POVEZUJMO SE Seznam forumov
Registriraj seIščiPogosta vprašanjaSeznam članovSkupine uporabnikovPrijava



Odgovori na to temo Stran 1 od 1
13-letna Hrvatica po prebujenju iz kome govorila nemško
Avtor Sporočilo

Odgovori s citatom
Prispevek 13-letna Hrvatica po prebujenju iz kome govorila nemško 
13-letna deklica iz Knina, ki se je pred 14 dnevi v splitski bolnišnici zbudila iz kome, je najprej začela govoriti v nemškem jeziku.
Deklica se je sicer že učila nemščine, vendar je zanimivo, da je po prebuditvi iz kome najprej spregovorila v nemškem jeziku. "Nikoli ne morete vedeti, kako se bodo možgani odzvali in kaj se bo najprej zgodilo," je dejal direktor kliničnega centra Split Dujomir Marasović in dodal, da je deklica kmalu začela govoriti tudi hrvaško.

Razumela hrvaško, odgovarjala le v nemščini
Na splitsko pediatrijo so deklico pripeljali februarja zaradi zastrupitve krvi in visoke vročine. Zatem je padla v komo, ko pa jo je zdravnikom vendarle uspelo zbuditi, je začela govoriti v nemščini. Deklica je sicer razumela hrvaško, odgovarjala pa je v nemščini, njena nemščina pa je bila veliko boljša, kot bi pričakovali.

V Splitu se pred tem s podobnim primerom še niso srečali. Deklico sta preiskala tudi defektolog in psiholog, a nista ugotovila nič posebnega. Direktor hrvaškega inštituta za preiskave možganov Ivica Kostović pa je pojasnil, da nezavest lahko uniči enega izmed setov nevronov, zaradi česar se drugi set izrazi kot prevldujoč. Center za motoriko govora je v frontalnem delu možganov, pri večini ljudi na levi strani, sicer pa je govor širša zadeva in vključuje tudi preostala področja možganov, kot so asociativni, vidni, motorični in parientalni, pojasnjuje Kostović.


_________________
Ni lepote brez ljubezni in dobrote.
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran

Odgovori s citatom
Prispevek  
Cool  Cool  Cool
Spet en dokaz o reinkarnaciji Arrow

LP Ariel
Surprised



Odgovori s citatom
Prispevek  
Oh ja, teli naši možgani so tud eno čudo sveta. Po eni strani je pa dobr, da o njih še vedno ne vemo toliko, saj bi se to, da bi preveč vedeli o njihovem delovanju kaj kmalu obrnilo proti nam.

Je pa zanimiv podatek, da ljudje uporabljamo samo nekaj procentov možganov-->baje da cca 10%. Kaj bi blo če bi deloval še preostanek.  Sad

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:
Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu