučili vzorce DNK 686 kojotov z vzhoda ZDA, pri čemer so uporabili primerke iz muzejev, vzorce, ki so jim jih podarili lovci, in genski material različnih vladnih agencij. Poleg tega so za potrebe študije premerili tudi 196 lobanj. Ugotovili so, da imajo "kojvolki" pred običajnimi kojoti tudi novo "naravno" prednost. V iskanju hrane hitreje od njih kolonizirajo novo območje.


_________________
Ni lepote brez ljubezni in dobrote.
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran

Odgovori s citatom
Prispevek  
Jah sej ni nič čudnega. Če se lahko rodi človek z nevem koliko rokami pa je podoben opici ali pa še kaj hujšega, pol je to čisto nekaj normalnega. Še posebej pri živalih, kjer je ta nagon še hujši.
Sicer pa zanimivi članki ni kej. Se zve marsikaj novega.

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:
Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu