POVEZUJMO SE Seznam forumov
Registriraj seIščiPogosta vprašanjaSeznam članovSkupine uporabnikovPrijava



Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Zaščitimo se pred piki žuželk
Avtor Sporočilo
Odgovori s citatom
Prispevek Zaščitimo se pred piki žuželk 
V dnevih, ko vse cveti, ali poleti, ko se bosi brezskrbno sprehajamo po domači pokošeni travi do bližnjega sadnega drevesa, da bi okusili svež sadež, nam užitek kaj kmalu lahko skazi nadležen pik čebele. Nevšečnost rešimo z izdrtjem žela in hladnim obkladkom na mesto vboda.



Če sodimo v skupino ljudi, ki so preobčutljivi za pike žuželk, pik ni tako nedolžen. Alergijsko reakcijo namreč lahko povzročajo tudi piki žuželk iz rodu kožekrilcev: čebel, čmrljev, os in sršenov. "Tovrstna preobčutljivost se kaže z lokalno reakcijo ali sistemsko preobčutljivostno reakcijo. Če gre za lokalno preobčutljivostno reakcijo, je koža na prizadetem predelu običajno pordela, otekla in tudi toplejša. Kadar gre za sistemsko preobčutljivostno reakcijo, je ta lahko lažje oblike, pojavijo se rdečina, koprivnica in oteklina na drugih mestih, ne v bližini pičenega mesta. Težja sistemska preobčutljivostna reakcija pa se pojavi, če so prizadeta dihala in obtočila. Takrat bolnik oteženo diha, je omotičen, lahko izgubi zavest ali celo doživi anafilaktični šok," podrobno razloži stopnje preobčutljivosti za pike kožekrilcev dr. Saša Letonja iz Zdravstvenega doma Jesenice. Po črnem scenariju, če posameznik, ki je alergičen na pike žuželk, takoj ne poišče pomoči, doživi anafilaktični šok, ki je življenje ogrožajoč, in lahko tudi umre.

Žuželke nas najpogosteje pičijo v roke ali noge, nevarni pa so piki v predele glave, zlasti v ustnice ali jezik, saj ti predeli lahko močneje otečejo, kar povzroči hujše težave tudi zaradi lokalne otekline. Če imamo to smolo, pri piku čebele odstranimo želo, saj s tem zmanjšamo količino strupa. Zdravnik opozarja, da je strup termolabilen, kar pomeni, da lahko v prvem trenutku mesto pika grejemo, kasneje pa je treba mesto lokalno hladiti in ga morebiti namazati s kremo z antihistaminikom.

Tisti, ki je že kdaj prej doživel preobčutljivostno reakcijo, pa mora takoj zaužiti tablete, to je antihistaminik in kortikosteroid, ki jih mora tak bolnik nositi s seboj. V primeru, da je pred dogodkom imel težjo obliko sistemske reakcije, mora imeti pri sebi tudi avtoinjektor z adrenalinom, ki ga v teh primerih uporabi. Kljub temu mora po vsakem takem piku poiskati pomoč lečečega ali dežurnega zdravnika. Seveda pa se je pred piki žuželk najbolje zaščititi z oblačili pa tudi s tem, da se izognemo čebeljnjakom, ne krilimo z rokami in tudi ne hodimo bosi po cvetočih travnikih. Previdni moramo biti tudi pri uživanju sadja na prostem in pri pitju sladkih pijač.

In kako vemo, da smo alergični na pike žuželk? Ugotovimo to šele, ko nas pičijo? Zdravnik odgovarja, da dejansko lahko ugotovimo preobčutljivostno reakcijo na pik žuželk s kožnimi testi in odvzemom specifičnih protiteles. "S temi testi pa teže sistemske preobčutljivostne reakcije ne moremo napovedati. To ugotovimo šele, ko nas žuželke pičijo. Pregled pri alergologu svetujemo bolnikom, ki so po piku kožokrilcev imeli izražene kakršnekoli simptome sistemske preobčutljivostne reakcije."

Reakcija po celem telesu

Strup žuželke lahko povzroči reakcijo celega telesa. Ta se kaže z različnimi simptomi, med njimi so: srbež, koprivnica po celem telesu, otekanje mehkih tkiv (ustnic, obraza), bruhanje, driska, dušenje, padec krvnega tlaka z izgubo zavesti (anafilaktični šok).




_________________
Skromnost je vrlina vsakega človeka!
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:
Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu