POVEZUJMO SE Seznam forumov
Registriraj seIščiPogosta vprašanjaSeznam članovSkupine uporabnikovPrijava



Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Na 4000 metrih zasidrana Noetova barka?
Avtor Sporočilo
Odgovori s citatom
Prispevek Na 4000 metrih zasidrana Noetova barka? 
Kitajski in turški raziskovalci so na gori Ararat na vzhodu Turčije odkrili leseno strukturo, za katero verjamejo, da je Noetova barka. Na približno 4000 metrih nadmorske višine so našli ostanke lesenega ogrodja, s karbonsko metodo datiranja pa so njihovo starost določili na približno 4800 let - pred prav toliko leti naj bi biblična barka plula po teh krajih.
Barko, ki je že postala pravcata senzacija, je odkrila raziskovalna odprava evangeličanske skupine Mednarodna duhovščina Noetove barke (Noah's Ark Ministries International), krščanski aktivisti, ki so že več let brez uspeha iskali dokaze, ki bi potrjevali zgodbo Stare zaveze. "Nismo še popolnoma prepričani, lahko pa z 99,9-odstotno verjetnostjo trdimo, da je to Noetova barka," je dejal Yeung Wing-cheung, član 15-članske odprave, ki je našla barko.

Skupina je že izključila možnost, da naj bi našli ostanke starega naselja, saj v zgodovini človeštva še niso odkrili zaselka višje kot na 3500 metrih nadmorske višine. Hlad na 4000 metrih, kjer so našli domnevno barko, je odločilno prispeval tudi k ohranitvi lesene konstrukcije.

Da so našli pravo Noetovo barko, so raziskovalci prepričani tudi zato, ker ima leseno ogrodje več predelov, nekateri prostori pa so dodatno pregrajeni z lesenimi tramovi in ograjami in naj bi bili zato primerni za nastanitev živali.

Skupina evangeličanskih raziskovalcev sicer ni prva, ki trdi, da je našla slavno barko. Ameriški arheolog Ron Wyatt je leta 1987 prav tako na gori Ararat odkril strukturo, ki je po obliki močno spominjala na barko. Takrat je turška vlada območje okrog najdbe razglasila za narodni park.

A evangeličani ostajajo prepričani, da je prav njihovo odkritje biblična barka. Tudi nizozemski raziskovalec Gerrit Aalten, ki preučuje resničnost mita o Noetovi barki, je že na poti v Turčijo, kjer bo poskušal identificirati najdbo. Aalten je že pred odhodom dejal, da se veliko podrobnosti pri tem odkritju ujema z zgodovinskimi dejstvi o barki in da tudi sam pričakuje, da bo lahko po ogledu najdbo potrdil kot avtentično.

Biblijska zgodba pripoveduje, da je Bog na Zemljo poslal veliko povodenj, da bi s tem počistil pokvarjeni svet. Pred tem pa je opozoril Noeta, naj zgradi veliko barko in nanjo odpelje samca in samico vsake živalske vrste, da bi jih rešil pred izumrtjem. Ko so se poplavne vode umaknile, naj bi barka obstala na vrhu gore. Med mnogimi verniki vlada prepričanje, da so se potniki z barke izkrcali prav v teh krajih.


_________________
Ni lepote brez ljubezni in dobrote.
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:
Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu